Craiova

articolul anterior articolul urmator

FOTO Ce a căutat  Shakespeare în Oltenia: „Statuia arată ca un muşuroi îmbrăcat într-o pătură“

1
30 Apr 2014 19:35:58
Autor: Andreea Mitrache
Statuia a fost realizată de scluptorul Gheorghiţă Rodion şi a costat 10.000 de euro
Statuia a fost realizată de scluptorul Gheorghiţă Rodion şi a costat 10.000 de euro

O  statuie a dramaturgului William Shakespeare a fost amplasată în Craiova. Sculptura a fost realizată de Gheorghiţă Rodion, cel care a făcut şi o statuie greşită pentru Sergiu Nicolaescu.

Statuia marelui dramaturg William Shakespeare a fost amplasată în centrul oraşului Craiova, de  către municipalitate, în cadrul Festivalului internaţional de teatru care poartă acelaşi nume. Opera a costat  10.000 de euro şi a fost realizată de controversatul sculptor Gheorghiţă Rodion, cel care i-a făcut o statuie greşită regizorului Sergiu Nicolaescu. 
 
Întrebaţi de ce a fost nevoie să investească 10.000 de euro într-o statuie care, pe deasupra, este realizată din fibră de sticlă, reprezentanţii primăriei au răspuns că bustul are legătură cu faptul că festivalul este bine cotat la nivel internaţional. 
 
Mulţi locuitori din Craiova au declarat că nu înţeleg exact ce legătură există între oraşul lor  şi  Shakespeare. „Statuia arată ca un muşuroi îmbrăcat într-o pătură. Ce artist a putut să facă aşa ceva? Acum  fapta este consumată. Trebuia primăria să îi restituie  sculptorului lucrarea, iar acesta să o facă să arate exact ca marele dramaturg. 10.000 de euro pentru o statuie este destul de mult“, a spus Constantin Apostolache, în vârstă de 70 de ani, din Craiova.
 
„Ce legătură are statuia cu Craiova?“
 
În  perioada  23 aprilie-4 mai, la Craiova are loc cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional William Shakespeare. Evenimentul se organizează de 20 de ani în Bănie, dar a avut loc la doi ani sau uneori chiar la un interval de trei ani. Chiar şi aşa, mulţi olteni nu ştiu cu ce s-a ocupat Marele Will. „William Shakespere a compus cântece, însă nu ştiu ce legătură are statuia amplasată cu oraşul nostru. Cred că mai bine puneau o statuie cu marele actor Amza Pellea. Era mai reprezentativă pentru noi, oltenii, şi mult mai admirată“, a spus craioveanul Mihai Adamescu.
 
Unii locuitori sunt de părere că statuia a fost realizată corect. „Eu nici nu m-am uitat la plăcuţa cu numele scriitorului şi mi-am dat seama imediat despre cine este vorba. Este o operă de artă frumoasă care este foarte bine pusă în valoare în acest loc“, a declarat şi craioveanca Maria Leoveanu.
 
Cine este Gheorghiţă Rodion?
 
Sculptorul Gheorghiţă Rodion a devenit faimos în anul 2005, când a realizat la Craiova, împreună cu alţi artişti, 24 de busturi care au fost amplasate pe Aleea Personalităţilor din oraş. Municipalitatea a criticat dur modul cum au fost realizate  operele  de artă. La  vremea  respectivă,  Aleea  Personalităţilor  a  fost numită Aleea  Morţilor. Maria Tănase, Nicolae Romanescu sau Constantin Brâncuşi au fost sculptaţi fără urechi şi fără  nas. Gheorghiţă  Rodion a realizat şi bustul lui Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu. Reprezentanţii Ministerului  Culturii au decis că lucrarea nu seamănă deloc cu marele regizor şi au hotărât să fie dată jos după soclu.                 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Radu Mircea
1.05.2014, 10:57:21

Cum dracu' prinde cioplitoru' asta (ca sculptor nu se poate numi) atitea comenzi si cum nu se prinde nimeni ca are de toate ca o shaorma mai putin talent .

+1 (1 vot)
Modifică Setările