FOTO Grădina bio din curtea şcolii. Un liceu din Craiova a introdus în meniul elevilor mâncare sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii Liceului Pedagogic Ştefan Velovan consumă mâncare sănătoasă la cantina instituţiei
Elevii Liceului Pedagogic Ştefan Velovan consumă mâncare sănătoasă la cantina instituţiei

Conducerea Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“ din Craiova a găsit o modalitate prin care le oferă elevilor mâncare sănătoasă. Anul acesta, au reabilitat două sere din curtea instituţiei şi au plantat legume care ajung direct în bucătăria cantinei.

Grupuri de câte 10-15 elevi, aproape mereu alţii, ai Colegiului Pedagogic „Ş tefan Velovan“ din Craiova ajută la îngrijirea celor două sere din curtea instituţiei. Astfel, adolescenţii au fost angrenaţi, începând din primăvară, într-un proiect inedit, prin care împreună cu persoane specializate au plantat legume bio în cele două sere. Şi nu degeaba, pentru că toate acestea ajung în farfuriile lor, la cantina liceului. Copiii recunosc zâmbind că au deprins repede tainele agriculturii şi sunt mândri de roadele obţinute. Împreună cu profesorii au învăţat cum să cultive roşii, castraveţi, vinete şi ardei. Andrei Ciocotoiu (17 ani) este unul dintre elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“ care lucrează la sere şi spune că se bucură că poate mânca legume sănătoase. „Legumele sunt bio şi au un gust aparte. Am învăţat ce înseamnă să faci agricultură pe bani puţini. Am pus şi noi umărul la acest proiect şi suntem mândri de acest lucru. Noi nu am muncit, ci, practic, am dat o mână de ajutor“, spune Andrei Ciocotoiu. 

Elevii Liceului Pedagogic Ştefan Velovan consumă mâncare sănătoasă la cantina instituţiei

BANI DIN SPONSORIZĂRI

Pentru a le putea oferi produse de calitate şi sănătoase elevilor care mănâncă la cantină, conducerea liceului a decis să reabiliteze cele două sere din curtea instituţiei, care de ani întregi erau în paragină. Astfel, cu bani obţinuţi din sponsorizări, cele două sere au fost modernizate, iar acum totul arată exact ca la carte. Roşiile, castraveţii, vinetele şi ardeii sunt aproape gata să ajungă în bucătărie. Directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“, Ionuţ Pătularu, susţine că au cules deja o parte din producţie, iar legumele ajung pe masa copiilor, la cantină. „Am zis să le oferim mâncare sănătoasă, aşa că am reabilitat cu bani din sponsorizări cele două sere. Suma a fost modică: 10.000 de lei. Mă bucur foarte mult că am reuşit să angrenăm şi elevii în acest proiect. Noi nu i-am pus la muncă, însă ne-au ajutat foarte mult. Cel mai important lucru este acela că au învăţat cât de mult contează să poţi avea pe masă o mâncare 100% bio“, explică Ionuţ Pătularu. 

LECŢIA DE AGRICULTURĂ

Maria Radu, în vârstă de 17 ani, din comuna doljeană Măceşu de Sus, povesteşte că a crescut la ţară, aşa că şi-a ajutat şi colegii când au pus piciorul în cele două sere. Tânăra le-a dat tuturor o lecţie de agricultură. Recunoaşte că este în mediul ei, iar tot ceea ce a făcut a fost din suflet. „Am mâncat ardei şi sunt demenţiali. Pentru a putea avea o producţie bună de roşii, trebuie neapărat să le rupi florile care cresc. Este un secret pe care doar cei care locuiesc la ţară îl ştiu. Legumele noastre sunt la fel de bune cum sunt cele din grădina mea de la ţară“, spune Maria.

Elevii Liceului Pedagogic Ştefan Velovan consumă mâncare sănătoasă la cantina instituţiei

Convinşi că legumele sunt foarte sănătoase, elevii vin în fiecare zi în sere să-şi verifice culturile. „Este important să mâncăm sănătos. Toată lumea a gustat poate măcar o dată din produsele aduse din străinătate. De la o primă vedere îţi dai seama că au un aspect diferit de cele normale şi au un gust de plastic. Suntem români şi este păcat să nu punem pe masă fructele şi legumele cultivate la noi în ţară“, completează Maria Radu.

MAI PUŢINE CHELTUIELI

Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“, precizează că aproximativ 200 de elevi, din totalul de 1.800 câţi învaţă aici, beneficiază de legumele bio cultivate în curtea instituţiei. „Trebuie să recunoaştem că am redus şi cheltuielile în momentul în care am decis să ne cultivăm singuri legumele. Este o sumă modică, de aproximativ 2.000 de lei, dar pentru noi contează. Suntem singura instituţie de învăţământ din Oltenia care a demarat un astfel de proiect“, explică Pătularu.

Elevii spun că au renunţat la mâncarea fast-food în momentul în care au aflat că este important să consumi produse bio. Ei consideră că, fiind tineri, îşi pot schimba modul de a găti şi de a se alimenta alegând doar produse sănătoase. Liceenii sunt foarte mândri de producţia de legume din cele două sere şi sunt fericiţi că au putut ajuta, atât cât s-a priceput fiecare la obţinerea acesteia. În plus, spun ei, a fost şi un prilej de a-şi petrece timpul liber împreună într-un mod plăcut, iar unii dintre ei au renunţat chiar şi la calculator pentru asta.

Elevii Liceului Pedagogic Ştefan Velovan consumă mâncare sănătoasă la cantina instituţiei

CONSERVE PENTRU CĂMARĂ

Ionuţ Pătularu spune că, anul acesta, producţia de roşii din serele liceului este estimată la peste 100 de kilograme, ceea ce înseamnă că bucătăresele cantinei urmează să pregătească, la fel ca orice gospodină, cămara pentru toamnă.„Am plantat tot în curtea şcolii şi pomi fructiferi. În câţiva ani, vom avea recolta noastră, iar elevii vor putea gusta din gemurile făcute de noi“, spune convins Ionuţ Pătularu.Elevii nu vor acum decât ca bucătăresele să uite unde sunt supermarketurile şi să le pregătească magiun fără adaos de zahăr, sucuri de mere şi mâncare din legume 100% bio. 

O masă sănătoasă pe zi, secretul vieţii lungi

Medicii nutriţionişti susţin că o masă sănătoasă pe zi ne-ar putea da energia pentru 24 de ore. Medicul nutriţionist craiovean Maria Coman explică faptul că mâncarea bio înseamnă mai sănătos, mai gustos, de o calitate mai bună sau natural. „Alimentele sunt obţinute din agricultura ecologică, iar procesarea materiilor prime se face fără aditivi sintetici sau ingrediente modificate genetic. Din păcate, în România mulţi comercianţi folosesc termenul bio, dar nici măcar nu ştiu ce înseamnă. Este important să le oferim copiilor produse sănătoase“, a spus Maria Coman.

Elevii Liceului Pedagogic Ştefan Velovan consumă mâncare sănătoasă la cantina instituţiei
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite