FOTO Morminte din Epoca Fierului, descoperite pe malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săpăturile au început în urmă cu câteva zile la Desa pe maul Dunării
Săpăturile au început în urmă cu câteva zile la Desa pe maul Dunării

Mormintele a doi războinici din Epoca Fierului au fost descoperite la situl arheologic din comuna doljeană  Desa, situat pe malul Dunării.

Arheologii au scos la iveală urme care dovedesc locuirea zonei de către celţii din tribul scordiscilor, în a doua Epocă a Fierului, aproximativ în perioada dintre anii 200 a. Chr. – 80 a. „S-au descoperit în urma săpturilor în punctul Castriviţa două morminte care aparţin unor războinici. Este vorba de două persoane cu un statut social deosebit, cel mai probabil membrii ai aristrocraţiei militare conducătoare”, a declarat arheologul Florin Ridichie, managerul Muzeului Olteniei Craiova. 

Cercetările arheologice au început la situl arhologic din Dolj în anul 2001. Este cel mai vechi castru din piatră ridicat pe teritoriul Olteniei, încă din vremea împăratului roman Domiţian. „În urmă cu câţiva ani în punctul Castriviţa au mai fost descoperite astfel de descoperiri, iar din punctul nostru de vedere în zonă a existat un cimitir celtic. Am găsit în cele două morminte butoni de centură, un cuţit de bărbierit, o brăţară de mână, o zăbală de cal şi, cele mai importante piese, două spade, în teacă, îndoite ritual, precum şi două umbo de scut, confecţionate din lemn”, a mai povestit Florin Ridichie.

Arheologii au declarat că în urma săpturile început în urmă cu două zile au scos la iveală urme care dovedesc locuirea acestei zone de către celţii din tribul scordiscilor, în a doua Epocă a Fierului.

Săpăturile la Desa au avut loc cu sprijinului financiar al Consiliului Judeţean Dolj prin coordonarea Muzeului Olteniei Craiova. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite