FOTO Portretul Regelui Mihai a stat ascuns într-o biserică din Dolj o jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portretul Regelui Mihai a fost acoperit cu var pe vremea comunismului, însă preotul din localitatea doljeană Salcia a hotărât  în anul 1994 să cureţe pictura.

Oamenii din localitatea doljeană Salcia au declarat că în vremea comunismului un activist de partid a dat ordin să fie distrusă pictura. Preotul din vremea respectivă a încălcat ordinal şi a acoperit portretul Regelui Mihai cu un strat de var. „Nelu Goanţă un activist de partid care asculta cu sfinţenie ordinele comuniştilor a hotărât să şteargă pictura Regelui Mihai din lăcaşul de cult. Preotul a hotărât să o ascundă sub un strat de var, iar în dreptul portretului a pus şi un dulap. Nelu Goanţă a murit blestemat. În anul 1954 a fost găsit îngheţat  sub zăpadă. Portretul Regelui Mihai a fost descoperit în anul 1994. Noi ne-am dorim să fim vizitaţi de Familia Regală . O să le pregătim produse tradiţionale din zona noastră“, a povestit Marian Iovan, din localitatea doljeană Salcia.

Pictura ascunsă o jumătate de secol

Portretul Regelui Mihai a stat ascuns sub un strat de var o jumătate de secol în biserica din localitatea doljeană Salcia. Preotul a declarat că imediat după revoluţie a curăţat împreună cu soţia pictura. „Dacă cine îndrăznea să vorbească pe perioada comunismului despre Rege Mihai era luat de securitate. Tatăl meu a făcut parte din garda Regelui Mihai. Împreună cu soţia am spălat pictura şi am descoperit-o în anul 1994. Portretul a fost făcut  în 1941 de părintele Constantin Bîrneanu“, a povestit Gheorghe Constantinescu.

Localnicii din Salcia au mai povestit că tot timpul s-au întrebat ce se ascunde în spatele dulapului din biserică. „Mi-am dat seama că era ceva acolo. Când am întrebat toată lumea a dat din umeri. După 1989 la câţiva ani am văzut chipul Regelui Mihai. Mă bucur că a fost pictat la noi în biserică şi îl aşteptăm cu drag. Ştiu că pe vremea comuismului era interzis să vcorbim despre rege. Au şters numele acestuia şi din faţa lăcaşului de cult“, a povestit Mioara Stoica, din localitatea Salcia.  
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite