Un ţăran din Dolj a găsit pe câmp trei comori. Bărbatul: „Nu m-am gândit să păstrez averea nici măcar o secundă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Cioclea, un sătean din comuna doljeană Desa, a descoperit la şase kilometri de localitate 220 de monede de argint-denari romani imepriali. Doljeanul este cunoscut în zonă drept un vânător de comori.

Dan Cioclea, în vârstă de 57 de ani, din comuna doljeană Desa, a descoperit la sfârşitul anului trecut un tezaur format din 220 de monede de argint. Săteanul a povestit că nu s-a gândit nici măcar o clipă să păstreze comoara descoperită la şase kilometri de localitate. Obiectele găsite au fost preluate de Muzeul Olteniei, însă, conform legii doljeanul, trebuie să primească 30% din valoarea acestora, plus o bonificaţie de 15%, dacă se dovedeşte că sunt de importanţă excepţională.

„Eu am studiat zona respectivă ştiu că în zonă sunt obiecte de valoare. Este cea de-a treia comoară pe care o găsesc sub pământ la şase kilometri de localitatea Desa. Eu sunt de bună credinţă. Nu m-am gândit să păstrez comoara nici măcar o secundă“,a povestit Dan Cioclea.

image

Doljeanul a mai descoperit la începutul anului 2015 pe un câmp, o sabie în teacă, un vârf de lance, două suliţe şi o lamă de bărbierit, obiecte ce datează, conform specialiştilor, de acum peste două milenii. „Piesele descoperite se încadrează perioadei de la mijlocul secolului III îHr până la mijlocul secolului II îHr şi au o vechime de aproximativ 2.200 de ani. Obiectele s-au conservat foarte bine, pentru că au stat pe rugul de incineraţie, alături de persoana decedată. Într-un mormânt au fost găsite un vârf de lance, folosit de războinicii pedestraşi, o sabie băgată în teacă, dar şi o lamă de bărbierit utilizată în antichitate. În al doilea mormânt se aflau două vârfuri de suliţe, care au aparţinut războinicilor călare. La muzeu au ajuns şi două mostre ale oaselor incinerate. Restul fragmentelor le vom recupera la vară, când în zonă vor avea loc săpături arheologice“, a declarat Florin Ridichie, directorul Muzeului Oltenia. 

image

Monedele de argint - denari romani imperiali - datează din perioada împăraţilor Antoninus Pius - Împăratului Gordian III. Pe ele sunt reprezentaţi mai mulţi împăraţi romani, precum şi două femei care au trăit în epoca respectivă şi care au avut o influenţă politică foarte mare în vremea Imperiului Roman – Iulia Mamaea şi Iulia Maesa, a mai spus Florin Ridiche.

Dan Cioclea a intrat anul trecut în luna februarie în atenţia oamenilor legii. A primit un avertisment din partea poliţiştilor că nu a respectat termenul de predare al obiectelor, de 72 de ore. Bărbatul a declarat că este nevinovat şi că totul a fost o neînţelegere cu autorităţile locale din comuna Desa.

image

Doljeanul în vârstă de 57 de ani a mai precizat că este pasionat de istorie şi a cheltuit toţi banii trimişi de soţie pentru repararea acoperişului, pe un detector de metale cu care a descoperit trei comori. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite