Medicii din Craiova, înfuriaţi de afirmaţiile ministrului Sănătăţii după infarctul suferit de Busu: „Oare ce mai declara dacă Ilie Balaci era resuscitat?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema lipsei personalului medical la spitalul din Craiova unde a fost operat actorul Florin Busuioc arată o bulibăşeală birocratică fără sfârşit.

Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, un corp separat construit în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost inaugurată pe 26 aprilie 2018, la capătul a patru ani de lucrări finanţate majoritar de Consiliul Judeţean Dolj. Oficial, în acest moment, la clinica unde a fost operat şi actorul Florin Busuioc după ce a suferit un infarct, este angajat un singur medic, în condiţiile în care necesarul ar fi de şase doctori. 

Acoperirea necesarului de personal este o problemă din cauza faptului că angajările în sistemul bugetar sunt îngheţate în 2018 în România. Din acest motiv, managerii spitalului din Craiova au fost nevoiţi să depună un memorandum la Ministerul Sănătăţii în care să ceara, în mod excepţional, deblocarea câtorva posturi pentru clinica de cardiologie. Din aprilie şi până în prezent, problema lipsei personalului medical la clinică n-a fost rezolvată.    

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vizitat clinica de cardiologie din Craiova pe 5 septembrie 2018.
 

În prezenţa doctorilor, a reprezentanţilor de la Consiliul Judeţean Dolj şi a ziariştilor a avut următoarea discuţie cu managerul de atunci, Alin Demetrian, legată de lipsa posturile de medici la secţia de cardiologie intervenţională recent înfiinţată.

Sorina Pintea: "Din luna mai până acum puteam să mişcăm ceva mai mult. Am înţeles că există un memorandum pentru posturi care încă nu au fost deblocate. Voi verifica când a fost depus. Dacă este târziu depus o să îl cert pe domnul manager. Urmează pregătirea personalului întrucât cei care vor lucra aici trebuie să fie pregătiţi. Şi această etapă durează. Dacă începeam din mai - iunie, poate că era gata până acum. De aceea spun că trebuie să ne mişcăm un pic mai repede. Dacă un memorandum stă două luni la minister, atunci avem o problemă, atunci eu am o problemă".

Alin Demetrian: "Ne-a venit răspunsul de acolo, ni s-a spus ca urmează memorandumul de aprobare, în cadrul Guvernului".

Sorina Pintea: "A, a Guvernului, mă scuzaţi!... Domnule manager, n-ar trebui să avem discuţia asta în faţa presei! Memorandumul a fost luna trecută şi o să-i dăm drumul, când vom debloca posturile şi din DSP-uri...".

"Trebuie să ne mişcăm un pic mai repede"

După această discuţie, ziariştii au întrebat-o pe Sorina Pintea când crede că această clinică va putea funcţiona la parametri normali. Răspunsul a fost următorul: „Clinica de Cardiologie din Craiova arată foarte bine, este dotată, dar din păcate puţin populată...Trebuie să ne mişcăm un pic mai repede. Dacă memorandumul pentru posturi a fost depus în urmă cu două luni, cum spune domnul director, dacă stă de două luni acolo, atunci eu am o problemă. Important este ca acum să ne ocupăm serios de fiecare pas şi să recuperăm timpul. Activitatea din această clinică, realist vorbind, nu are cum să demareze mai devreme de două luni din acest moment. Termenul realist este de două luni”.

Sorina Pintea a mai recunoscut atunci că autorităţile judeţene şi-au făcut datoria în ceea ce priveşte Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară din Craiova şi că Ministerul Sănătăţii ar trebui să se implice pentru ca lucrurile să funcţioneze. A plecat de la Craiova cu promisiuni că va merge la Bucureşti şi va face toate demersurile necesare pentru a rezolva problema Clinicii de Cardiologie.

După două luni: "Aşteptăm!"

De atunci au trecut două luni. Pe data de 6 noiembrie, actorul Florin Busuioc a făcut infarct la Craiova şi putea să-şi piardă viaţa dacă doi medici tineri nu acceptau să vină de acasă să-i pună un stent la inimă, iar noul manager nu dădea dispoziţie să se deschidă clinica şi să se pregătească sala de operaţie. În acest context, lipsa personalului medical de la clinică a devenit un subiect controversat la nivel naţional.

Şeful Clinicii de Cardiologie, dr. Octavian Istrătoaie, a venit în faţa presei cu documente care atestă că problema lipsei medicilor este, cu adevărat, în ograda Ministerului Sănătăţii. "Am cerut posturile încă din 10 iulie 2018. Mi s-a aprobat, am făcut şi memorandum, aşa cum ni s-a cerut şi de atunci aşteptăm să ni se trimită bugetul pentru posturi. Nici până în ziua de azi nu le-am primit", a declarat dr. Istrătoaie pe 7 noiembrie 2018. 

În acest context, ministrul Sorina Pintea a ieşit cu o replică în care a ocolit în totalitate problema pe care o recunoscuse în septembrie la Craiova. Într-un comunicat remis presei, Ministrul Sănătăţii a spus: "SCJU Craiova a scos la concurs posturi de specialişti, însă acestea nu au fost ocupate. Posturile vor fi scoase din nou la concurs, pentru a crea posibilitatea înfiinţării unei linii de gardă în cardiologie intervenţională".

Furia medicilor din Craiova

Ultima declaraţie i-a înfuriat pe mulţi medici tineri de la Craiova. Oficial, oamenilor le este frică să vorbească. "Cum să vorbim public? Nu vedeţi ce se întâmplă? Ne ia de proşti. Oare ce mai declara dacă Ilie Balaci era resuscitat? Ce mai spunea dacă medicii de la SMURD reuşeau să-l aducă stabil pe Balaci la Spital? Trebuia să i se pună urgent şi lui stent. Traşcă şi Ţieranu (medicii care l-au operat pe Florin Busuioc - n.r.) dacă nu erau în Craiova? Măcar atunci doamna ministru trebuia să-şi amintească de problema majoră a spitalului din Craiova. Dar dânsa ce a făcut? A trimis comisie de control la Ambulanţă şi SMURD de ochii presei. A spus că a făcut asta la solicitarea familiei Balaci. Numai şi numai minciuni", au declarat revoltaţi mai mulţi medici din Craiova.
 

Reamintim că Lorena Balaci, fiica marelui fotbalist care a decedat pe 21 octombrie 2018 la Craiova, a declarat, la câteva zile după moartea tatălui, că nimeni din familia sa nu a cerut vreo anchetă la minister. Din contră, le-a mulţumit medicilor care au încercat şi imposibilul să-i salveze tatăl.

"Doamne, ce prostii a putut spune doamna aceasta! Noi, familia, n-am cerut nicio anchetă. Dacă i-aş întâlni pe doctorii aceia de la SMURD, i-aş strânge în braţe şi le-aş mulţumi. Au făcut tot ce s-a putut. Când a decis să deschidă ancheta respectivă, doamna ministru a urmărit să-şi facă reclamă, să se spună că munceşte. Să vadă lumea că lucrează! Mai bine s-ar ocupa de problemele reale din Sănătate", a declarat Lorena Balaci.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite