Miliardarul doljean din Top Forbes nu are voie să părăsească ţara. Mihai Anghel este învinut într-un dosar de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Anghel este acuzat de evaziune fiscală
Mihai Anghel este acuzat de evaziune fiscală

Baronul cerealelor din judeţul Dolj a fost ridicat de la domiciliul său în urmă cu patru zile şi dus la audieri la DIICOT-Structura Centrală. Procurorii i-au interzis lui Mihai Anghel să părăsească ţara. 

Mihai Snghel este acuzat alături de alte 20 de persoane de constituirea unui grup infracţional organizat, compus din cetăţeni români şi libanezi. Toţi sunt acuzaţi de  săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale.

Liderii grupării din care face parte Anghel sunt Jihad El Khalil, de 48 de ani, şi Youssef Laoun, de 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică.

Jihad El Khalil este unul dintre principalii sponsori ai PSD din guvernarea lui Adrian Năstase.

Braonul cerealelor din Dolj, Mihai Anghel şi membrii grupului infracţional sunt acuzaţi că prin intermediul mai multor societăţi comerciale ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale și financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

„În perioada 2010 - 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Deşi cerealele proveneau din Turcia sau Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extracomunitare cu scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA. Învinuiţii realizau operaţiuni de export al unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în acest mod realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la 30.000.000 de euro“, au declarat procurorii DIICOT.

Mai are un dosar la DIICOT

Magnatul, a cărui avere se ridică la 39.000.000 de euro, mai este cercetat pentru rambursări ilegale de TVA de 200.000 de euro. Procurorii DIICOT au început cercetările în dosarul lui Mihai Anghel în urmă cu şase ani. Iniţial, în urma anchetei s-a stabilit că, în perioada 2002-2006, omul de afaceri a primit ilegal returnări de TVA de aproximativ cinci milioane de euro (aproape 20 de milioane de lei) prin intermediul firmelor pe care le deţine. SC Cerealcom SA ar fi încasat suma de 4,5 milioane de lei, SC Cervina SA Segarcea - 3,4 milioane de lei, SC Oltyre SA Craiova - 2,8 milioane de lei, SC Redias SA Redea din judeţul Olt - 4,9 milioane de lei, iar SC Crama Segarcea SRL - 370.000 de lei. Potrivit datelor din dosar, în perioada 2002-2006, Mihai Anghel a cumpărat mai multe utilaje, iar în baza unor facturi a obţinut returnări ilegale de TVA, operaţiunile de achiziţie fiind apoi stornate în contabilitate.

În anul 2008, dosarul în care Anghel este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals şi înşelăciune a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în vederea efectuării unei expertize. DNA Craiova a stabilit că suma obţinută ilegal din rambursări de TVA de către omul de afaceri este de 200.000 de euro şi nu de cinci milioane cum era iniţial, astfel că dosarul s-a reîntors iar la DIICOT.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite