Craiova

articolul anterior articolul urmator

Părinţele Ion Coliţă din localitatea Cetate, torturat de Securitate pentru o aşa-zisă activitate legionară

0
16 Apr 2014 09:05:50
Autor: Andreea Mitrache
Părintele din Cetate a fost omorât în bătaie în anul 1959
Părintele din Cetate a fost omorât în bătaie în anul 1959

O victimă a comuniştilor a fost şi preotul Ion Coliţă din comuna doljeană Cetate. A fost arestat în anul 1952 în ziua „Adormirii Maicii Domnului“  pentru o aşa-zisă activitate legionară.

Preotul Ion Coliţă a fost anchetat asupra implicării sale în Mişcarea Legionară. Părintele a fost supus unor chinuri groaznice în anul 1952: bătăi la tălpi cu funia udă, a fost ars cu fierul roşu, atârnat cu capul în jos, iar dinţii i-au fost scoşi cu cleşte de cuie. În momentul în care a fost întrebat din ce cuib face parte sau dacă a organizat coruri cu cântece legionare cu elevii de la şcoală nu a scos nici măcar un cuvânt.  
 
Turnat de colegul său de altar
 
Părintele Ion Coliţă a fost suspectat că în perioada 1937-1941 că a participat şi organizat Mişcari legionare în comuna Cetate. Preotul a fost turnat de colegul său de altar care era informator la Securitate. Slujitorul Domnului a declarat tot timpul că nu a fost înscris în nici un partid politic şi nici în mişcarea sau organizaţia legionară, nu a fost  şef de cuib şi  nici primar sau şef de garnizoană.
 
Declaraţiile părintelui Coliţă nu au fost luate în seamă de Securitate, iar în urma anchetei s-a stabilit că preotul s-ar fi încadrat în Mişcarea Legionară din anul 1939. A fost şef de garnizoană până la regiunea legionară, iar după data de 23 august 1944 s-a încadrat în PNT-Maniu. Aici a făcut parte din conducerea partidului. Pentru aceste fapte a fost încadrat în colonie de muncă pentru 60 de luni. După doi ani de detenţie a fost eliberat şi a revenit la parohia din Cetate.  
 
Arestat din nou
 
Preotul din localitatea Cetate a fost arestat pentru a doua oară pe în anul 1959 pe data de 24 iunie şi internat în lagărul de muncă Periprava. Pe data de 3 octombrie 1959 a fost mutat la Ostrov. Pentru că era bolnav şi nu reuşea să îşi facă norma de muncă era bătut aproape zilnic. Pe data de 26 octombrie 1959 a fost călcat în picioare, lovit cu cismele în cap, iar din cauza leziunilor a murit la infirmerie.   
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările