Craiova

articolul anterior articolul urmator

Reacţia preşedintelui FNAP când a fost acuzat că susţine desfăşurarea examenelor fără să se gândească la sănătatea copiilor. „Ai sictir!“

3
25 May 2020 11:36:55
Autor: Ana Popescu

Susţinătorii desfăşurării examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat se luptă pe reţelele de socializare cu cei care vor anularea examenelor. Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, face parte din prima categorie şi duce o adevărată campanie pentru scopul declarat, iar când cineva îl contrazice recurge la jigniri.

Cu cât se apropie mai mult data de 15 iunie, ziua în care elevii de Clasa a VIII-a ar trebui să susţină prima probă la Evaluarea Naţională, cu atât spiritele se încing şi mai mult pe reelele de socializare. 
 
Pârinţii care cer anularea examenelor spun că se tem pentru sănătatea copiilor, că elevii nu ar reuşi să reziste cu măştile de protecţie pe faţă atâtea ore, că nu au încredere că în toate unităţile de învăţământ se vor lua corect măsurile de protecţie şi nici nu ar fi corect ca examenele să aibă loc atâta timp cât mulţi elevi din ţară nu au avut posibilitatea să se mai pregătească în ultimele luni  întrucât nu au putut participa la lecţiile de recapitulare online. De cealaltă parte, cei care susţin organizarea examenelor invocă inechitatea şi discriminarea, în sensul că "elevii de la ţară" ar fi obţinut notele în clasele V - VIII mult mai uşor decât "cei de la oraş", sau că mulţi copii au învăţat pe brânci în această perioadă şi nu ar fi corect să nu fie evaluaţi.
 
Nu puţini sunt cei care, însă, de la discuţii contradictorii au trecut la tot felul de jigniri. Chiar şi preşedintele FNAP a recţionat violent în momentul în care părinţii "l-au deranjat" cu prea multe întrebări. 
 
Redăm mai jos un fragment dintr-un astfel de dialog.
 
Mihaela Ungureanu, părinte: "Credeţi că România, ţara în care cele mai multe şcoli au grupul sanitar în curte, ţara cu cea mai proastă infrastructură şcolară la nivelul Uniunii Europene, ţara cu cea mai mare corupţie, cu cei mai mulţi oameni politici nepregătiţi din toate punctele de vedere, poate organiza examene naţionale în contiţii optime? Răspunsul este unul simplu: NU (şi asta o spun culmea...şi cei de la USLIP, adică cei care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea zilnic în aceste şcoli). România nu este ţara în care să se poată organiza astfel de examene...şi o ştiţi foarte bine. Din aceste motive, care nu sunt puţine, dumneavoastră, împreună cu echipa de specialişti de la Minister, tot încercaţi să aruncaţi responsabilitatea pe umerii elevilor, ai părinţilor, ai cadrelor didactice, ai directorilor de şcoală sau liceu după caz, ai autorităţilor publice locale...Cred că este momentul să luaţi exemplul Colegiilor Militare (care în acest an au suspendat susţinerea examenului). Părerea mea este că aceşti domni au decis aşa pentru că este total inoportună organizarea şi susţinerea acestui examen în condiţiile date. Deci, dânşii chiar s-au gândit la sănătatea şi siguranţa copiilor/părinţilor/bunicilor/cadrelor didactice luând această decizie nu ca dumneavoastră care insistaţi să se susţină şi în acelaşi timp declaraţi că vă interesează siguranţa şi sănătatea copiilor.
 
Iulian Cristache, preşedintele FNAP: "Doamnă, poate puteţi sumariza. Credeţi că am timp de telenovele? Am tot explicat pe pagina personală care sunt principiile în baza cărora susţinem MEC şi o parte dintre părinţii şi elevii care vor aceste examene. Dacă nu citiţi ce trebuie, e strict problema dumneavoastră. Repet, sper să nu mai fie cazul: FNAP, ALMA MATER, CNE, FSH si AEC vor examene. Dacă nu e suficient, e treaba dumneavoastră.
 
Mihaela Ungureanu: "Dragă domnule, dacă nu aveţi răbdarea necesară, cred că este mult mai util să vă lăsaţi de meseria aceasta, pentru că din punctul meu de vedere, vă depăşeşte aptitudinile cognitive. Când este vorba de viaţa unor oameni nu se "sumarizează"...aşa cum aveţi dumneavoastră impresia că trebuie făcut. Atunci când este vorba de sănătatea copilului meu...şi a altora ca el nu vă permit să coborâm nivelul discuţiei în mediocritatea în care vă scăldaţi. Nu ştiu cine v-a desemnat în această calitate, vremelnică, de Preşedinte la Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar dar faceţi dovada, fără să vă jignessc, că nu înţelegeţi foarte multe aspecte esenţiale. Legat de telenovele, acestea sunt doar în capul dumneavoastră (eu v-am adus argumente). Cred că ăsta este orizontul de cunoaştere al dumneavoatră: TELENOVELA, şi totodată aveţi senzaţia că lumea reală este precum lumea pe care o priviţi dumneavoastră în aceste jalnice seriale. Din păcate sunt mulţi lachei ca dumneavoastră care se cocoaţă în astfel de funcţii şi care au senzaţia că deţin adevărul suprem. NU PUTEŢI ÎNŢELEGE CĂ ACESTOR COPII NU LE ESTE FRICĂ DE UN EXAMEN, CI DE PERICOLELE LA CARE SUNT EXPUŞI...INUTIL. A NU DORI ECHIVALAREA MEDIILOR DIN CEI PATRU ANI DE ZILE ÎNSEAMNĂ CĂ ŞI DUMNEAVOASTRĂ (CA ŞI MINISTERUL) NU AVEŢI ÎNCREDERE ÎN CORPUL PROFESORAL. RUŞINE...ASTFEL ÎI JIGNIŢI ŞI PE CEI CARE V-AU FOST DASCĂLI ODATĂ. AŞ DORI SĂ NE ÎNTÂLNIM SĂ PURTĂM O DISCUŢIE BAZATĂ PE ARGUMENTE (2-3 ORE) IAR DUMNEAVOASTRĂ SĂ PURTAŢI MASCĂ...CREDEŢI CĂ VĂ RIDICAŢI LA NIVELUL STANDARDELOR DUMNEAVOSTRĂ, CĂ AVEŢI ACELAŞI RANDAMENT INTELECTUAL...EU CRED CĂ NU. SUNT MULTE DE DISCUTAT...ÎNSĂ DUMNEAVOASTRĂ AVEŢI TREABĂ, SUNTEŢI PREA OCUPAT PENTRU A DA (ŞI ACUM FĂRĂ MASCĂ) RĂSPUNSURI PĂRINŢILOR PE CARE SUSŢINEŢI CĂ ÎI REPREZENTAŢI. ESTE UN NONSENS SĂ TE DECLARI REPREZENTANTUL PĂRINŢILOR ŞI SĂ AI O ATITUDINE POTRIVNICĂ LOR.
 
Iu;ian Cristache: "Doamnă, cognitiv bateţi câmpii. Poate vă abţineţi să scrieţi telenovele.
Nu sunteţi bună. Schimbaţi placa. Dacă ştiaţi să dialogaţi... încercam să redactez un răspuns pe care să-l înţelegeţi. Nu aveţi această capacitate, din păcate. Sunteti setată...😅
 
Mihaela Ungureanu: "Din păcate pentru dumneavoastră, eu am dreptate şi argumente...iar dumneavoastră răspunsuri fără conţinut, lapidare. Cam ăsta este nivelul dumneavostră. Încercaţi să fiţi ironic, dar nu reuşiţi pentru că pregătirea dumneavoastră este îndoielnică. Felul cum articulaţi propoziţiile, felul cum vă exprimaţi la TV îmi ridică semne de întrebare şi anume: cum a ajuns un personaj ca dumneavosatră să fie Preşedinte la Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Învăţământ Preuniversitar? Vă dau un citat: "Organizarea, sprijinirea, dezvoltarea şi desfăşurarea activităţilor sociale, în domeniul promovării drepturilor şi intereselor legitime ale părinţilor şi copiilor în relaţia partenerială şcoală-elevi-părinţi" - apare la RESPONSABILITATE FNAP-IP. Pare totul demagogie ieftină, pentru că una vă lăudaţi că faceţi şi altu-i adevărul. Şi adevărul doare...ŞI ESTE GREU DE SUPORTAT DE PERSOANE CA DUMNEAVOSTRĂ, SUPERFICIALE, FĂRĂ CONŢINUT. În legătură cu setatul... e greu să înţelegeţi o mamă care doreşte ce-i mai bine pentru copilul ei...iar în cazul de faţă este SĂNĂTATEA. RESTUL PĂLESC..."
 
Iulian Cistache: "Doamnă, chiar nu vă opriţi. Până unde merge nesimţirea dv. Felul cum mă exprim la tv? Ati băut ceva? Nesimţirea are o limită. Opriţi-vă, nu vă datorez nimic. Nu sunt angajatul tău, cucoană. Am treabă, nu e-n fişa postului să răspund unei frustrate"
 
Mihaela Ungureanu: "Prostia, nesimţirea, frustrarea, inferioritatea din capul tău au ieşit la lumină, la iveală. Nu poţi purta un dialog civilizat pentru că nu eşti mobilat intelectual. Ăsta este adevăratul tău caracter. Atunci când nu ai argumente arunci lături, jigneşti...făra ca măcar să ai habar despre ce vorbeşti. Pregătirea mea profesională nu-ţi permite să mă jigneşti. Cât despre băut...cam ăsta-i nivelul discursului tău (cred că aburii alcoolului...sau ai prostiei). Am urmărit cu atenţie în ultima perioadă cum pupin-....şti ca tine suflă în urechea ministrului că vezi doamne noi părinţii dorim examen. Ei bine, conform sondajelor se pare ca transmiţi la minister ce vrei matale. Realitatea este alta şi o demonstrează şi cei de la USLIP care au lansat un sondaj de opinie (pe pagina lor de facebook - https://www.facebook.com/hashtag/sondaj_de_opinie...) cu privire la modul de desfăşurare a examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională. Spre surprinderea ta 66% dintre respondenţi (elevi, părinţi şi profesori-pentru că ei au fost ţinta acestui demers) doresc echivalarea mediilor şi doar 34% vor să susţină examenul. La chestionar au răspuns 21. 406 persoane. O să spui că sunt prea puţini respondenţi...Da, sunt de acord...dar măcar au încercat ceva...Pe când tu arunci cu mizerii în oricine are mai multe argumente şi încearcă să şi le susţină. Ai apucăturile unui dictator din perioada comunistă...care spunea ceva de genul "Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră"...se numea Iosif Vissarionovici Djugaşvili"
 
Iulian Cristache:"Ai sictir! Citeşte întâi cum ataci, pe urma cere respect. Zici că eşti laureata premiului Nobel. Nu stiu ca... la BRD să fie vreunul".
 
Mihaela Ungureanu: "Esti prea prost pentru secolul ăsta...forma corectă pentru Ai sictir este Hai sictir...dar un agramat ca tine din Teleorman nu ştie asta. Ma bucur enorm că nu esti tu acela care-mi reprezinti interesele. O pot face şi singură. Din cauza unor oameni ca tine, fără pregătire profesională, ajunşi în poziţii cheie nu putem progresa. PS. AM SICTIR...DAR DE PROŞTI CA TINE!!! Semnat Mihaela Ungureanu". 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Comandor Gherghisan
25.05.2020, 12:07:25

Ce examene? Anul trebuie repetat!

Fahrenheit 451
25.05.2020, 13:21:51

... Jigniri și de-o parte și de alta! Jignirile nu pot fi considerate niciodată argumente! Am intrat de ceva timp în mileniul trei și o parte din români nu conștientizează că, comportamental, nația noastră are nevoie de schimbare, în sensul civilizației, al bunului simț, al respectului. E normal să-ți sară țandăra atunci când ai de-a face cu un om prost și necivilizat, dar, de fiecare dată, cea mai bună armă împotriva gherțoiului, a prostului, e nebăgarea în seamă, ignorarea! Specialiștii din Ministerul Educației trebuie să facă o ,,ievaluare'' științifică a situației, nu bazată pe păreri și diverse opinii, apoi, pe baza analizei efectuate vor lua o decizie, cea mai bună dintre toate! Dacă vor lua o decizie cu iz electoral vor greși, deoarece urmările, pe termen lung, ar putea fi grave!

Dorin Saramet
25.05.2020, 15:03:34

Bună ziu, îl cunosc foarte bine pe dl Cristache, care este un om implicat, dedicat și competent. Și educat pe deasupra. Nu încerc să minimalizez greșeala lui, este clar că NU avea dreptul de a se adresa așa. Trebuia să refuze dialogul cu o individă care l-a făcut lacheu, incompetent, etc. Dar da, nu trebuia să coboare la nivelul individei. Aici vă dau dreptate și sunt sigur că regretă ieșirea nervoasă.