Craiova

articolul anterior articolul urmator

Recoltă abandonată în câmp din cauza zilierilor pretenţioşi. Fermier: „E peste puterea mea să-i conving să lucreze“

94
27 Aug 2017 13:46:16
Autor: Andreea Mitrache
Claudiu Dună
a abandonat 200 de tone de lubeniţă pe câmp FOTO: ANDREEA
MITRACHE
Claudiu Dună a abandonat 200 de tone de lubeniţă pe câmp FOTO: ANDREEA MITRACHE

Tot mai mulţi agricultori din judeţul Dolj spun că sunt nevoiţi să îşi abandoneze recolta pe câmp, din cauză că nu găsesc forţă de muncă. Oamenii susţin că zilierii nu vor să vină la lucru, iar atunci când reuşesc să-i convingă, aceştia acceptă doar cu anumite condiţii.

Claudiu Dună este unul din fermierii din oraşul Dăbuleni (Dolj) care pur şi simplu au lăsat recolta să se usuce pe câmp. Anul acesta din cinci hectare de pepeni a recoltat doar jumătate. Agricultorul are în momentul de faţă 200 de tone de lubeniţă neculeasă şi susţine că a luat această decizie pentru că nu a găsit forţă de muncă.

„Producţia la pepeni anul acesta a fost bună, dar când a venit timpul să o culeg mi-am dat seama că nu am cu cine. Am plătit 1.000 de lei la 10 oameni pe zi, însă dacă stau să trag linie realizez că profitul nu este absolut deloc în astfel de condiţii. Oamenii nu vor să vină la muncă, iar în momentul în care acceptă pun şi condiţii, vor mâncare, băutură şi să lucreze doar patru ore pe zi. Jumătate din recoltă a rămas pe câmp, mai exact 200 de tone. Le-am abandonat pentru că nu am avută altă soluţie. Îmi pare rău, dar nu am ce să fac. În momentul de faţă noi nu mai vindem lubeniţa nici cu 20 de bani, iar mie acum îmi trebuie 15 oameni. Dacă fac un calcul trebuie să scot din buzunar 1.500 de lei pe zi. Chiar nu se merită. Românilor nu le place să muncească şi stau la mila statului, pentru că ştiu că primesc ajutor social şi nu fac nimic. Mi-au spus în faţă acest lucru şi a trebuit să accept realitatea“, a povestit fermierul.

Fermierii şi-au abandonat recolta pe câmp

Zmeura s-a uscat pe câmp

În comuna doljeană Leu, agricultorii sunt în aceeaşi situaţie. Cinci tone de zmeură au rămas neculese pe câmp, iar fermierii se plâng că nu găsesc zilieri. „Nici nu îmi mai vine să vin pe câmp să văd cum toată recolta s-a uscat. Oamenii nu vor să vină la muncă, pentru că motivează că salariul minim pe conomie s-a mărit, aşa că vor mai mulţi bani. Efectiv nu ai pe cine să iei din sat să vină să te ajute. Mi-au spus că mai bine stau la umbră decât să vină să stea prin soare, aşa că, din cauza lipsei de forţă, nu am mai recoltat. Pentru un kilogram de zmeură culeasă le-am oferit 4 lei, însă şi aşa au refuzat. Suntem disperaţi şi chiar nu ştiu ce o să facem la anul. Cu siguranţă situaţia va fi la fel, iar oamenii vor refuza categoric să muncească cu ziua. Noi nu ne permitem să le oferim mai mult, pentru că trebuie să scoatem şi profit, însă ei nu înţeleg acest lucru şi cred că vor să profităm după urma lor, lucru total neadevărat. Dacă ar dispărea ajutoarele sociale atunci ar trebui să muncească. Dacă ştiu că au un venit acolo lună de lună nu se mai gândesc şi să muncească. Se mulţumesc cu ce primesc şi nu vor să facă nimic“, a  povestit şi Maria Nicolae, producător din comuna doljeană Leu.

Fermierii susţin că nu găses forţă de muncă

Majoritatea zilierilor consideră că programul de opt ore este prea lung, aşa că refuză din start oportunitatea de a câştiga un ban. „Mie până la ora 12.00 două persoane mi-au cerut suma de 150 de lei, iar neavând altă soluţie le-am dat banii. Pe lângă cei 150 de lei mi-au mai cerut ţigări şi băutură. Am avut de încărcat două maşini de lubeniţă“, a mai povestit Doina Dună, din oraşul Dăbuleni.

Agricultorii din Dolj spun că uneori sunt nevoiţi să caute zilieri şi în alte localităţi, iar de cele mai multe ori pierd toată ziua fără să aibă nimic de câştigat. „Dacă la cules, la recoltat ar fi forţă de muncă, cu siguranţă noi ne-am scoate cheltuielile, dar exact la punctul-cheie noi ajungem să ne împotmolim. Dacă eu le dau lor 4 lei pe kilogramul de zmeură recoltat şi mai plătesc şi ce am investit, cu siguranţă sunt pe minus. În pieţe, un kilogram de zmeură ajunge undeva la opt lei. Dacă facem un calcul munca este în zadar. Am căutat oameni care să vină la muncă şi în alte localităţi, dar tot nu am găsit. Mai mult decât ce am făcut nu mai pot să fac. Este peste puterea mea să îi conving să vină să lucreze“, a mai povestit Maria Nicolae.

Recolta de zmeură a fost abandonată pe câmp 

Comuna cu cei mai mulţi asistaţi

Cei mai mulţi asistaţi social în judeţul Dolj sunt în comuna Sadova. Aproximativ 1.000 de persoane beneficiază de ajutor de la stat, însă au palate şi maşini de lux aduse din Germania şi Italia. În urma unui control, adevărul a ieşit la iveală că 15 persoane aveau sume mari de bani în cont. „În momentul de faţă avem la plată pentru ajutorul social 220 de dosare. ANAF-ul le-a reţinut banii la o parte dintre cei care au fost prinşi că au minţit atunci când şi-au declarat veniturile“, a precizat Safta Eugen, primarul comunei Sadova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

94 Comentarii

Jean Maurer
27.08.2017, 15:32:41

Munca este pentru tractoare. Mai bine o beuta de posirca la crasma satului din ajutorul social, decat ceva munca, care sa-ti rupa salele ! Romania este un stat falimentar !

+3 (29 voturi)
Volus Solus
27.08.2017, 15:36:02

Dute tu sa culegi harbuz. platit cu 1000 de lei pe luna, 12 ore pe zi, ca fie multumit dom' shefu' patronu, si ca unu ca Jean Maurer pe forum sa zica "da dom'le romanu' e muncitor".

-2 (38 voturi)
Stan Toma
27.08.2017, 15:38:28

Jean Maurer ...n-ai dreptate . Munca silnica este interzisa . Daca patronul nu este capabil sa plateasca muncitorii sa se angajeze, sa nu mai incurce pe altii . Munca este o marfa .

+11 (25 voturi)
Stan Toma
27.08.2017, 15:36:24

Ofera si tu mai mult ca ai de unde . Ti-a dat si statul , ai si profit . Plateste 1000 de euro sau lasa-te de agricultura , angajeaza-te . Ce chestie , plangaciosi astia de sefi de asociatie , n-am vazut nici unul sarac . Toti au masini luxoase si vile de vacanta . Asa sunt si patronii din strainatate ? Mncesc pe branci impreuna cu muncitorii nu se lamenteaza ca da statul niste amarate de ajutoare sociale .

+10 (16 voturi)
karl johnson
27.08.2017, 15:38:47

Problema este salariul pt 12 ore de munca istovitoare pe zi. Astazi tendinta este mai mult spre sclavie, daca ar putea patronii ar da doar doua mese calde pe zi si atat angajatilor.Daca statul s-ar implica recunoscand dificultatea agricultorilor in a plati decent , poate situatia ar fi diferita...

0 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (94)

Modifică Setările