Reţetă de Paşte: Friptură cu carne de miel la cuptor cu rozmarin şi usturoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masa de Paşte este plină de bunătăţi în fiecare an, iar friptura de miel la cuptor nu lipseşte din meniul gospodinelor. Carnea se găteşte  în funcţie de câteva mici secrete.

Carnea de miel trebuie pregătită la temperaturi mici, aproximativ 160 de grade Celsius. Pentru a evita uscarea fripturii atunci când se folosesc bucăţi din carne de miel este indicat să fie unsă carnea cu ulei din când în când sau cu sosul care se formează în tavă. „Carnea de miel neapărat trebuie să fie marinată înainte de preparare. Gospodinele pot folosi: usturoi, seminţe de muştar, boia, rozmarin, piper, ceapă verde, ardei, mentă sau curry. Friptura de miel împănată cu rozmarin şi usturoi este delicioasă“, a declarat Marius Diaconescu, bucătar.

Cum se prepară mielul la cuptor, împănat cu rozmarin şi usturoi:

Gospodinele au nevoie de: 2,5 kilograme de carne de miel, o căpăţână de usturoi, o  pungă de rozmarin, o  lingură de ulei , doi morcovi care vor fi  tăiaţi în bucăţi mari, o ceapă,  un pahar de vin roşu  şi un litru  de supă de miel. 

Mod de preparare:

În carnea de miel se fac 30 de incizii cu un cuţit ascuţit, pe toată suprafaţa. Se curăţă usturoiul, se feliază şi se introduce câte o bucată în fiecare incizie. Bucăţele de rozmarin se rup şi se introduc în spaţiile formate. 

Carnea de miel este introdusă la cuptor cu puţin ulei timp de o oră şi 45 de minute, iar friptura se rumeneşte pe toate părţile. În  tavă se pune morcovul, ceapa, usturoiul şi rozmarinul rămas, după care se se toarnă vinul şi supa, apoi se aşază bucata de miel.

Pentru prepararea sosului se toară lichidul din tavă într-o cratiţă printr-o sită şi se fierbe. Carnea de miel se serveşte cu sosul, praz şi cartofi. 

Gospodinele din Oltenia prepară pentru masa de Paşte pregătesc renumita pască, care se coace în tăvi rotunde şi înalte. Pentru un astfel de preparat este nevoie de cuptoare din ţest. Cantitatea de brânză dulce şi proaspătă trebuie să fie din beluşug.

Stufatul în Oltenia se face cu mai puţină carne şi mai multă verdeaţă tăiată mărunt şi se ţine la foc până scade.

Gospodinele mai pregătesc pentru masa de Paşte şi o plăcintă, denumită dulungaci. Se face cu mai multe foi de plăcinte pregătite în casă. Foaia se încreţeşte cu mâna, şi după fiecare strat se presară brânză sărată. După ce se aşază cele 3-4 straturi se toarnă o porţie mare de lapte bătut cu ou, zahăr sau miere şi vanilie, până se umple tava. Totul trebuie să stea la cuptor o oră şi jumătate.

      

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite