De unde li se trag oltenilor cele mai bune bancuri. Explicaţiile specialiştilor: „Când văd Marea Neagră, ei spun: Muică, ce de Olt!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De-a lungul timpului au apărut numroase glume pe seama oltenilor
De-a lungul timpului au apărut numroase glume pe seama oltenilor

La fel ca şi zvonurile, bancurile şi glumele despre olteni fac parte dintr-un aşa numit imaginar informaţional, sunt de părere specialiştii. Inventivitatea nu are limite, iar românii au idei preconcepute faţă de conaţionalii lor proveniţi din alte regiuni.

Bancurile care au apărut pe seama oltenilor reflectă rivalitatea dintre regiuni, dar şi stârnesc multe zâmbete. Sociologii consideră că preconcepţiile existente pe seama oltenilor sunt total false şi ţin exclusiv de persoana care îşi dă cu părerea. „Să fim serioşi: oltenii nu sunt nici mai proşti, nici mai deştepţi decât alţi locuitori ai ţării. Că în psihicul românilor s-au împământenit tot felul de idei despre olteni precum că ar fi ori prea şmecheri, ori prea aprigi din fire, ori hoţi. Adevărul este că acelaşi lucru poate fi spus despre locuitorii oricărei zone a ţării. Diferenţierea se face doar în funcţie de personalitatea fiecăruia şi părerile sunt strict subiective sau astfel ar trebui ele privite. Fiecare zonă a ţării a dat ţării personalităţi în diferite domenii şi nimeni nu poate spune, de exemplu, că Moldova a dat cei mai mulţi oameni politici sau Transilvania a dat cei mai mari pictori ori că din Oltenia se trag cei mai buni actori. Glumele cu şi despre olteni au apărut din necesitatea, aş spune, de a exista totuşi o diferenţiere, dacă mă pot exprima astfel, între români, dar, repet, este una total forţată“, a spus Eugen Duţu din Slatina, sociolog.

„Şi noi facem glume pe seama altora“

Unii olteni susţin cu zâmbetul pe buze că nu îi deranjează bancurile făcute pe seama lor de molodoveni ,ardeleni, bănăţeni sau bucureşteni. Ba mai mult, recunosc că în momentul în care merg la petrecere destind atmosphere cu glume care îi vizează direct. „Şi noi facem glume pe seama altora. Recunosc că bancurile povestite de olteni au mai mult haz. Este adevărat că cele mai multe sunt răutăcioase, dar ce putem să facem noi. Ultimul banc l-am auzit în urmă cu câteva zile şi nu m-a deranjat absolut deloc. Noi suntem oameni deştepţi şi ştim să gustăm astfel anecdote”, a precizat Mihai Iordache.

De olteni se leagă o serie de stereotipuri. Sunt caracterizaţi iuţi, mândri şi şmecheri. „Nu avem timp să punem o etichetă despre fiecare persoană, aşa că o plasăm într-o anumită regiune. Dacă este oltean este om de afaceri, este occidental. Perioada comunistă a fost epoca de aur a bancurilor şi glumelor. În perioadă respectivă au apărut dstul de multe  glume pe seama oltenilor. Din punctul de vedere al moldovenilor, ardelenilor, bănăţenilor sau bucureştenilor, noi oltenii suntem catalogaţi în mai multe feluri: repeziţi, şmecheri, descurcăreţi, guralivi, speculanţi sau prăzari. Trebuie să recunoaştem că nu există popoare fără bancurim dar nu este normal să fim catalogaţi într-un fel care nu ne caracterizează. Molodovenii spun despre olteni că în momentul în care au văzut Marea Neagară au spus următoarele cuvinte. Muică, ce de Olt“, a povestit Maria Socoteanu, sociolog.

Sunt şi olteni deranjaţi de bancurile apărute pe seama lor. „Umorul este gustat atunci când nu jigneşti pe cineva. Nu mi se pare normal să fim catalogaţi drept proşti. Unele bancuri legate de olteni au o doză de răutate, iar acest lucru nu este normal“precizat Sorin Coman.        

Citeşte bancurile care îi vizează pe olteni

1-Cică se duce un oltean în Bucureşti şi, când ajunge în Gara de Nord, se duce la taxiuri, se plimbă pe acolo ce se plimbă şi, în cele din urmă, îl întreabă pe un taximetrist:

- Bă, frate, cât costă mă, un drum cu taxi-ul?
Taximetristul îl măsoară din cap până în picioare şi îi spune:

Cât să coste, tataie?! 10.000 de lei pornirea şi 2.500 de lei pe kilometru!

La care, olteanul: - Măi, frate, ştii cum facem? Porneşti mătăluţă taxiul, că eu mă sui din mers!

2--De ce işi iau oltenii două pietre când merg la culcare?
-Cu una sting becul, iar cu cealaltă verifică dacă au închis fereastra.

3-Când a venit vremea să se împartă darurile de Crăciun,olteanul a ajuns prea târziu la Iisus, iar  acesta i-a zis: Păi dragul meu,ai venit prea târziu aşa că ţi-au mai rămas prostia şi frumuseâea. Ce alegi?
Olteanul: Apoi Doamne,frumuseţea este trecătoare!

4-  De ce aruncă oltenii ceasul pe geam? Ca să vadă cum fuge timpul.

5-  Un oltean e condamnat la moarte prin electrocutare. Este aşezat pe scaunul electric şi întrebat care e ultima lui dorinţă. Olteanul răspunde: Să mă ţineţi de mînă.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite