Craiova

articolul anterior articolul urmator

Românii mănâncă legume de 10 ori mai scumpe faţă de preţul de producător. „Am ajuns să-mi dau varza şi cu 30 de bani. Halal de agricultura din România!“

3
16 May 2019 09:07:54
Autor: Ana Popescu
Zeci de tone de varză zac pe terenurile din Moţăţei FOTO / Ana Popescu
Zeci de tone de varză zac pe terenurile din Moţăţei FOTO / Ana Popescu

Producătorii de varză din judeţul Dolj se plâng că stau cu marfa pe câmp, deşi o vând la un preţ de nimic. Culmea este că în pieţe, dar mai ales în supermarketuri, oamenii sunt nevoiţi să scoată mai mult de 10 lei pentru o singură varză. "Este o bătaie de joc. O adevărată mafie. Aşa se întâmplă mereu cu toate legumele, nu numai cu varza"

În localitatea doljeană Moţăţei, câmpurile sunt încă pline de varză. Dacă în lunile aprilie, martie, producătorii îşi vindeau marfa cu 3 lei, acum un kilogram a ajuns să coste 50 - 60 de bani. Oamenii spun că au ajuns în situaţia asta pentru că nimeni nu-i protejează. De fiecare dată, când trag linie, văd că au muncit, de fapt, să se îmbogăţească alţii.

"Am recoltat astăzi 3 tone jumătate de varză. O dau cu 50 de bani. Asta înseamnă că voi încasa un preţ total de 1.750 lei. În supermarket, unde un kg costa chiar şi 6 lei, suma câştigată se va ridica la 21.000 lei. E normal? Spun că protejează producătorii. Cum îi protejează? Este o adevărată bătaie de joc. O adevărată mafie. Şi, să ştiţi, aşa se întâmplă mereu cu toate legumele, nu numai cu varza", declară producătorii din Moţăţei.

Cătălin Dascălu, de exemplu, are un hectar de varză românească în câmp şi solarii. "Ştiţi ce am făcut? Am încărcat, am suportat transportul şi m-am dus cu varza tocmai în Alba Iulia. Acolo am reuşit s-o dau cu 1 leu", povesteşte fermierul.
 
"Eu n-am avut ce face şi am ajuns să-mi dau varza şi cu 30 de bani, pentru că au strâmbat din nas când am zis preţul de 50 de bani. M-am gândit că, decât să mi se strige pe câmp, mai bine scap de ea. Am făcut bătături la mâini degeaba. Halal de agricultorii din România", spune şi Germina Pârvan, legumicultor din comuna doljeană Moţăţei.
 
Oamenii ştiu că singura lor şansă ar fi să înfiinţeze o asociaţie a producătorilor de varză, dar nu au găsit pe nimeni care să-i sprijine.
 
Agricultorii din Moţăţei sunt recunoscuţi pentru cultivarea legumelor, iar pentru cei mai mulţi este şi singura sursă de venit. Pe lângă varză mulţi mai cultivă şi roşii, ardei, dovlecei sau pepeni.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

POLITICALLY INCORRECT
16.05.2019, 09:22:27

e totusi absurd sa se compare pretul en gros, linga tarla, cu pretul vinzarii cu amanuntul, in magazin, problema mare e ca fiecare mic fermier produce de capul lui, daca s-ar asocia, ar avea putere de negociere... dar asa-i romanul...

-1 (1 vot)
dracon
16.05.2019, 12:32:03

Ati vazut ca autoritatile statului, ANAF-ul sa ia vreo masura impotriva tiganilor intermediari si a tiganilor din piete ,care se declara producatori ? Acestia isi partea si pleaca mai departe ,este inadmisibil ca sa plece varza de la producator cu 30-40-50 de bani kg iar cumparatorul sa dea in piata si la magazin de zece ori mai mult ! Chiar nu are cine starpii aceasta evaziune fiscala ?

imacandi
16.05.2019, 12:52:53

asociati-va cu ala de a dus varza la Alba Iulia si o vindeti voi la piata cu 1.5 ron.Noi,clientii finali preferam sa luam de la voi decat de la market cu 4 ron

0 (0 voturi)
Modifică Setările