VIDEO Scandal imens la Spitalul de Urgenţă Craiova. „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie a acuzat personalul medical craiovean că a fost obligată să-şi înmormânteze ruda decedată de cancer conform protocolului COVID-19, deşi aceasta nu fusese infectată. Un alt bărbat a povestit şi el că a păţit acelaşi lucru cu bunica sa. „V-o livrăm pe protocol COVID“

Nu este prima dată când familiile persoanelor decedate se revoltă atunci când află că trebuie să-şi înmormânteze persoanele dragi ca şi cum ar fi fost contaminate, deşi nu li s-au înmânat teste pozitive COVID-19.

Aşa s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute, când doi fraţi au mers la Spitalul de Urgenţă din Craiova să-şi ridice mama decedată. Când au aflat că trupul neînsufleţit a fost băgat într-un sac negru şi că imediat trebuie să-l ducă la cimitir, oamenii au început scandalul.

„În mod normal, se testează la 6 zile de la contact, dânsa n-a mai apucat să fie testată, dar rămâne în continuare suspectă. De aceea a venit în sac, asta-i procedura. Pentru a evita îmbolnăvirea pentru toată lumea“, a încercat să explice o asistentă.

„Atunci de ce ne-aţi dat hainele mamei acasă? Dacă erau infectate?“, a strigat disperată fiica persoanei decedate. Au urmat multe vorbe grele şi acuzaţii la adresa personalului medical. „Aţi lăsat-o să moară ca un câine. Nu ne-aţi spus nimic. Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!  Cum să se infecteze de la o altă pacientă? Ea a stat singură în salon“, au strigat copiii femeii.

Ce spune conducerea Spitalului

Conform conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, pacienta fusese operată de cancer de colon. Iniţial, a stat singură în salon, dar înainte de a deceda a dormit alături de o altă pacientă care s-a dovedit a fi pozitivă şi care a şi fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

„Personalul medical a găsit-o pe pacientă în alt salon, a dormit cu o doamnă care a fost testată pozitiv ulterior. Nu am mai apucat să-i facem testul COVID pentru că a decedat. Dar a intrat în contact direct cu un pacient pozitiv şi era normal să o considerăm suspectă. Ăsta-i protocolul, dar nu toţi oamenii înţeleg“, a declarat  Bogdan Fănuţă, directorul medical al spitalului.

În urma scandalului, s-a stabilit că pacienta care fusese testată pozitiv avea un nivel scăzut la încărcătura virală a probei recoltate. „S-a stabilit că boala este la debut. Am făcut investigaţiile necesare şi în cele din urmă s-a stabilit că persoana decedată poate fi dată familiei fără protocol COVID“, au declarat reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Îngroşarea numărului de infectaţi şi morţi COVID prin practici mizerabile“

Cu câteva zile înainte de acest  incident, pe data de 2 iulie, un alt craiovean a scris pe pagina sa de socializare prin ce a trecut până când a reuşit să o înmormânteze pe bunica soţiei sale. „...Am trăit pe viu experienţa pe care mulţi o descriau, dar îmi părea neverosimilă: îngroşarea numărului de infectaţi si morţi COVID prin practici mizerabile“, a scris Alexandru Bogdan Samfira pe facebook.

Bătrâna de 80 de ani fusese internată la secţia de Hematologie a Spitalului Filantropia din Craiova cu multiple diagnostice: leucemie acută, trombocitopenie, diabet, hepatită C, microlitiază renală. 

„La internare, conform protocolului, s-au recoltat probe pentru analiza COVID, atât de la ea, cât şi de la însoţitor (nu a fost suspiciune, ci analize de tip screening) . Peste noapte, starea i s-a înrăutăţit şi a fost transferată la Spitalul Regional la ATI. De aici începe regia! Cu toate ca de la Filantropia nu a venit ca suspect COVID, »eroii din linia întâi» ai Spitalului Regional au mirosit oportunitatea şi au internat-o ca suspect COVID. În seara acelei zile, bunica s-a stins. De aici începe balamucul!

După ce a murit, nimeni nu s-a deranjat sa dea un telefon să anunţe familia. Am aflat cu ajutorul unui medic cu suflet mare (prieten de-al nostru) , care ne-a fost alături în toate aceste încercări. Mergând aparţinătorii duminica dimineaţa pentru a ridica trupul neînsufleţit... ŞOC!!! »N-a venit analiza COVID, dar v-o dam ca şi cum ar avea COVID şi o îngropaţi pe protocol COVID». Bineînţeles că am refuzat şi am spus că aşteptăm analizele, să o luăm acasă şi să o îngropăm creştineşte. Rezultatul covid a venit luni seara, dar ghici! Nimeni nu ne-a anunţat despre asta. Din nou am aflat rezultatul cu ajutorul bunilor prieteni.“

„Puteţi să vă daţi cu curu' de toţi pereţii, că tot de COVID v-o livrez“

„Marţi dimineaţa mergem la morga pentru împlinirea formalităţilor, dar.... STUPOARE: «chiar dacă a venit testul negativ la covid, v-o livram (aici am citat-o pe gingaşa doctora) pe protocol covid si mergeţi cu ea direct la cimitir». Încercând să aflăm ce se întâmplă, ne-am lovit de lipsa de empatie şi de arogaţa (să nu zic nesimţirea) personalului de la morgă. Iar replica unei doctoriţe (cea care era de gardă se pare) este antologică: «Puteţi să vă daţi cu curu' de toţi pereţii, că tot de COVID v-o livrez». O altă doctoriţă (asta era mai tinerică, foarte aranjată) m-a ameninţat că va chema politia (deh, aşa tratăm noi oamenii cu necazuri şi cu ofuri - ca pe 10 august). Nimeni nu voia sa ne asculte, nimeni nu a vrut sa-şi arunce un ochi peste hârtii. Ei ştiau una şi bună: protocol COVID. Când i-am acuzat că au interes pentru a face asta, domniţei aranjate i-a sărit muştarul“, a mai povestit Alexandru Bogdan Samfira.

În cele din urmă, bărbatul a spus că a reuşit să găsească pe cineva din conducerea Spitalului dispus să-l asculte. „Am reuşit să găsesc o persoană integră în acel spital, cu funcţie de conducere (din motive lesne de înteles nu voi spune despre cine este vorba, dar să-i dea Dumnezeu sănătate) care şi-a făcut timp să mă asculte, să se uite peste actele medicale pe care i le-am pus la dispoziţie, să facă o cercetare amănunţită a cazului şi să îndrepte o greşeală monstruoasă“, a spus Samfira.

„Greşeala monstruoasă“ avea legătură cu transferul pacientei. Pe fişa de transfer a femeii cu leucemie, medicii de la Spitalul Filantropia nu menţionaseră că pacienta nu este suspectă şi că i se făcuse, de fapt, un test de screening, şi nu un test de COVID.

Citiţi şi:

Mesajul unui cercetător pentru cine nu crede în Covid-19: „Nu e fake. Cumnatul meu e mort şi sora mea e în spital“

Şantajul - ultima carte jucată de Firea ca să scape de Ponta în cursa pentru Capitală. Ce i-a cerut lui Ciolacu

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite