Spitalul de Urgenţă din Craiova trebuie să scoată paturi din secţia ATI COVID-19. „Facem măsurători“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto A.P.
Foto A.P.

După tragedia de la Piatra Neamţ, DSP Dolj a efectuat un control la secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi a dispus distanţarea paturillor: 2,5 metri între paturi şi 3,5 metri între fiecare pat şi perete. "Până acum nu ni s-a cerut asta, ni se cere acum", spun medicii.

În urma controlului efectuat imediat după tragedia de la Piatra Neamţ, DSP Dolj a dispus un plan de măsuri privind "remedierea neconformităţilor constatate la controlul clinicii ATI", iar acestea ar trebui să fie puse în aplicare în termen de 6 luni. 

Conform Ordinului 1500/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a secţiilor şi compartimentelor de anestezie şi terapie intensivă din unităţile sanitare, între paturi trebuie să existe o distanţă de 2,5 metri, iar între un pat şi un perete - de 3,5 metri.

DSP Dolj a constatat că între paturi nu există distanţa prevăzută în Ordinul din 2009.

"Aşa este, ni s-a cerut distanţarea paturilor. Nu ştiu câte scoatem, facem măsurători. Noi ne vom conforma ca de fiecare dată şi vom respecta aceste recomandări. De 30 de ani distanţa între paturi în această clinică este cea pe care o avem şi acum, au fost multe controale aici, dar până acum nu ni s-a cerut asta, ni se cere acum. Ne vom conforma, vom vedea ce soluţii găsim", a declarat dr. Cristina Geormăneanu, director medical Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Până să apară controlul DSP Dolj, conducerea Spitalului de la Craiova încerca să găsească soluţii pentru extinderea secţiei ATI, conform Ordinului 555 actualizat/2020. "Noi identificaserăm câteva arii şi încercam să extindem clinica de terapie intensivă, însă în acest moment trebuie să găsim alte soluţii pentru că trebuie să mutăm paturi din ATI", a declarat dr. Geormăneanu.

Medicul craiovean a mai spus că spitalul mai are disponibile 10 ventilatoare. "Avem foarte mulţi pacienţi care au nevoie de ajutor, aşteaptă un loc în ATI. Încercăm să-i ajutăm în izolatorul de la parterul Centrului de Cardiologie Intervenţională care are şi aviz de securitate la incendiu. Până când găsim locuri disponibile, pacienţii noştri care stau în aşteptare sunt trataţi în aceste paturi din izolator, însă nu de medicul de terapie intensivă, ci de medicul urgentist împreună cu colegii specialişti", a mai menţionat directorul medical al SCJU Craiova.

Reacţia mai multor cadre medicale din Spitalul de Urgenţă a fost extrem de dură când au auzit ce trebuie să facă. "Noi abia mai putem respira şi ne apucăm să mutăm paturi? De ce în atâţia ani DSP Dolj nu a luat astfel de măsuri? Vor acum să se spele pe mâini. Dacă se întâmplă şi la noi vreo nenorocire, să fie acoperiţi. Să plătească proştii care încearcă să ajute şi nu mai au somn de atâtea luni", au declarat revoltate oameni aflaţi în prima linie a bătăliei medicale cu virusul pandemiei. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Afiş scandalos în limba română, într-un supermarket din Londra. O româncă a reacţionat imediat 

Reacţia oficială a Poliţiei Mureş în cazul morţii stareţului Ghelasie Ţepeş, răpus de Covid-19

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite