Cele mai comune afecţiuni grave cauzate de ghiozdan. Cât ar trebui să cântărească pentru a le salva copiilor coloana vertebrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii afirmă că elevii care poartă ghiozdane grele au probleme la coloana vertebrală. Există un raport între greutatea copilului şi cea a ghiozdanului care trebuie respectat cu sfinţenie.

Copiii care cântăresc 30 de kilograme ar trebui să care în spate aproximativ 3 kilograme, mai exact un ghiozdan nu trebuie să depăşească 10% din greutatea corpului, spun experţii care au studiat problema.

Specialiştii spun că, din păcate, tot mai mulţi elevi sunt corigenţi la capitolul sănătate. Ghiozdanul prea greu le afectează copiilor sănătatea, iar din această cauză apar frecvent probleme la coloana vertebrală. „Copiii cară zilnic în ghiozdan multe cărţi, caiete, culegeri, echipamentul sportiv, iar 8 din 10  încep să aibă probleme la coloană. Cu siguranţă un bagaj mai greu cu 2 kilograme poate să deformeze coloana şi poate provoca mari dureri de spate şi pot apărea cazuri de scolioză sau cifoză. Când apar astfel de probleme este indicat să faceţi sport, înot sau exerciţii de sală. Părinţii trebuie să ştie că greutatea ideală a unui ghiozdan nu trebuie niciodată să depăşească 10% din greutatea celui mic“, a spus medicul Alin Iliescu.

Medicii au mai precizat că în timp ghiozdanul prea greu purtat de copii îşi  pune amprenta şi asupra musculaturii, dar şi a dezvoltării întregului organism. „Ghiozdanul din punctul meu de vedere ar trebui să fie de tip rucasc, să aibă două bretele egale şi să fie purtat aproape de spate, niciodată nu trebuie să stea atârnat. Copiii  pot avea probeme grave de sănătate din cauza poziţiei incorecte în bancă, dar şi a ghiozdanului prea greu, iar în timp din acesată cauză pot apărea modificări în zona umerilor. Părinţii trebuie să se asigure că cei mici au o poziţie corectă în bancă, spatele şi coatele trebuie sunt sprijinite de spătar şi tălpile să fie pe sol. Indicat ar fi să meargă la un consult de specialitată în adolescenţă odată pe an pentru a preveni apariţia unor probleme la coloană“, a mai spus mediul Alin Iliescu.     

Medicii îi mai sfătuiesc ca odată la două luni să verifice linia umerilor, a omoplaţilor şi a bazinului. În momentul în care apar ilegalităţi trebuie să meargă la un medic la un ortoped pediatru şi la un fizioterapeut. Doar doctorul este cel care poate recomanda un program de recuperare. 

„Copiii care au vârste cuprinse între 9-12 ani sunt predispuşi să aibă probleme la coloană. Cresc în înălţime şi capă deviaţii frecvente ale coloanei vertebrale“, a mai precizat medicul Alin Iliescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite