Topul Forbes 500 miliardari / Cei mai bogaţi craioveni: Cornel şi Delian Panait, Mihai Anghel, Constantin Popeci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forbes România a lansat astăzi topul celor 500 de miliardari ai României. Primele trei locuri în topul Forbes 500 miliardari sunt ocupate de Dinu Patriciu, Frank (Vasile) Timiş şi Ioan Niculae, a căror avere însumează aproximativ 4.300 milioane de euro. Craiovenii Cornel şi Delian Panait, Mihai Anghel şi Constantin Popeci se clasează în primele 150 de locuri din Topul Forbes.

VEZI AICI CINE SUNT PRIMII 20 CLASAŢI ÎN TOPUL FORBES 500 MILIARDARI

Cornel şi Delian Panait
39-40 milioane euro, loc130
Auto, Imobiliare
Dolj

În 2009 fraţii Panait s-au clasat pe locul 123 în Forbes 500 Miliardari cu 47-50 milioane euro

Dealerul auto Briaris Ind, din Craiova, a reuşit să îşi crească afacerile şi în 2009, deşi sectorul auto, în care activează a fost grav afectat de crizia financiară. Anul trecut, compania manageriată de fraţii Cornel (FOTO) (49 de ani) şi Delian (41 de ani) Panait, a avut o creştere a cifrei de afaceri cu peste 7%, de la 46 de milioane de euro în 2008, la 49,4 milioane de euro. Procentul de creştere este departe de cel realizat de dealerul Iveco în 2007, când faţă de 2006 a înregistrat vânzări mai mari cu 63%, de la 28,2 milioane de euro. Cei doi fraţi sunt cunoscuţi în Craiova şi pentru showroomul AutoMonza. Cornel şi Delian Panait sunt dealeri Fiat în judeţul Dolj.

image

Reţeaua de distribuţie Iveco acoperă Arad, Timişoara, Bucureşti, Baia Mare, Iaşi, Cluj, Tulcea şi zona Olteniei prin sediile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti şi Cluj- Napoca. Alături de produsele Iveco, pe care le comercializează din 1994, în 2006 au fost introduse în portofoliu şi mărcile Astra- Veicoli Industriali Spa şi New Holland Construction, iar în 2008, produsele TCM. În Capitală, Briari’s Ind are un sediu pe Soseaua Alexandriei, în apropiere de Bragadiru. Pe o suprafaţă totală de peste 14.000 de metri pătraţi (achiziţionat în 2007 cu 135 de euro pe metru pătrat), fraţii Panait au construit birouri, un service şi o vopsitorie auto, precum şi o magazie de piese de schimb. Atelierele de service ale fraţilor Panait repară şi verifică aproximativ 100 de autovehicule săptămânal, iar stocul de piese de schimb pentru toate service-urile are o valoare de circa 1 milion de euro.

Afacerile celor doi nu se rezumă la piaţa auto, care, deşi a scăzut dramatic în ultimii doi ani nu s-a resimţit în bilanţurile contabile. Ei sunt cunoscuţi investitori imobiliari atât în Craiova, cât şi în alte oraşe din ţară, precum şi în Capitală. Fraţii Panait, deşi au dispus de lichidităţi semnificative, nu s-au aruncat înspre achiziţii imobiliare dacă acestea nu erau adevărate oportunităţi. În Craiova ei deţin un imobil de birouri amplasat central, precum şi o serie de terenuri situate în zone bune ale oraşului, dar şi la periferia acestuia. Fraţii Panait sunt absolvenţi ai facultăţii de Mecanică din Craiova şi împart o pasiune comună, vânătoarea. 

CITEŞTE ŞI: Forbes 500 miliardari: Cei mai mari proprietari de hoteluri


Mihai Anghel
38-39 milioane euro, loc 139
Agricultură, vinificaţie
Dolj

În 2009 Mihai Anghel s-a clasat pe locul 144 în Forbes 500 Miliardari cu 41 milioane euro

Vremea a fost prielnică recoltelor agricole din Oltenia anul acesta. Mihai Anghel (FOTO) (47 ani), unul din primii cinci agricultori ai ţării, cu o suprafaţă de teren cultivat de peste 25.000 de hectare, a avut recoltă bună de cereale, iar podgoria de la Segarcea (Domeniul Coroanei) a rodit aproape toată (abia anul viitor, întreaga vie va intra pe rod). Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, care deţine silozuri cu o capacitate de depozitare totală de 350.000 de tone, a declarat că ia în calcul exportul grâului din recolta de anul acesta (aproximativ 55.000 de tone de grâu cultivat pe 11.000 de hectare). Principalele motive sunt preţurile mai bune, precum şi încasarea mai rapidă a banilor.

image

Şi pe segmental de vinificaţie Anghel intenţionează să intre pe pieţele externe. Vinurile produse lângă Craiova vor fi exportate anul acesta către Norvegia şi Orient. În prezent, aproximativ trei sferturi din producţia de vin de Segarcea este comercializată în HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), restul de 25% fiind vândută în reţelele de super şi hipermarketuri, precum şi în magazinele de specialitate. Annual, Domeniul Coroanei produce încasări de aproximativ 10 milioane de euro.  Crama de la Segarcea, renumită pentru vinurile roşii şi mai ales pentru producţia de vinars, a făcut parte din Domeniile Regale ale Coroanei. Începând cu 2004, Anghel a investit aproximativ 30 de milioane de euro în replantarea celor aproape 300 de hectare de viţă-de-vie, precum şi în reamenajarea şi extinderea cramei.

Anul acesta, Anghel a contractat un credit de peste 14 milioane de euro de la BCR, bani destinaţi achiziţionării de cereale şi plante oleaginoase. Acesta nu este primul împrumut contractat de proprietarul Cerealcom de la BCR. Şi anul trecut firma de la Craiova a obţinut 14 milioane de euro pentru achiziţia de cereale şi a prelungit o linie de creditare de 9,5 milioane de euro pentru cheltuieli curente. Mihai Anghel a apelat în fiecare din ultimii cinci ani la împrumuturi pentru activităţi de plantare, reîmprospătare de stocuri de mărfuri, precum şi pentru achiziţii de utilaje agricole şi echipamente.


Familia Popeci
38-39 milioane euro, loc 139
Metalurgie, Auto
Craiova

În 2009 Constantin şi Călin Popeci s-au clasat pe locul 140 în Forbes 500 Miliardari cu 42 milioane euro

42 milioane euroPopeci este un nume cu notorietate în Craiova. Când îl auzi te gândeşti imediat la afaceri mari, dar şi la filantropie. Fost consilier la Primăria Craiovei, afaceristul este unul dintre cei mai darnici businessmeni din capitala Olteniei.  Gorjean stabilit în Craiova, Constantin Popeci provine dintr-o familie modestă, tatăl său era mecanic iar mama casnică. De mic, el a participat la treburile casnice. La cinci ani ajuta în gospodărie, iar la 11 ani meşterea în atelierul fierarului din satul natal. Afacerist de mic, Constantin Popeci ducea caprele localnicilor la câmp pentru zece lei, fiind cel mai  ieftin cioban din zonă. Mai târziu a făcut bani la un magazin de pantofi.

Lumea lui Popeci

Când a crescut, a urmat Facultatea de Mecanică din Timişoara, la care a intrat bursier, în 1967. Pe atunci, Popeci s-a ocupat cu organizarea de spectacole, „Phoenix“ fiind una dintre formaţiile alături de care a lucrat. Cinci ani mai târziu, a fost trimis ca inginer stagiar la Bucureşti, dar mare parte din această perioadă şi-a petrecut-o la Sibiu, unde a câştigat de două ori cu inovaţiile sale locul întâi pe ţară la categoria ingineri.
A ajuns la Craiova pe 1 august 1976 la Întreprinderea de Utilaj Greu, unde a ajuns să ocupe funcţia de director general. Schimbarea, în 1990, în funcţia de director tehnic, l-a pus pe gânduri. A hotărât să o ia de la capăt.

image

A plecat pe cont propriu cu un CEC de Dacie şi a deschis prima firmă. Primul pas a fost să închirieze o hală de producţie. A cumpărat de la fier vechi un strung, o ghilotină, le-a reparat şi s-a apucat de treabă. De la zero, adică de la strung. „După 16 ani în care fusesem şef, mă întorsesem la strung”, îşi aminteşte el. Acum, el este proprietarul companiei şi spune că se simte cu adevărat împlinit. Pentru el nu se rezumă totul la muncă. Niciodată nu lucrează după ora 18.00.  Vacanţele sunt sfinte şi ele: vara  preferă meleagurile însorite din Italia şi Grecia unde, atunci când nu îl cheamă afacerile, pleacă însoţit de cei dragi. Litoralul românesc ocupă, totuşi, primul loc în inima sa, graţie vacanţelor studenteşti a căror amintire a rămas de neşters. În sezonul rece, o lună este destinată munţilor: autohtoni sau nu.


Poiana Brasov este însă staţiunea preferată. “Merg şi în Austria, cu familia, atunci când am posibilitatea. Am găsit o staţiune ieftină - şapte zile, 300 de euro, cu totul inclus. Nu sunt zgârcit, dar mergem, de obicei, cu prieteni care nu au posibilităţile noastre. Nu îmi place să-i fac să se simtă prost - eu să stau la cinci stele, ei la două. Şi apoi, am fost muncitor, ştiu să chibzuiesc banul“, îşi explică Popeci modestia caracteristică. Este pasionat de fotbal şi de tenis. ”Din 1976, în fiecare marţi, la ora 16.00, joc fotbal cu muncitorii, inginerii sau cu colaboratori ai firmei. Nu pierd niciun meci, niciodată“, spune el. Popeci poartă de la început numărul nouă pe tricou. Cu fiul său, Călin, joacă tenis de cel puţin două ori pe săptămână, iar în fiecare an, pe 21 mai, de ziua sa, organizează un campionat de fotbal la care participă toţi angajaţii.     De aceea, el a investit peste un milion de euro în amenajarea unor terenuri de fotbal şi de tenis.

Fonduri UE

Popeci Utilaj Greu este una dintre cele 28 de întreprinderi mari şi a fost selectată să primească finanţare europeană de cinci milioane de euro. Proiectul are o valoare totală de peste zece milioane de euro şi va fi implementat în etape pe o durată de trei ani. Popeci Utilaj Greu face parte din grupul cu acelaşi nume, controlat de Constantin şi Călin Popeci. Cei doi mai controlează companii precum Popeci Utilaj Minier, Popeci Auto şi Popeci Motors.

 









Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite