VIDEO/FOTO Singurul cineast român care a făcut carieră la Hollywood, ignorat de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineastul căruia americanii i-au atribuit o stea pe celebrul bulevard „Walk of Fame“ a fost uitat de semeni. În timp ce casa natală a regizorului a fost vândută de autorităţile locale, cinematograful care îi poartă numele a fost închis, fiind restituit foştilor proprietari.

Viaţa celebrului regizor Jean Negulescu ar putea sta la baza unui scenariu de film. Artistul s-a născut în 1900, la Craiova, absolvind cursurile celui mai prestigios liceu din localitate, Colegiul Naţional Carol I. În primul război mondial s-a înrolat în serviciile de sănătate şi a fost trimis pe frontul Moldovei unde l-a întâlnit pe celebrul muzician George Enescu căruia i-a schiţat un portret. Celebrului compozitor i-a plăcut atât de mult desenul încât l-a cumpărat la un preţ ridicat.  Deşi s-a înscris la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti în 1919, Jean Negulescu a fost trimis la Paris să studieze economia de către tatăl său care îşi dorea ca fiul să preia afacerile familiei.

Prieten cu Brâncuşi şi Picasso

La Paris, Negulescu intră în lumea bună a artei împrietenindu-se cu artiştii avagardei pariziene precum Brâncuşi, Pascin, Soutine, Picasso sau Modigaldi. A lucrat o perioadă ca decorator de scenă în „Oraşul luminilor“ ca apoi să se angajaze ca spălător de vase la un hotel de lux din Nisa, Franţa. Nu petrece mult timp acolo fiind concediat pe motiv că a sedus o văduvă bogată cu care se căsătoreşte şi pleacă în SUA, la New York. Aici organizează o expoziţie cu picturile sale iar în 1929 divorţează şi se stabileşte în California unde se lansează în lumea filmului. Scrie scenarii şi este asistent la regie la filmele „Captain Blood“ şi „A Farewell to Arms“, semnându-se de acum încolo Jean Negulesco.

Jean Negulescu, în perioada când lucra la Hollywood / Foto: latimes.com

image
image

A lucrat cu Marylin Monroe
Este angajat la studiourile Paramount Pictures pentru trei ani însă primul primul film de lung metraj, „Singapore Women“ este regizat pentru studiourile Warner Brothers în 1941. Abia trei ani mai târziu, înregistrează un succes remarcabil cu filmul „The Mask of Dimetrios“, iar în 1948, actriţa din rolul principal al peliculei „Johnny Belinda“ primeşte premiul Oscar. Urmează comedia „How to Marry a Millionaire“, primul film pe ecran cinemascop (ecran lat), cu Marylin Monroe în rolul principal şi pelicula „Daddy Long Legs“ cu Fred Asaire, film nominalizat la 12 premii Oscar. O altă creaţie marca Jean Negulesco este filmul „Titanic“ din 1953. În 1955 Jean Negulesco intră în studiourile "20th Century-Fox", unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, "Hello-Good-bye" şi "The Invincible Six".

Două dintre afişele capodoperelor regizate de Jean Negulescu

image
image

O stea cu numele Negulesco

În total, Jean Negulescu a regizat peste 40 de filme, fiind membru al "Academy of Motion Picture". Românul a fost distins cu "Silver Tray" de către "International Executive Service Corporation" şi cu "The Laurel Award" pentru întreaga sa producţie regizorală. A murit în urma unui atac cardiac la 18 iulie 1993 în localitatea Marbella din Spania, unde a locuit în ultimii 30 de ani din viaţă. Pentru meritele aduse cinematografiei mondiale, americanii l-au onorat şi cu o „stea“ pe celebrul bulevard Hollywood „Walk of Fame“.

Steaua lui Jean Negulescu de pe bulevardul „Walk of Fame“ / Foto: latimes.com

image

Casa natală a fost vândută

Din păcate, pentru craioveni numele Jean Negulescu nu stârneşte reacţii. Acest lucru se datorează în mare parte autorităţilor locale care nu l-au onorat pe artist cum se cuvine. Singurele două imobile care amintesc de marele regizor şi-au pierdut amprenta Jean Negulescu din pricina dezinteresului manifestat de autorităţi. Casa natală din Craiova a regizorului a fost vândută anul trecut de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. Clădirea cu opt camere este acum în propietatea a trei familii care locuiesc de ani buni în imobilul respectiv.

Casa natală a regizorului este în paragină / Foto: Laurenţiu Nica

image

Singurul lucru care mai aminteşte de Negulescu este placuţa comemorativă poziţionată pe faţada clădirii. „Ştim că este casa celebrului regizor. Am reuşit să cumpărăm câteva camere pentru că a scos-o primăria la vânzare. Nu a mai fost revendicată de niciunul din membrii familiei regizorului“, ne-a declarat una dintre propietarele imobilului.

image

Cinematograful Jean Negulescu a fost închis

Cel mai vechi cinematograf din Bănie care poartă numele artistului nu mai este funcţional de aproape cinci ani. Clădirea, aflată până acum câţiva ani în proprietatea statului a fost lăsată în paragină de administratorii imobilului, RADEF „RomâniaFilm“. În prezent, imobilul se află în proprietate privată fiind restituit în natură foştilor proprietari. Cinematograful a fost scos spre închiriere încă de acum patru ani însă nici până acum nu s-a găsit un investitor, clădirea fiind în prezent părăsită.

Cinematograful nu mai funcţionează de câţiva ani / Foto: Laurenţiu Nica

image

Singurul lucru din Craiova care mai aminteşte de artistul de la Hollywood este o străduţă care îi poartă numele. Artera de nici 200 de metri pătraţi situată de centrul Băniei se află, culmea ironiei, la doi paşi de strada pe care se află casa natală a artistului, stradă care nu îi poartă numele.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite