Zaibărul, celebra băutură oltenească a lui Nea Mărin, este pe cale de dispariţie din cauza secetei. Locuitorii din Băileşti au rămas fără vin: „Producţia este zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din Băileşti (judeţul Dolj) susţin că zaibărul, vinul care le-a făcut oraşul celebru, este pe cale de dispariţie. Producţia anul acesta este zero din cauza secetei care le-a distrus viile.

Localnicii din Băileşti au povestit că producţia vinului pe care l-au înregistrat la OSIM ca marcă a oraşului este zero anul acesta.„Seceta a distrus tot. Au mai rămas puţini struguri, însă şi aceştia sunt de proastă calitate. Nu o să facem absolut deloc zaibăr. Totul este pârjolit şi nu îmi vine să cred că butoaiele în care am avut sute de litri de zaibăr anul acesta vor sună a gol“, a declarat Gheorghe Bechetescu.

Gata cu petrecerile

Zaibărul de Băileşti a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale. Localnicii povestesc cu zâmbetul pe buze că în anii în care au avut producţie bună la zaib[r petreceau până în zori alături de prieteni în beci. „Suntem o gaşcă de 10 persoane şi ne întâlneam cu toţii la mine acasă. Într-o zi am băut de eram întinşi până la scări. Anul acesta gata cu petrecerile. Nu o să avem zaibăr deloc în damigene. Seceta a distrus tot dominşoară. Vreau ca la anul să renunţ la vie. Îmi pare rău, dar aceasta este situaţia“, a spus bătrânul.

Unii băileşteni supăraţi că anul acesta nu vor avea pe masă zaibăr au abandonat viile. „Nu am vrut să mă mai duc acolo să văd cum este recolta distrusă. Am abandonat totul şi gata. Anul acesta o să cumpăr struguri şi tot o să reuşesc să fac un pic de zaibăr, dar cu siguranţă nu o să aibă acelaşi gust. Rămâne de văzut ce vom face de acum înainte. La noi tradiţia spune aşa: în momentul în care o persoană îţi trece pragul casei trebuie să îl serveşti neapărat cu zaibăr“, a precizta un localnic.

Zaibărul de Băileşti nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costa anul trecut între 3 şi 4 lei, dar se dădea şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului. Anul trecut unii gospodari au scos şi 1000 de litri de vin negru.  

De unde vine denumirea zaibărului?

Dicţionarele nu indică o origine clară a denumirii de zaibăr. „Explicaţia este în dicţionar următoarea: varietate de viţă de vie nealtoită, având struguri nu prea mari, cu boabe alungite de culoare neagră. Etimologia cuvântului este trecută necunoscută, însă în alte dicţionare se spune că zaibărul provine din cuvântul german seiber. Acest cuvânt nu există în limba germană. Este doar sauber care se traduce drept clar sau limpede“, a povestit Doru Mihnea, specialist vinuri.

Mai citeşte şi

FOTO FOTO Ploile au stricat valuta forte a Olteniei: Zaibărul de Băileşti. Oltenii din oraşul lui Amza Pellea din Băileşti sunt mândri nevoie mare de valuta forte a Olteniei: Zaibărul de Băileşti. Din păcate anul acesta producţia de vin negru este aproape zero. Din cauza ploilor şi a vremii schimbătoare  via a fost arsă, iar strugurii nu s-au făcut.

FOTO Festivalul zaibărului şi al prazului, sărbătorit acasă la Amza Pellea.FOTO Festivalul zaibărului şi al prazului, sărbătorit acasă la Amza Pellea

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite