Ziua Sfântului Gheorghe: tradiţii şi obiceiuri. Cum îţi afli astăzi ursitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste un miliona de români îşi serbează astăzi onomastica
Peste un miliona de români îşi serbează astăzi onomastica

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 23 aprilie. Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe mai este cunoscut şi sub numele de Sângiorz, fiind catalogat ca protector al naturii, al vitelor şi al oilor. Este înfăţişat pe un cal alb, în uniformă militară, străpungând cu suliţa un balaur.

Peste un miliona de români îşi serbează astăzi onomastica. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut in Capadocia într-o familie creştină şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Gheorghe:

-În ziua de Sfântul Gheorghe, în Oltenia, bărbaţii pun ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre, la mormintele neamurilor pentru a le feri de forţe malefice. Crenguţe de leuştean sunt puse şi la intrarea în grajuri, iar astfel animalele sunt ferite de farmece, vrăjitorii şi boli.

-Fetele mari trebuie să privească într-o găleată cu apă la miezul nopţii, iar astfel îşi vor afla ursitul.

-Tot astăzi de Sfântul Gheorghe ard comorile pământului, iar acestea pot fi văzute. Persoanele care el caută nu trebuie să scoată nici un cuvânt pentru a nu fi descoperiţi.     

-Nimeni nu are voie să doarmă în această zi, deoarece se crede că acel care încalcă interdicţia va fi somnoros tot anul.

-De Sfântul Gheorghe, oamenii se cântăresc, iar astfel vor fi sprinteni până la anul

-De Sfântul Gheorghe se dau de pomană lapte, brânză şi caş

Cine este Sfântul Gheorghe:

Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata romană în timpul domniei Diocleţian şi s-a făcut remarcat datorită felului cum mânuia armele. A ales să îşi mărturisească public credinţa creştină, iar din această cauză a fost întemninţat şi suspus torturii. Nimeni nu a reuşit să îl facă să renunţe la credinţa sa.

Sfântul Gheorghe a săvârşit o minune în timpul teminiăţii sale. A atins trupul unui deţinut mort în celusa sa, iar acesta a înviat. A reuşit să o convingă pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze.

Sfântul Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorârea prin decapitare a Sfântului Gheorghe şi a soţiei sale, în ziua de 23 aprilie.

Mai citşte şi

Sâmbăta Luminată: tradiţii şi superstiţii. Ziua în care cei care se nasc sunt norocoşi toată viaţa
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite