Început de mandat în Vrancea. Primarul reales al unei comune are un proces DNA, pentru nouă infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iordache Cazacu, primarul comunei Fitioneşti
Iordache Cazacu, primarul comunei Fitioneşti

Dosarul are legătură cu o restituire de pădure, dar în dosar sunt mai multe fapte, printre care şi determinarea angajaţilor să facă declaraţii mincinoase în faţa procurorilor.

Primarul comunei Fitioneşti, Iordache Cazacu, reales primar în urmă cu două săptămâni, este inculpat de DNA într-un nou dosar în care este învinuit de nouă infracţiuni, printre care şi luare de mită.

Faptele datează din anul 2011 şi s-au întins până în anul 2016, ele înscriindu-se în cercul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare, instigare la mărturie mininoasă, nerespectarea prevederilor referitoare la autorizarea bugetară şi, cum s-a preciat mai sus, luare de mită.

Procurorii spun că în anul 2011, Iordache Cazacu, primar în funcţie şi preşedinte al comisiei locale de restituire a dreptului de proprietate, a pus umărul la înfăptuirea unui abuz, reconstituind unui cetăţean 2,4 hectare de pădure pe terenul altui consătean.

Faptele nu se opresc aici, astfel că între 2013 şi 2015 primarul este învinuit că a acordat sporuri ilegale personalului contractual din Primărie, în sumă de peste 230.000 de lei. 

Anchetatorii au aflat însă că una dintre inculpate a recunoscut că i-a oferit primarului suma de 600 de lei, lunar, în intervalul amintit, pentru sporurile pe care le-a încasat, ceea ce arată că a existat un aranjament posibil şi în cazul altor funcţionari.

Procurorii spun că Iordache Cazacu este un maestru în materie de falsificat acte, acest lucru reieşind dintr-o faptă din 2014, când a determinat un director de firmă să întocmească în fals o factură de 240.000 de lei, care ar fi certificat realizarea unei lucrări la aducţiunea cu apă, trimisă la plată, dar neexecutată.

Pe lângă sumele amintite, edilul este acuzat că şi-a însuşit în scop personal inclusiv erbicide cumpărate din bugetul primăriei pentru islazul comunal, valoarea prejudiciului fiind de 10.000 de lei. Găinăriile primarului Cazacu au mers până acolo încât deconta din bugetul local facturi pentru reparaţiile maşinilor Primăriei, însă în fapt reparaţiile se făceau la autoturismele personale. Şi aici, prejudiciul este de 21.000 de lei.

El s-a ales cu dosar de instigare la mărturie mincinoasă, după ce a determinat mai mulţi funcţionari din Primărie să-i mintă pe procurori. Este un dosar în care mai au calitatea de inculpat contabila primăriei, dar şi o altă funcţionară, care a îndeplinit şi calitatea de casier, fiind vorba despre femeia care se ocupa cu strângerea comisionului pentru primar din banii încasaţi ca sporuri de către angajaţi. În fine, în judecată a fost trimis şi un salariat de la compartimentul agricol.

Este al doilea dosar în care DNA îl trimite pe Cazacu în judecată, după ce în urmă cu trei ani el a fost acuzat de fals intelectual şi folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea de fonduri europene

Procurorii au spus despre primar că împreună cu alţi doi funcţionari că au obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile de 36.345 lei fără T.V.A. (45.068 lei cu T.V.A.), reprezentând contravaloarea unor bunuri care nu au fost livrate niciodată primăriei comunei Fitioneşti. Anul acesta, Iordache Cazacu a fost achitat în acest dosar.

Şi pe plan personal, primarul din Fitioneşti are probleme. El este în pericol de a-şi pierde casa care a fost scoasă la vânzare de executorii judecătoreşti, după ce edilul nu a mai putut restitui un credit bancar.
În 2007, edilul şi soţia lui au luat un credit în valoare de 132.000 de euro, de la Bancpost, împrumut  garantat cu locuinţa sa. 

Iordache Cazacu s-a folosit de bani, dar nu a reuşit să restituie la termen suma datorată, motiv pentru care banca a apelat la un executor judecătoresc să-şi recupereze banii. Pe lângă suma împrumutată iniţial, s-au mai adăugat şi penalităţi. Casa a fost evaluată la 487.000 de lei, adică echivalentul a 100.000 de euro.

Vă mai recomandăm:

Primar din Vrancea, lăsat fără casă. De ce i-au scos la vânzare gospodăria executorii judecătoreşti

Primarul din comuna Fitioneşti a fost trimis în judecată de DNA

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite