Şcoli de gheaţă: la Focşani, elevii tremură de frig în clase, firma de termoficare anunţă că va fi şi mai rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii tremură de frig în clase
Elevii tremură de frig în clase

Directorul societăţii de termoficare ENET Focşani a anunţat că în zece zile ar putea închide activitatea în societate dacă nu va găsi 2,3 milioane de lei pentru a asigura căldura până la finalul lunii octombrie. Între timp, elevii şi profesorii şcolilor din oraş tremură de frig

Mii de elevi de la cele peste 40 de unităţi de învăţământ din Focşani suportă frigul la cursuri, de câteva zile, după ce societatea de termoficare a considerat că nu sunt atât de importanţi şi a decis să furnizeze căldură clienţilor doar seara, de la ora 20.00, timp de trei ore.

În sălile de cursuri elevii stau îmbrăcaţi cu haine groase pe ei şi îndură temperaturi de 14-15 grade, o situaţie de neacceptat.

„Chiar şi în această dimineaţă m-au întrebat copiii la ore cu cine pot lua ei legătura să fie căldură în şcoli. Ce fel de şcoală se face când se îmbolnăvesc pe capete şi stau săracii cu gecile pe ei, când încă nu e gerul cel mai mare?. Nu e normal.”, a declarat profesoara Gabriela Obodariu, de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”.

„Nu doresc să mi se îmbolnăvească copilul”

Părinţii cer socoteală autorităţilor şi le cer să reacţioneze, plângându-se că mulţi s-au îmbolnăvit la şcoală. „Cum procedăm cu copiii noştri care merg la şcoală în clase neîncălzite şi cu o rată aşa de mare de infectare în oraşul nostru? Eu nu doresc să mi se îmbolnăvească copilul. Nu sunt adepta şcolii online, dar în cazul acesta pot să cer aşa ceva dirigintelui?”, i-a scris un părinte primarului Focşaniului.

O primă reacţie a venit, marţi, din partea celor două viceprimăriţe, care au cerut Direcţiei de Sănătate Publică să verifice situaţia din şcoli şi să aplice sancţiuni celor care se fac vinovaţi de această situaţie, dar şi modificarea programului de furnizare a căldură.

„Zecile de mesaje primite de la focşănenii aflaţi în situaţiile de mai sus m-au determinat să informez instituţiile abilitate să verifice această situaţie, să protejeze sănătatea noastră şi a copiilor noştri şi să aplice sancţiuni celor vinovaţi”, a menţionat într-o postare pe Facebook viceprimarul Ana maria Dimitriu (PNL)

„Fac apel la primarul municipiului şi la conducerea ENET să găsească în cel mai scurt timp soluţia pentru modificarea programului de furnizare a căldurii în şcoli şi grădiniţe, astfel încât confortul termic din sălile de clasă să nu lipsească, indiferent de criza mondială de pe piaţa energiei. Nu avem nevoie de lamentări, ci de soluţii concrete”, a subliniat şi viceprimarul Alexandra Tătaru (USR).

DSP spune că pentru desfăşurarea orelor de curs în condiţii normale este nevoie de un confort de 20-22 de grade în clase.

dsp vrancea

Căldură diminaţa, apă caldă seara

Pe acest fond, în cursul zilei de miercuri, 13 octombrie, primarul municipiului a stabilit cu conducerea ENET schimbarea programului de furnizare a agentului termic.

„Tocmai pentru a avea căldură în unităţile de învăţământ, începând de astăzi programul de furnizare al agentului termic, până la noi reglementări, este de la ora 5.00 la ora 10.00, iar apa caldă va fi doar după amiaza, de la ora 18.00 la ora 21.00”, a declarat primarul Cristi Misăilă (PSD).

Căldură cu program

Măsura nu mulţumeşte şcolile. „Noi avem cursuri de dimineaţă, până la ora 13.00 şi după amiaza de la 14.00 la 20.00. Cei de după-amiază ce fac, îngheaţă în clase?”, a reacţionat directorul unui important colegiu din oraş.

Firma de termoficare mai are gaze pentru zece zile

Veştile rele nu se opresc aici. Directorul Societăţii de termoficare a anunţat miercuri că firma pe care o conduce funcţionează la nivel de avarie, la doar 33% din capacitate şi mai are gaze doar pentru zece zile. „După data de 25 octombrie închidem funcţionarea societăţii, pentru că nu mai avem bani să cumpărăm gaze”,  a spus Manole Merchea, directorul ENT Focşani.

Manole Merchea, director ENET

Şeful ENET susţine că fără un ajutor financiar de la administraţia locală sau de la Guvern nu va putea depăşi iarna. Doar pentru o lună de iarnă societatea are nevoie de 30 de milioane de lei pentru a achiziţiona gaze la preţul actual, care s-a dublat. El a mai menţionat că societatea produce gigacaloria la preţul de 650 de lei, iar populaţia plăteşte 285 de lei/gigacalorie. Până la 400 de lei subvenţia este asigurată de administraţia locală, ceea ce înseamnă că diferenţa până la preţul real de producere al gigacaloriei, respectiv 250 de lei, înseamnă pierdere pentru ENET.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Apă caldă şi căldură cu program la Focşani. Societatea de termoficare spune că soluţia e provizorie

Vine o iarnă cumplită pentru focşăneni. Zeci de mii de oameni, şcolile şi spitalele, fără căldură pentru că societatea de termoficare e în colaps

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite