Şedinţă-maraton la Curtea de Apel Cluj, în procesul de corupţie al lui Marian Oprişan. Dosarul, amânat până în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan se judecă de nouă ani cu DNA
Marian Oprişan se judecă de nouă ani cu DNA

Astăzi, la Curtea de Apel Cluj, a avut loc un nou termen de judecată în procesul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan (PSD).

Procesul este, practic, la final, iar instanţa de judecată, în ciuda opoziţiei inculpaţilor, a decis reaudierea a 12 martori din dosar, respectiv primari şi funcţionari.

Astăzi, 8 septembrie, instanţa a audiat 11 dintre ei, iar unul a lipsit. Printre cei audiaţi s-au numărat dirigintele de şantier Valeriu Iacob, primarul comunei Cîrligele-Ştefan Moscu, fostul secretar al comunei Vizantea Livezile-Dumitru Galu şi fosta viceprimăriţă Marta Luca, primarul comunei Bilieşti-Ovidiu Butuc, primarul comunei Măicăneşti-Costel Necula.

Unul dintre martorii prezenti, Ovidiu Butuc, fost primar al comunei Biliesti, judetul Vrancea, s-a declarat nemultumit de faptul ca a trebuit sa revina la Cluj-Napoca pentru a da aceleasi declaratii ca in urma cu patru ani. "Am 70 de ani, am venit pe banii mei cu trenul, de la Focsani. Am plecat luni seara si am ajuns la ora 4.00 in Cluj-Napoca. Am si probleme de sanatate. Nu inteleg de ce am fost chemat sa dau aceleasi declaratii pe care le-am dat tot la Cluj-Napoca in 2011, nu puteau sa ma intrebe daca imi mentin declaratiile, sa nu vin atata drum, si in zi de sarbatoare?", a spus Ovidiu Butuc, potrivit Mediafax.

După aproape cinci ore de audieri, judecătorii au decis amânarea dosarului până în luna octombrie, asta după ce avocatul Gheorghiţă Mateuţ a livrat instanţei o listă cu alţi martori de audiat.

"Curtea de Apel Cluj a decis o noua amanare, pentru 2 octombrie, in acest dosar, pentru studierea inscrisurilor pe care nu le-am prezentat. Au fost reaudiati 11 martori, dar nu au fost aduse elemente noi de catre persoanele audiate, ci declaratiile lor intaresc si mai mult justetea primei hotarari, de achitare a domnului Oprisan. Nu s-au propus probe noi, noi am pus in discutie cerere de probe pentru a combate apelul facut de DNA", a spus Mateut.

Următorul termen a fost stabilit pentru 2 octombrie, când se va decide examinarea cererilor de probaţiune depuse la dosar.

Pentru Marian Oprişan, care a fost prezent în sala de judecată, procesul a avut loc de ziua sa onomastică.

Plângere la Clubul Român de Presă

Încă de azi noapte, de la ora 2.52, preşedintele CJ Vrancea a remis Clubului Român de Presă şi ziarelor o scrisoare deschisă în care denunţă un articol calomniator împotriva sa, apărut în Ziua News.

Într-un text apărut în ediţia online, jurnaliştii îi atribuie şefului CJ  informaţia că s-ar fi lăudat faţă de colegi de partid că ar fi agent Mossad şi râvneşte să ajungă prim- ministru, iar judecătorii de la Cluj sunt ofiţeri sub acoperire.

"Eu sunt unul dintre oamenii de bază ai Israelului în România, ăştia au mai multă nevoie ca oricând de mine, mai ales acum când PSD-ul e în degringoladă. După ce primesc achitarea de la Tribunalul Cluj îi sar la gât lui Dragnea iar lui Ponta îi voi cere în Consiliul Naţional demisia din funcţie. M-am săturat cât am stat în poziţia ghiocel în faţa lui. Cel târziu în 2016 voi fi Prim-ministrul României! ", se arată în informaţia publicată de Ziua News.

Oprişan spune că textul din Ziua News vine să pună presiune pe judecătorii care au pe rol dosarul său

“Acest text are un rol 100% manipulator şi are o ţintă precisă – doreşte să pună o presiune nepermisă pe magistraţii judecători de la Curtea de Apel Cluj, într-o încercare fără precedent de a le ştirbi reputaţia! Scopul este evident deoarece articolul a fost publicat cu doar câteva ore înainte de începerea termenului meu de astăzi.Faptele prezentate în articol sunt pure invenţii ale unei minţi bolnave şi malefice, dar chiar şi aşa este un lucru de o gravitate absolută ca cineva să te acuze de faptul că ai fi agent secret al altui stat şi, mai grav, să acuze şi faptul că magistraţii care judecă dosarul meu sunt, la rândul lor, ofiţeri acoperiţi”, spune în scrisoarea deschisă către Clubul Român de Presă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea cere în final “Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi Procurorului General al României să clarifice, printr-o anchetă, afirmaţiile periculoase ale site-ului Ziua News, afirmaţii mincinoase care aduc grave prejudicii tuturor. Totodată, solicit, cu acelaşi respect şi fermitate, Consiliului Superior al Magistraturii să apere onoarea şi reputaţia magistraţilor judecători ai Curţii de Apel Cluj în faţa acestui atac fără precedent”.

De nouă ani în instanţă

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, care este şi şef local al PSD, se judecă în instanţă de nouă ani în procesul de corupţie în care este învinuit de DNA că a prejudiciat bugetul de stat cu aproape două milioane de euro. În primă instanţă, şeful Consiliului Judeţean Vrancea şi al Uniunii Consiliilor Judeţene din România a fost achitat de judecătorul de la Judecătoria Cluj Napoca, iar apelul se judecă la Curtea de Apel Cluj.

Învinuirile aduse în „Dosarul Căprioara”  lui Marian Oprişan, aflat la al patrulea mandat de preşedinte de CJ, sunt: abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, iar pentru infracţiunea de uz de fals deja a intervenit prescripţia.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în această cauză totul a pornit în anul 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a primit de la Guvernul Năstase 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale. Lucrările, susţin procurorii DNA, au fost atribuite unor firme neeligibile, care şi-au încasat banii, dar care ori nu au lucrat deloc pe respectivele drumuri, ori au lucrat prost.

Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan a fost şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia liderul PSD Vrancea şi familia lui deţin opt hectare de teren. Rechizitoriul mai arată că, în perioada 2003 - 2005, Oprişan ar fi folosit hotelurile "Rucăr" din Soveja şi "Hanul dintre Vii" din Câmpineanca, aflate în patrimoniul CJ Vrancea, pentru organizarea unor acţiuni de protocol, în valoare de 520.000 lei.

Citiţi şi:

Mai mulţi primari audiaţi ca martori în procesul lui Oprişan şi-au susţinut în instanţă declaraţiile luate de procurorii DNA, iar alţi martori şi-au schimbat sau şi-au nuanţat declaraţiile

12 martori propuşi de DNA vor fi reaudiaţi în procesul de corupţie al lui Marian Oprişan. Dosarul „Căprioara“ intră în vacanţă până în septembrie

Oprişan, achitat în procesul de corupţie. „Mulţumesc DNA pentru imensa lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept“

Cine sunt magistraţii care-l judecă pe Marian Oprişan la Curtea de Apel Cluj, în procesul său cu DNA

Cum fuge „hăituitul” Oprişan de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite