A murit cineastul Constantin Balaci, 30 de ani corespondent al Televiziunii Române. Era cetăţean de onoare al Focşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Balaci avea 86 de ani FOTO: Ştefan Borcea
Constantin Balaci avea 86 de ani FOTO: Ştefan Borcea

Constantin Balaci a lăsat în urmă comori video, cu imagini de arhivă din judeţul în care a trăit o viaţă, materiale pe care le-a făcut  cunoscute şi vrâncenilor.

Constantin Balaci, fost corespondent al Televiziunii Române vreme de 30 de ani, fondatorul cinecluburilor din oraş şi întemeietorul Radio Tineret Focşani a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani.

“Azi, după o lungă suferinţă, ai hotărât să pleci dintre noi. Drum bun, tată! Te aştept în vis, oricând vei dori tu să vii. Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris fiul său, Florin Balaci, pe pagina de Facebook.

Trupul său va fi depus la capela Bisericii "Sf. Trei Ierarhi" din Focşani, începând de duminică , 2 mai, orele 13.00. Slujba de înmormântare va avea loc marţi, 4 mai, orele 13.00, la Biserica "Sf. Trei Ierarhi" (vizavi de Şcoala Gimnazială nr.7 ). Înmormântarea va avea loc la Cimitirul "Sfântul Mina", marţi, 4 mai. 

Constantin Balaci era din anul 2018 şi cetăţean de onoare al municipiului Focşani. A  îmbrăţişat din tinereţe pasiunea pentru aparate de filmat iar pentru acest lucru a renunţat chiar la o carieră militară de succes pe care o începuse ca tânăr ofiţer.

Constantin Balaci a mai cochetat cu televiziunea, realizând pentru postul local  Diplomatic 54 de emisiuni retrospective despre filmul amator.

În anul 2019, fiul său, Florin, i-a dedicat o carte părintelui său, lansând volumul „Constantin Balaci – ultimul tur de manivelă“. 

balaci

Într-un interviu pe care ni l-a acordat în urmă cu mai mulţi ani ne-a spus cum a ajuns să fie pasionat de camera video.

Era elev la Şcoala Militară de Ofiţeri din Sibiu când, aflat într-o misiune în oraşul Sfântul Gheorghe, a fost informat că celebrul studio de filme sovietic Mosfilm turnează un film despre Al Doilea Război Mondial în România şi pe teritoriul Ucrainei.

“Ştiam limba rusă foarte bine. În timpul războiului, familia mea a găzduit la Focşani un maior rus. Era un om foarte cumsecade, în contrast cu camarazii lui, care făceau multe greutăţi localnicilor. Pe noi ne-a apărat şi am învăţat foarte uşor limba rusă. Făceam şi la şcoală ore de rusă şi eram cel mai bun din clasă. Toate aceste lucruri mi-au prins bine atunci. Dintre cei selectaţi de regizoare pentru postul de translator eu am fost alesul. A contat şi faptul că aveam o voce bună”, îşi aminteşte Constantin Balaci.

VIDEO: Atlas Tv

Vă mai recomandăm:

FOTO Constantin Balaci, părintele cinecluburilor. Un regizor rus i-a schimbat destinul şi a dat uniforma militară pe aparatul de filmat

Eveniment de excepţie dedicat cineastului Constantin Balaci. "Filmele reprezintă un altfel de muzeu al Vrancei, în sunet şi imagine"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite