A murit „patriarhul“ vinului românesc, academicianul vrâncean Valeriu D. Cotea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu D. Cotea
Valeriu D. Cotea

Academicianul, care fi împlinit pe 11 mai vârsta de 90 de ani, s-a stins din viaţă la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, în urma unui stop cardiorespirator survenit sâmbătă, după ce s-a înecat cu o bucată de portocală.

Academicianul Valeriu D. Cotea, cel mai cunoscut oenolog român, a murit noaptea trecută, pe un pat de spital din Iaşi, după ce sâmbătă a fost internat cu stop cardiorespirator. De atunci şi până la momentul decesului a fost ţinut în viaţă de aparate.

"Pentru mine este o lovitură mare. Simt că s-a rupt ceva în mine. A fost un om cu totul deosebit, care apare rar pe scena vieţii. Mi-am dorit foarte mult să dau numele lui liceului pe care l-am condus mult timp şi îi mulţumesc că şi-a dat acceptul. Mă simţeam foarte onorat când mă suna. Venea destul de des în Vrancea şi mergeam la câte un pescuit, că era amator.  Recent, am primit o invitaţie de la Academia Română, unde pe data de 11 mai, când Valeriu Cotea împlinea 90 de ani de viaţă, trebuia să fie organizată o sărbătoare în onoarea sa. Din păcate, nu va mai fi posibil. Cred că 60% din inginerii agricoli din Vrancea au trecut prin mâinele sale", ne-a declarat profesorul Florin Iamandei, fost director al Colegiului Valeriu D. Cotea şi un apropiat al academicianului.

Valeriu Cotea s-a născut în satul Căliman, din comuna Vidra, într-o familie cu şapte copii. Este considerat specialistul numărul 1 în viticultura românească, profesie pe care şi-a ales-o din dorinţa de a contribui la dezvoltarea  „ştiinţei vinului”

„Eram revoltat că sectorul de producţie vinicolă din acea vreme era dominat de foşti negustori de vinuri şi cârciumari cu cunoştinţe oenologice îndoielnice, dar stăpâniţi de convingerea că numai ei deţin anumite secrete de vinificaţie. Trebuia totuşi ca şi la Iaşi oenologia să-şi dobândească locul necesar”, ne spunea  academicianul în urmă cu mai mulţi ani.

A scris sute de cărţi

Este autorul unei opere vaste, care înglobează peste 300 de titluri şi abordează o problematică variată. Prodigioasa activitate i-a adus  recunoaştere internaţională prin includerea sa în cel mai important for al vinului din lume.

Din1993, este membru titular al Academiei Române.
„N-am muncit pentru a ajunge acolo, ci am ajuns acolo, probabil, pentru că am muncit. Deşi nu toţi care muncesc ajung în Academie”, mărturisea cu umorul său caracteristic Valeriu Cotea.

În prezent, conduce Centrul de Cercetări pentru Oenologie de pe lângă Academia Română, cu sediul la Iaşi. Este de părere că viticulturii nu i se acordă atenţia cuvenită din partea statului.

Valeriu D. Cotea a fost iubit deopotrivă de vrânceni, pentru că aparţine acestor locuri, şi de ieşeni, unde s-a dedicat muncii sale şi a locuit, distanţa dintre cele două “ţări” fiind măsurată doar de sufletul său.

“Îmi cer iertare, atât de la vrânceni, cât şi de la ieşeni, dar vreau să declar, cu mâna pe inimă, că-mi este nespus de greu să spun că pentru mine acasă înseamnă atât Vrancea, cât şi Iaşi. Îi rog pe ieşeni să nu mă acuze că sunt prea vrâncean, iar pe vrânceni îi rog să nu mă acuze că sunt prea ieşean”.

Un liceu îi poartă numele

În anul 2008, pentru activitatea academică prodigioasă, conducerea Grupului Şcolar Agricol din Focşani a hotărât atribuirea numelui Valeriu D. Cotea acestei unităţi de învăţământ şi transformarea liceului în colegiu.

Nu i-a plăcut politica

"Nu mi-a plăcut niciodată  să fac politică, nici măcar să aud acest cuvânt. Poate şi datorită acestui fapt simt o silă organică faţă de toţi neaveniţii în viaţa noastră politică, datorită atât incompetenţei, cât şi intereselor meschine de care sunt animaţi", spunea Valeriu Cotea.

Mai puteţi citi:

 Academicianul şi oenologul Valeriu Cotea a intrat în comă

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite