A treia încercare a primarului Misăilă de a-l schimba pe directorul Ateneului Popular vine la pachet cu lăsarea fără finanţare a corului "Pastorala"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa a de marţi a Consiliului Local, primarul municipiului Focşani propune înfiinţarea unui centru cultural care să coordoneze activităţile pe care ar urma să le preia de la Ateneul Popular şi Teatrul Municipal.

După două tentative eşuate de desfiinţare a Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia”, în primăvară şi vară, primarul Cristi Misăilă încearcă şi o a treia variantă, cea de toamnă, ca să fie sigur că parcurge toate anotimpurile, deşi consideră muzica lui Vivaldi "învechită".

De data aceasta, edilul propune înfiinţarea unei noi instituţii cu personalitate juridică, Centrul Cultural şi Artă Mr. Gh. Pastia, care ar urma să înghită Teatrul Municipal şi Ateneul Popular, cu tot cu personal.

Pentru că i s-a reproşat de către aleşi că are ceva anume cu directorul Ateneului, “tovarăşul Valentin Gheorghiţă”, cum i se adresează de la o vreme,  protejându-l în schimb pe cel de la Teatru, Sorin Francu, lucru de altfel evident, prin promovarea de la o vreme a acţiunilor acestuia pe paginile de socializare, primarul Misăilă îşi permite de această dată un şiretlic.

Le încetează la ambii directori contractul de management, urmând ca în termen de cinci zile să numească el un director interimar.

Cea mai mare lovitură în urma acestei reorganizări o primeşte Corul “Pastorala”, instituţie culturală de elită care funcţionează fără întrerupere de mai bine de 40 de ani.

Aici vor rămâne  cinci posturi cu normă întreagă, iar restul de 25 de posturi cu jumătate de normă se desfiinţează, urmând ca personalul artistic să funcţioneze pe bază de contracte de drepturi de autor. Practic, corul se va autofinanţa din reprezentaţiile pe care le va oferi, ceea ce este greu de crezut având în vedere că pe acest segment, al muzicii corale, nu se obţin venituri.

În schimb, Misăilă vrea să înfiinţeze 12 posturi (dirijor, concert maestru şi artist instrumentist) în cadrul Orchestrei de Cameră Unirea, care în prezent ofere spectacole o dată pe lună, în baza unui proiect cultural care se desfăşoară de şapte ani la Focşani. Proiectul pare îndrăzneţ, dar nu face precizare de unde vor veni acei artişti instrumentişti să lucreze permanent la Focşani.

Prin proiect se mai propune şi înfiinţarea unui Centru de excelenţă pentru copiii talentaţi în cultură şi artă, care va avea şase posturi, şi un compartiment de impresariat artistic cu trei posturi.

Corpul de Control ştie legislaţie "beton"

Din parcurgerea raportului privind înfiinţarea noului Centru Cultural ni s-a părut interesantă şi amuzantă exprimarea  inspectorului Corpului de Control al primarului, Beatrice Răcoşanu, care descoperă mai întâi faptul că Ateneul “funcţionează ca şi  Centru Cultural”. “Ca urmare a celor mai sus prezentate Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia Focşani funcţionează, eronat, după o legislaţie care se adresează mediului rural şi mic urban”, mai spune funcţionara, de parcă Focşaniul ar fi un oraş de categorie mare.

În argumentaţia privind înfiinţarea Centrului de Cultură şi Artă iniţiatorii explică ceea ce se doreşte cu cele două instituţii care se vor reorganiza.

"Plierea pe legislaţia nouă le poate permite celor două instituţii dezvoltarea, în sensul creşterii prefesionale a actelor artistice, a căutării, a găsirii şi valorificării continue de noi talente pe plan local, a iniţierii în cultura muzicii clasice, artei corale şi teatrale profesioniste a tinerilor excelenţi", se arată în raportul întocmit deşeful Corpului de Control al primarului, Marian Lungu, acelaşi personaj care şi-a permis data trecută să-şi dea cu părerea despre artiştii Orchestrei de Cameră şi Corului Pastorala, care în opinia sa au un repertoriu învechit şi neatractiv.

Omul care face diferenţa nu votează proiectul

Fiind un proiect care se referă la patrimoniu, primarul trebuie să se bazeze pe voturile a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, ceea ce nu s-a întâmplat şi la precedentele tentative de desfiinţare a Ateneului Popular.

Consilierul UNPR/PMP Costel Bîrsan, care face de obicei diferenţa în Consiliul Local, spune că nu va vota acest proiect.

“Am o părere foarte proastă despre proiect. Este o formă mascată de a scăpa de directorul Ateneului Popular. Aş fi fost de acord, dar cu altă viziune, în care să fie inclus în acest centru cultural şi Ansamblul Ţara Vrancei, să fie o singură conducere. Dar repet, singurul său scop, sub această formă împachetată altfel, este de a se răzbuna pe directorul Ateneului”, ne-a spus Costel Bîrsan.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite