Academia Fotbalului Social, proiectul din Vrancea pentru salvarea copiilor din mediul rural şi a fotbalului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotbalul juvenil, ajutat printr-un proiect al AJF Vrancea
Fotbalul juvenil, ajutat printr-un proiect al AJF Vrancea

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vrancea vrea să înfiinţeze echipe de juniori la nivelul comunităţilor rurale, similare cu cele ale cluburilor oraşelor.

Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Vrancea se implică în dezvoltarea unui proiect privind şi funcţionarea unui număr de opt centre de pregătire în mediul rural, din care să se formeze echipe de juniori care să participe din campionatul viitor în Superliga Copiilor.

Prin proiect se va asigura instruirea şi pregătirea elevilor, pe baza unei metodologii de antrenament elaborată de Comisia Tehnică a AJF Vrancea împreună cu profesorii de sport sau foşti jucători de fotbal din localitate.

Academia de Fotbal Social are ca scop final atragerea tuturor tinerilor către sport. Iniţiatorii spun că  un asemenea proiect, clonat în toate judeţele ţării, poate duce la revigorarea fotbalului  românesc.

"Situaţia în care se află activitatea sportivă a elevilor  în mediul rural din Vrancea este critică, practic inexistentă. Obligaţia echipelor de Liga IV de a avea echipe de juniori nu a rezolvat lipsa activităţilor sportive la nivelul comunităţilor rurale. Situaţia demografică, emigrarea tinerilor în UE afectează implicit baza de selecţie a unui club din mediul rural, iar de aici se trage şi lipsa de interes a echipelor de seniori. În ultimii ani s-a ignorat cu desăvârşire fenomenul sportiv. Acum culegem ce am semănat, adică nimic. Sportul, mai ales fotbalul, este unul din factorii importanţi ce contribuie la incluziunea socială, sănătate şi socializare", spune Dan Dumitru, preşedintele  Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vrancea.

Care sunt costurile

Potrivit acestuia, formarea unor grupe de copii nu implică costuri deosebite, ci ţine mai degrabă de implicarea adulţilor, iar Academia de Fotbal Social poate fi începutul unui drum spre performanţă.

Este nevoie de echipament sportiv, mingi, porţi mobile şi alte materiale necesare procesului de antrenament.

"AJF Vrancea face primul pas în acest sens prin folosirea fondului de finanţare de la Federaţia Română de Fotbal. Prin parteneriatul încheiat cu Consiliul Judeţean Vrancea am reuşit sa facem cel mai greu pas, dotarea a opt baze sportive cu porţi mobile din aluminiu necesare programelor de pregătire,respectiv antrenamente şi meciuri. De  asemenea, cele opt centre vor primi mingi şi veste de departajare. Restul de materiale ajutătoare pot fi improvizate la nivel local de voluntari", mai spune Dan Dumitru.

Centrele trebuie să fie funcţionale în luna august, când vor debuta antrenamentele şi jocurile la nivel local, precum şi competiţii amicale  intre aceste centre iar în luna septembrie echipele sa poată face pasul spre Superliga Copiilor.

Vă mai recomandăm:

Fotbalist de 16 ani din Focşani, transfer de senzaţie în Italia. Rareş este olimpic la română şi matematică

Românul care a arbitrat peste 40.000 de meciuri de fotbal, record mondial. A emigrat în SUA din cauza persecuţiilor

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite