Focşani

articolul anterior articolul urmator

Amenajarea Crângului Petreşti scoate mai mulţi bani din bugetul Consiliului Judeţean Vrancea. Autorităţile, convinse că proiectul va fi gata în decembrie 2015

0
6 May 2015 10:09:10
Autor: Borcea Stefan
Macheta proiectului de amenajare a Crângului
Macheta proiectului de amenajare a Crângului

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est a revizuit bugetul proiectului şi a trecut la categoria cheltuieli neeligibile a costurilor pentru sistemul de supraveghere video.

Au mai rămas şapte luni din termenul dat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est pentru amenajarea Crângului Petreşti cu bani de la Uniunea Europeană şi încă nu a fost organizată licitaţia pentru desemnarea constructorului. Valoarea proiectului este de 23 de milioane de lei, adică 5,2 milioane de euro, iar autorităţile sunt în continuare optimiste că acest proiect se va realiza.

Consilierii judeţeni au fost chemaţi marţi într-o şedinţă extraordinară, pentru a aloca de la buget o sumă de bani, după ce din proiect a dispărut ca lucrare neeligibilă legată de realizarea sistemului de supraveghere video, sistem care costă 671.601 lei, fără TVA.

Consilierii PNL au propus un amendament, care nu a trecut la vot, prin care au solicitat ca banii să fie daţi pentru alte investiţii prioritare şi nu pentru supraveghere video.

„Se precizează că suma de 671.601 lei, fără TVA, nu este eligibilă. Ea reprezintă un sistem video cu infraroşu, de parcă suntem la NASA şi în loc să renunţăm la această sumă ne propunem să o finanţăm de la Consiliul Judeţean. Ştiţi foarte bine că avem probleme deosebite cu disponibilul la Consiliul Judeţean, pentru investiţii, avem drumuri impracticabile şi în loc să modernizăm aceste drumuri facem sisteme video, care mai trebuie şi păzit. Eu propun micşorarea valorii proiectului cu această sumă”, a precizat Emilian Diaconu, consilier PNL.

Arhitectul şef al judeţului, Daniela Olaru, i-a răspuns acestuia că sistemul de supraveghere poate preveni vandalismul, totodată dând asigurări că dacă până pe 15 iunie se şti firma care va amenaja Crângul Petreşti atunci sunt toate şansele ca lucrările să fie finalizate până la sfârşitul anului.

„Este un sistem de supraveghere video şi atât, nu este cu infraroşu, un sistem de securitate care apără amenajările din proiect. Bunurile care sunt prevăzute în proiect trebuie păzite şi vara, şi iarna şi prin proiect sunt prevăzute şase locuri de muncă.Ca termen fizic, cele şapte luni pentru realizarea proiectului nu sunt o problemă, pentru că celelalte lucrări care sunt prevăzute în proiect permit abordarea simultană pe cel puţin şase punte de lucru pentru cineva care reuşeşte să-şi organizeze foarte bine echipa”, a menţionat Daniela Olaru.

Aceasta a mai menţionat că una din condiţiile puse în contract este ca lucrările care nu sunt finalizate până la 15 decembrie să fie realizate în trei luni, pe cheltuiala antreprenorului care a depus oferta.
„Acesta este scutul nostru de apărare în situaţia în care antreprenorul nu-şi face treaba”, a mai spus Daniela Olaru.

Proiectul îşi propune ca obiective reabilitarea căilor de acces prin realizarea unei piste de biciclete în lungime de 5,8 kilometri şi a trotuarelor pe traseul Focşani-Crângul Petreşti.

Totodată, se vrea realizarea de piste de biciclete şi de trotuare în interiorul Crângului Petreşti pe o lungime de 1,2 kilometri, apoi crearea de alei interioare, spaţii pentru promenadă, spaţii de odihnă şi foişoare de observaţie a faunei în Crângul Petreşti. Vor mai fi realizate un sistem de supraveghere video,  reţele de iluminat public pe toate traseele de promenadă şi dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban, respectiv bănci, coşuri de gunoi, gard dar şi spaţii de parcare.

Deocamdată, în proiect nu este inclus şi reabilitarea Complexului „Căprioara”, care face obiectul dosarului de corupţie al lui Marian Oprişan.

Din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Vrancea se va lărgi la patru benzi (12 m) DJ 204 E Focşani-Petreşti. Drumul comunal 143 Vânători-Plaja Putna va fi lărgit de la 6 la 7 metri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările