Arborii seculari ai Vrancei. Câţi copaci cu statut de monument au mai rămas în judeţul de la cotitura Carpaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ulm ocrotit de pe strada Simion Bărnuţiu Foto Şt. Borcea
Ulm ocrotit de pe strada Simion Bărnuţiu Foto Şt. Borcea

În Vrancea sunt arbori care au o vechime şi de 500 de ani, care sunt monitorizaţi de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea.

Ţara noastră are o diversitate mult peste media europeană, dacă vorbim de faună şi floră. Şi din punct de vedere al pădurilor seculare supravieţuiesc arbori de sute de ani vechime.

În Vrancea, foarte mulţi copaci, consideraţi seculari, cu o existenţă de peste 500 de ani, au dispărut în timpul regimului comunist, dar şi după Revoluţie, autorităţile considerând că este mult mai uşor să-i răpună decât să-i întreţină.

Alţi copaci au dispărut în timpul lucrărilor de sistematizare a oraşului. Aşa se face că astăzi au mai rămas puţini arbori seculari, protejaţi printr-o plăcuţă şi eventual câte o proptea.

În Vrancea, doar 16 arbori monument al naturii se află în monitorizarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea. Dinte aceştia, 9 se află la Focşani, 3 la Panciu şi câte unul la Odobeşti, Soveja, Cîrligele şi Măgura Odobeşti.

Deşi autorităţile au o legislaţie care le permite nu numai să clasifice şi să inventarieze arborii, monumente ale naturii, din raza de competenţă, dar şi să-i protejeze şi toaleteze corespunzător, pentru ca ramurile uscate să nu spargă capetele la trecători sau  să turtească capotele  de la maşini, în realitate n există o preocupare din acest punct de vedere.

Aşa se face că din 1981, când în patrimoniul judeţului Vrancea se păstrau 67 de arbori seculari, conform unui studiu redactat de specialiştii silvici locali şi publicat de Complexul Muzeal Vrancea, astăzi doar 16 arbori au rămas în picioare. La Focşani a dispărut falnicul stejar luat în evidenţă pe strada Maior Sonţu, tăiat după anul 1989, chiar dacă vârsta lui ar fi devenit în această perioadă de aproape 500 de ani.

“Acest copac ce a dăinuit încă de dinainte de a exista chiar oraşul pe care l-a urmărit, tăcut, jumătate de mileniu, nu a mai reuşit să impresioneze pe cei care au hotărât, de curând, că este mai ieftin  să-l îndepărteze decât să-l întreţină. Au mai dispărut şi alţii, dar au rămas, încă, destui, atât la Focşani, cât şi în judeţ, precum exemplarul neştiut de pe strada Trotuş sau stejarul de lângă Prefectura Veche din Focşani, plantat imediat după sfârşitul Primului Război Mondial", potrivit lui Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea.

Lista arborilor-monument ocrotiţi în Vrancea

arbori seculari

Vă mai recomandăm:

Castanii din centrul Focşaniului vor fi doborâţi cu drujba. Autorităţile nu au găsit leac pentru boala lor

FOTO Intervenţie agresivă de toaletare a copacilor în Focşani. Şeful Gărzii de Mediu: „Nu lăsaţi drujbarii să taie după capul lor“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite