Autoritatea de Ordine Publică, o instituţie a sinecurilor politice. Suma fabuloasă primită pentru o şedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţan Vrancea FOTO: CJ Vrancea
Consiliul Judeţan Vrancea FOTO: CJ Vrancea

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) funcţionează pe lângă fiecare consiliu judeţean din ţară şi nu există un criteriu unitar de recompensare finaciară a membrilor săi

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este o structură care funcţionează cu rol consultativ pe lângă Consiliul Judeţean, având ca activitate reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică. În realitate, această instituţie este una prin care sunt recompensaţi cu indemnizaţii grase politicieni şi oameni apropiaţi acestora. 

Cazul judeţului Vrancea poate fi unul emblematic, având în vedere valoarea consistentă a indemnizaţiei de care beneficiază un membru al ATOP, chiar şi de opt ori mai mare faţă de un reprezentant cu acelaşi statut din alt judeţ. 

Astfel, pentru o şedinţă pe lună, maximum două, care nu durează mai mult de o oră, timp în care se citesc nişte rapoarte de la poliţie sau jandarmerie şi se mai discută, eventual, câte ceva pe marginea lor, un membru ATOP primeşte suma de 3.285 de lei net.

În componenţa ATOP Vrancea figurează nu mai puţin de 15 persoane, ceea ce înseamnă că fondul lunar de indemnizaţii pentru aceşti oameni este de 50.000 de lei net, bugetul anual fiind de 600.000 de lei, o sumă enormă pentru un judeţ aflat la coada clasamentului la majoritatea indicatorilor economici. 

Sumele au fost stabilite cu mult timp în urmă, când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, pentru a-şi recompensa apropiaţii politici. De acest lucru profită însă şi noua putere politică instalată după alegerile locale, care a avut grijă să-şi plaseze oamenii în această structură care nu face, practic, nimic.

Noul preşedinte al ATOP Vrancea este consilierul judeţean PNL Florin Nedelcu, inspector şef teritorial la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) iar din structură mai fac parte consilierii judeţeni Ion Epure-PNL, Dorel Lazăr-USR-PLUS, Gheorghe Stroie-USR-PLUS, Dorina Săpunaru-ALDE. Din partea comunităţii, din ATOP fac parte Eduard Lambrino-PNL, Constantin Toader (consilier judeţean PNL) şi Vasile Croitoru, un apropiat politic răsplătit cu o sinecură.

După cum se vede, comunitatea nu este reprezentată în niciun fel. Mai sunt încă şase membri de drept în ATOP care primesc suma de care am vorbit mai sus, aceştia fiind reprezentanţii instituţiilor de forţă, respectiv Claudia- Lavinia Serafimciuc  – subprefectul judetului Vrancea, Remus Nica –inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Vrancea, Flaviu- Dorel Chiscop – inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Alin-Marian Vlad – preşedintele organizaţiei Corpul Naţional al Poliţiştilor – Filiala Vrancea, Adrian Babiş – locotenent colonel al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Florin Dorian Alecsandrescu – director executiv Poliţia Locală a Municipiului Focşani.

atop

Din informaţiile „Adevărul”, retribuţia preşedintelui ATOP este cel puţin dublă, însă acesta nu a dorit să confirme acest lucru. „Sunt preşedinte de mai puţin de o lună, nu mi s-a adus la cunoştinţă ce indemnizaţie am. Nu aş putea să fac aprecieri asupra nivelului indemnizaţiei membrilor, pentru că încă nu cunosc acest aspect", ne-a spus Florin Nedelcu, preşedintele ATOP Vrancea, oarecum deranjat de întrebare. 

Ce se întâmplă la alţii

În alte judeţe, situaţia indemnizaţiilor este total diferită. Jurnalista Electra Ghiza, care face parte dintr-o astfel de structură la Braşov, ca reprezentant al comunităţii, a făcut o cercetare personală şi a aflat că nu există o practică unitară în privinţa acestor indemnizaţii. Astfel, după Vrancea, unde un membru ATOP câştigă 3.285 de lei, la polul opus se află judeţele Teleorman, Prahova, Brăila, Iaşi, Vaslui, Sibiu, unde un membru primeşte lunar între 400 şi 500 de lei. În judeţul Buzău, indemnizaţia este de 813 lei/lună, în judeţele Braşov, Arad, Timiş, Giurgiu, Bihor, Dolj-1.095 de lei/lună, iar la Constanţa, Bacău, Harghita, Caraş Severin indemnizaţia este de 2.164 de lei.

Într-o postare publică, ce sună aproape a autodenunţ, jurnalista spune că primeşte pe lună 1.095 de lei, bani care nu se reflectă în niciun fel în activitatea pe care o desfăşoară. „Consider că activitatea din ATOP nu ar trebui remunerată, iar valoarea actuală a indemnizaţiilor este cel puţin neruşinată. Personal, am decis ca, lunar, să donez banii primiţi aşa încât ei să se întoarcă la cei de la care, practic, provin: cetăţenii plătitori de taxe şi impozite. În esenţă, ATOP este o instituţie importantă în buna funcţionare a societăţii. Dar, în realitate, pare a fi o sinecură. O vacă de muls pentru unii politicieni, pentru prietenii lor. Putem să îi scoatem din discuţie pe şefii de instituţii de ordine publică membri in ATOP, deşi şi ei primesc indemnizaţie pentru o activitate care e deja salarizată”, a arătat jurnalista Electra Ghiza.

ATOP împotriva ATOP

Recentele proteste anti-restricţii care au avut loc în toată ţara şi încă nu s-au terminat au scos la iveală, în Vrancea, o situaţie în care unii membri ATOP s-au arătat revoltaţi de acţiunile colegilor lor din această structură. La Vrancea, consilierul judeţean PNL Toader Constantin, care este şi liderul comunităţii romilor din Vrancea, dar şi membru ATOP din partea comunităţii, l-a certat public pe şeful Jandarmeriei că subordonaţii acestuia au legitimat copii şi adolescenţi, cunoscut fiind faptul că la Focşani această categorie a participat masiv la proteste.

„Îmi manifest totala dezaprobare faţă de modul în care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a intervenit pe străzile din Focşani, legitimând fără drept copii şi adolescenţi pentru simplul motiv că se plimbau pe trotuare. În calitate de consilier judeţean şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) vreau să adresez o solicitare conducerii Inspectorului de Jandarmi Judeţean Vrancea, pentru a fi clarificate motivele pentru care au fost legitimaţi minorii în Focşani”, a scris Toader Constantin pe pagina sa de Facebook, deşi această nemulţumire personală putea să o adreseze direct în forul de lucru al ATOP.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Indemnizaţii nesimţite la ATOP Vrancea / Vezi aici câţi bani încasează aleşii judeţeni din această activitate

Colonelul Radu Ignat şi-a primit răsplata. Acesta a fost desemnat de Marian Oprişan în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite