Avem buget, n-avem bună guvernare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai multe încercări ale preşedintelui Traian Băsescu de a-l convinge pe Victor Ponta să nu prindă în bugetul de stat pe anul 2014 majorarea accizei la benzină şi motorină - considerând-o o frână în calea relansării economice a României - şi după tot atâtea „ambâţuri” ale premierului de a nu da înapoi, „meciul” dintre cei doi a fost întrerupt aproape nedecis.

Chiriaşul din Piaţa Victoriei a făcut un mic pas înapoi, sperând că acciza majorată va fi introdusă, totuşi, de la 1 aprilie 2014, în timp ce locatarul din Dealul Cotrocenilor a lăsat de înţeles că ambiţia „imaturului” prim-ministru va căpăta valoare la Sfântu’Aşteaptă. Urmează, deci, prelungirile şi loviturile de departajare. Chiar şi cele sub centură.

Cum bugetul este cea mai importantă lege a ţării (dintr-un an sau ciclu electoral), precum şi principalul instrument al actului de guvernare, modul lui de alcătuire, atât la capitolul de venituri cât şi al celui de cheltuieli, m-a interesat întotdeauna. Mai ales că mulţi ani din viaţa profesională am fost nevoit, la o scară mai mică, desigur, să şi fac bugete, dar să le şi cheltuiesc.

În  lecturile mele despre alcătuirea şi cheltuirea bugetului naţional am găsit o definiţie care se potriveşte ca o mănuşă realităţilor prezente ale României. Prin urmare, ce-i bugetul? Iată definiţia găsită în lecturi: „Sunt oameni înţelepţi ce mereu inventează dări noi, dar şi proşti care le plătesc”.

Dacă „înţelepţii” şi-au materializat an de an „invenţiile” (noile taxe şi impozite), pe „proşti” nu are cine să-i vindece de prostie, să-i apere. Să le deschidă ochii că, în anii electorali, ei sunt doar furnizori de voturi şi cotizanţi la un buget de care nu beneficiază.

A încercat preşedintele Traian Băsescu să le vină în sprijin, spunând, răspicat, că nu va promulga  bugetul electoral al anului 2014. Dar, aşa cum se vede, poporul nu reacţionează când statul îi bagă mâna în buzunar până la cot.

Românul, adormit  în „somnul cel de moarte”, rugat să se deştepte (ce intuiţie a avut Andrei Mureşianu când a scris versurile imnului nostru naţional!), crede că şi-a încheiat  misiunea istorică în decembrie 1989, când fiii lui au dat tributul de sânge pentru care au plătit/plătesc cu ani grei de puşcărie doar generalii Stănculescu şi Chiţac, nu şi păpuşarii care au tras sforile şi au minţit poporul cu televizorul.

Aşa că, pentru „eroismul” său pus în slujba mai binelui naţiunii române, sub guvernarea legitimă a lui Ponta (din 9 decembrie 2012 şi până în ziua de astăzi), el, poporul adormit, a acceptat cu maximă indiferenţă să plătească încă 29 de noi impozite şi taxe. Mi-a clar: mămăliga tot mămăligă rămâne; face explozie doar atunci când are prea multe cocoloaşe! Cam de două-trei ori într-un secol.

Deşi îmi erau îndeobşte cunoscute toate intenţiile şi demersurile puterii (USL) de a croi pentru anul 2014 un buget pe potriva intereselor sale (nicidecum ale votanţilor de la Referendumul din iulie 2012 şi de la alegerile parlamentare din 12 decembrie 2013, cu care se tot laudă), am crezut, totuşi, că aleşii poporului vor avea mintea de pe urmă şi vor ţine cont, în fond, nu atât de observaţiile preşedintelui (justificate, întrucâtva) cu privire la creşterea accizei la benzină şi motorină, cât mai ales de cele ale societăţii civile, ale mediului de afaceri, ale celor ce ştiu economie şi trag semnalul de alarmă că bugetul pe 2014 arată ca autostrada din Teleorman (bugetată la cererea lui Dragnea) care nu duce niciunde şi se înfundă undeva.

Dar de unde atâta minte la aleşi?  Nu au nici mintea dintâi, nici pe cea de pe urmă. Ei sunt ca în bancul acela cu Bulă şi oltenii de pe vremea lui Ceauşescu. Întrebarea adresată lui Bulă era una banală (- Din ce-i făcută bomba atomică?), dar răspunsul era unul cu tâlc: - Din 10 olteni, tovarăşe; unu-i deştept de scapără, nouă-s proşti de bubuie.

Se-nţelege că „deştepţii” ce inventează dări noi sunt şi cei care aprind fitilul. Restul (cei care votează un buget la care se uită la mâţa-n calendar) sunt cei care… bubuie. Sunt ca o turmă. O ţin langa pe a lor: fără acciza majorată România nu va face  autostrăzi!!! 

Am văzut instrucţiunile ieşite din laboratorul de propagandă şi spălare a creierelor marca PSD, adresate activiştilor săi de la centru, din teritoriu şi tonomatelor din presa aservită, privind contracararea oricăror opinii contrare vizând bugetul fără acciză.

Da, în România se fură bani de la buget cu legea în mână. Se dau legi cu dedicaţie. Ştim de la guvernările trecute în ce buzunare (adânc electorale) se duc mulţi bani publici. Dar USL ne-a garantat că ea va face dreptate până la capăt. Poate la Calendele greceşti. Până atunci, sunt cât se poatede…legale contractele cu statul încredinţate direct de premierul profund corupt, Victor Ponta, deputatului PSD Sebastian Ghiţă.

Patronul Trustului România TV este  partenerul său de concedii în Dubai. 26 de firme ale lui Ghiţă au „aspirat” sute de milioane de euro de la proştii de români care alimentează bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat.

Mai sunt câteva zile până vom intra în 2014. Avem buget, dar nu avem o bună guvernare care să-l direcţioneze pentru prosperitatea ţării. În şedinţa de guvern din 17 decembrie a.c., anunţând acordul preşedintelui pentru promulgarea bugetului, Victor Ponta a văzut numai succese în mandatul său.

Ce mai, am depăşit Anglia la creştere economică! Realitatea este alta. Scoatem din calcul exporturile Petrom şi Dacia şi economia-i la pământ, pentru că returnările din TVA (24%) sunt enorme. Veniturile la buget sunt cu peste 8 miliarde de lei mai mici decât estimările. Investiţiile directe străine sunt tot mai reduse (5 miliarde de dolari în anul 2010 al guvernării mult  hulitului Boc; 2 miliarde în prezent), datorită „imprevizibilităţii sistemului fiscal românesc şi al deciziilor politice”. Un alt succes cu care se laudă premierul priveşte dobânda cu care România contractează împrumuturile externe („cele mai mici din istorie”, zice el). Minciună, zic eu care scriu de vreo 40 de ani despre economia vrânceană, românească şi mondială.

Între 2010-2012, România a luat împrumut  cu dobândă de 3,5 % de la Troikă (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană). În 2013, dobânda la aceiaşi creditori internaţionali este de 4 %.

Dar„succesurile” cele mai mari ale lui Ponta sunt locurile de muncă. Îşi planificase un milion în plus în cei patru de mandat. Primul an e un dezastru! O spune, statistic, chiar  ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă), organism guvernamental: în 11 luni din 2013 Agenţia are în evidenţă 619.841 de şomeri. 67.568 dintre ei sunt absolvenţi de liceu, iar alţi 15.989  absolvenţi de învăţământ universitar (promoţia 2013) care se gândesc, probabil, să-şi găsească de lucru pe-afară. Afară din casă, din localitatea de domiciliu, din ţară.   
      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite