Bănci goale în liceele de meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile şcolare şi liceele cu profil tehnologic nu au reuşit să-şi formeze clasele nici după cea de-a doua repartizare. În unităţile liceale din Vrancea au rămas neocupate 137 de locuri, în fruntea clasamentului situându-se Grupul Şcolar Agricol Odobeşti, unde sunt libere  41 de locuri.

Cu bănci goale. Astfel va debuta anul şcolar 2011-2012 în mai multe licee din judeţul Vrancea. De pildă, la Grupul Şcolar Agricol Odobeşti, interesul elevilor pentru pentru specializarea Agricultură, profilul „Resurse naturale şi protecţia mediului", a fost extrem de scăzut, pe cele 30 de locuri puse la bătaie înscriindu-se doar patru candidaţi. În acest condiţii, conducerea unităţii a luat decizia de a renunţa la clasă, astfel fiind afectate şi normele dascălilor.
„Sunt foarte multe unităţi cu acest profil şi în Focşani şi probabil că elevii au preferat să meargă acolo. Odată ce clasa nu se va mai forma, toate catedrele vor fi afectate, în sensul că numărul de ore al fiecărui profesor va scădea. Chiar dacă nu am reuşit să ne realizăm planul de şcolarizare, nu suntem în pericolul de a ne pierde personalitatea juridică", declară Vasilica Zaharia, directorul Grupului Agricol Odobeşti. În cadrul aceste unităţi, locuri libere mai sunt şi la specializările „Economic" şi „Industrie Alimentară".

Meseriile, atent selectate

În acest an, elevii nu şi-au mai îndreptat atenţia către meseriile care nu au căutare pe piaţa muncii. Cel mai elocvent caz este clasa de Electromecanică pe care Grupul Şcolar Mărăşeşti şi-a propus să o formeze, însă cei doar 15 elevi înscrişi nu-i permit acest lucru.

„În anii trecuţi, acest profil a avut căutare, deoarece la absolvire elevii se putea angaja la CFR, însă în situaţia de azi, oferta de muncă este limitată. La anul voi renunţa la Electromecanică şi voi înfiinţa profilul Electrotehnic, care din câte am văzut oferă mai multe şanse de angajare. Şi la clasa de Matematică - Informatică am avut probleme, deoarece elevii fug de cele cinci ore de matematică pe săptămână", declară directorul Ştefan Mocanu.

Şi la specializarea „Construcţii, Instalaţii şi Lucrări publice" din cadrul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea" au răms neocupate opt locuri, mai puţin faţă de anul trecut când nu s-a format clasa de Agricultură.

„Stăm cât de cât bine faţă de anul trecut când am renunţat la o clasă, deoarece elevii nu au ştiut că la absolvire vor primi diplomă de tehnician veterinar", declară directorul Carmen Oprea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite