Focşani

articolul anterior articolul urmator

Bani europeni pentru recoltarea strugurilor înainte de coacere. „Este o mare tâmpenie măsura asta”

21
21 Jun 2021 15:52:27
Autor: Borcea Stefan
Viticultorii nu sunt interesaţi de banii de la UE pentru celortarea stugurilor înainte de coacere FOTO: Ştefan Borcea
Viticultorii nu sunt interesaţi de banii de la UE pentru celortarea stugurilor înainte de coacere FOTO: Ştefan Borcea

Operaţiunea de recoltare înainte de coacere se referă la înlăturarea totală a ciorchinilor înainte ca aceştia să ajungă la maturitate, din întreaga exploataţie sau de pe o parte a acesteia, cu condiţia ca recoltarea să se realizeze pe parcele întregi

Podgorenii vrânceni pot primi o subvenţie din fonduri europene pentru suprafeţele de vie de pe care recoltează strugurii de vin cu mult timp înainte de coacere. 

Subvenţia este acordată de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), care plăteşte 5.840 de lei pe hectar pentru recoltarea integrală a suprafeţelor de vie înainte de coacere, nu mai târziu de data de 21 iulie.

Măsura se referă la producătorii cu suprafeţe viticole cuprinse între un hectar si 50 de hectare. Practic, exact de azi într-o lună acţiunea de cules "agurida" de pe butuci trebuie să fie gata, astfel încât oamenii să-şi primească banii.

Termenul pentru solicitarea fondurilor este şi el foarte scurt, respectiv 25 iunie, iar doritorii trebuie să depună la APIA o cerere de plată şi documente din care să rezulte recolta aferentă ultimei campanii viticole.

Problema majoră este că subvenţia acordată pentru distrugerea producţiei este mică, mult sub costul lucrărilor de întreţinere a plantaţiei, prin urmare este de aşteptat ca în program  să nu se înscrie prea mulţi doritori sau doar cei cu vii foarte slabe ori lovite de grindină în primăvară.

Întreţinerea unui hectar de vie costă peste 10.000 de lei

„Este o mare tâmpenie măsura asta. Cum să dau jos de pe butuci 12-13 tone de struguri, pe care pot să iau la toamnă 12.000-13.000 de lei. Recoltarea înseamnă iarăşi o muncă la fel ca la cules, iar lucrările la vie, stropitul şi alte munci agricole tot  trebuie să le fac, pentru că o vie o exploatezi pe termen lung, nu numai un an şi odată intrată boala în ea nu se mai vindecă. Pentru producătorii de stuguri nu reprezintă nici un avantaj", ne spune Valentin Copaci, viticultor din Vrancea, care lucrează nouă hectare de vie.

Se ştie că în România costurile cu întreţinerea unui hectar de vie depăşesc 10.000 de lei, prin urmare se pune problema cine este cel  care poate să-şi permită luxul ca după ce a cheltuit această sumă să se aleagă, de fapt, cu o pagubă în buzunar.

"Statul trebuia să-mi dea 15.000 de lei pe hectar dacă îl interesa soarta mea, astfel încât să-mi rămână şi mie un mic profit, după ce am cheltuit cu lucrările 12.000 de lei pe hectar. Este o măsură disperată, prin care se vrea moartea plantaţiilor româneşti, încurajându-se pătrunderea pe piaţa noastră a vinurilor ieftine din Spania şi Italia", potrivit lui Toader Manole, oenolog şi producător viticol.

Cu patru zile înainte de termenul final de depunere a cererilor pentru subvenţie, în Vrancea niciun viticultor din cele aproape 20.000 de exploatţii viticole existente în judeţ nu a solicitat acest sprijin, potrivit informaţiilor obţinute de la APIA Vrancea.

În Vrancea, sunt cultivate 22.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 13% din suprafaţa viticolă a ţării.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Unde sunt cele mai cunoscute zone viticole din România şi ce vinuri superioare sunt produse în aceste podgorii

Lovitură pentru producătorii de vinuri din Vrancea, obligaţi să-şi vândă marfa sub preţul de producţie. 26 de vinuri au fost declasate de ONIV

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

AltCineva
21.06.2021, 16:09:58

WTF ????

+1 (1 vot)
Adrian Foangǎ
21.06.2021, 17:10:21

Hai ca nu e greu, puneti-va mintea la contribuitie. Se dau banii astia pentru viile afectate, din care nu se mai pot scoate recolte bune. Doar ca romanii pleaca pe fenta ca oile, ei o iau pe aia cu " UE vrea sa ne distruga strugurii, sa scoata de pe piata vinul nostru". De parca ar concura romanii cu vinurile din Franta, Italia, Spania sau alte tari. Aia au consumatorii lor si ii vor avea mereu, nu tremura de frica vinurilor de 2 bani ale romanilor.

-6 (12 voturi)
Trahanache
21.06.2021, 16:34:54

UE știe că România are struguri de bună calitate și caută să ne facă să importăm. La fel cu roșiile - din producători, am devenit cumpărători din Polonia și Olanda, țări aflate mult mai la nord și implicit cu climă improprie cultivării roșiilor. Inutil să adăugăm că respectivele roșii n-au nici un gust.

-9 (15 voturi)
mitrut
21.06.2021, 16:46:38

deci occidentalii ne platesc sa ne distrugem viile si sa cumparam de la ei! Pai chiar suntem prosti?

+5 (9 voturi)
mihai radu
21.06.2021, 16:50:10

Care este motivul pentru care se recoltează "agurida" ?!

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările