Blocaj total la vânzarea terenurilor agricole. "S-a pierdut" Ordonanţa care trebuia publicată în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niciun teren agricol nu mai poate fi tranzacţionat în acest moment FOTO: Adevărul
Niciun teren agricol nu mai poate fi tranzacţionat în acest moment FOTO: Adevărul

Niciun act notarial de vânzare-cumpărare terenuri agricole nu a mai fost încheiat în luna noiembrie iar în acest moment sunt foarte multe afaceri blocate. Notarii încearcă să găsească soluţii să deblocheze situaţia.

Schimbarea legislaţiei privind reglementarea vânzării-cumpărării de terenuri agricole conduce la un blocaj fără precedent. Asta după ce Legea nr.175/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, publicată în 14 august, a intrat în vigoare după 60 de zile, adică pe 13 octombrie.

Noua lege trebuia să se aplice cererilor formulate după data intrării în vigoare, respectiv 13 octombrie, precum şi cererilor aflate în curs de soluţionare la această dată. Pentru a fi aplicată, noua lege necesită modificarea unor Norme metodologice din 2014, care ar fi trebuit date în 15 zile de la data intrării în vigoare a legii.

A trecut mai bine de o lună de a intrarea în vigoare şi Normele metodologice nu sunt nici măcar în dezbatere publică. Cu alte cuvinte, legea e ”în vigoare”, dar nu se poate aplica.

În legea veche, cumpărarea unui teren presupunea depunerea la primărie a unei cereri, care la rândul ei publica pe site şi la sediu că terenul respectiv este de vânzare, iar ulterior era eliberată adeverinţa după 30 de zile că nu sunt preemptori.

Noua lege a adus o serie de schimbări, în sensul c[ teremenul pentru preemptori este de 45 de zile, apoi
se face cerere la Ministerul Agriculturii, unde anunţul stă încă 30 de zile pe site.

Unde s-a blocat legea

Cu puţine zile înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.175/2020, Guvernul anunţa între proiectele de acte normative adoptate în şedinţa din 8 octombrie şi un proiect de O.U.G. privind prorogarea termenului prevăzut de art. III din Legea nr. 175/2020, adică prorogarea termenului de intrare în vigoare a noii legi. Dar proiectul era doar în analiză, iar aprobarea sa, în primă lectură, s-a dovedit egală cu zero.

După doar câteva zile, în 16 octombrie, ministrul de resort anunţă o nouă OUG. Prin urmare, mai trec dăuă săptămâni şi se constată că piaţa terenurilor este blocată. În 4 noiembrie se publică Agenda şedinţei Guvernului de a doua zi, pe care figurează şi OUG privind Legea nr.175/2020.

Care ordonanţă apare în 6 noiembrie între ”proiectele de acte normative adoptate în şedinţa din 5 noiembrie” .  Şeful Cancelariei primului-ministru anunţa presa, odată în plus:  „Contractele de vânzare-cumpărare terenuri, aflate în curs de finlizare până la 15 februarie 2021, sunt exceptate de la prevederile acestei legi”, a explicat Ionel Dancă.

Cu alte cuvinte, contractele de vânzare-cumpărare terenuri aflate în curs de finalizare până la 15 februarie 2021 sunt exceptate de la prevederile acestei legi, care a dus la un blocaj la nivelul notariatelor în ceea ce priveşte finalizarea acestor acte de vânzare-cumpărare a terenurilor din extravilan.

Cu toate acestea, deşi a fost adoptată pe 5 noiembrie, până la ora asta OUG nu e publicată la Monitorul Oficial. Reprezentanţii Monitorului Oficial au precizat că nu a ajuns încă la ei OUG.

"Stăm blocaţi de atâta timp. Chiar acum sunt la Bucureşti şi încercăm cu colegii mei să deblocăm situaţia. Este o mare problemă că nu au apărut normele. Este o lege foarte complicată şi bănuiesc că nu le este uşor să adopte normele. Nu prea avem cu cine discuta, dar cred că în final vom găsi soluţii", ne-a declarat Ciprian Nica, şeful notarilor publici din Vrancea.

Prin urmare, la mai bine de o lună de  la intrarea în vigoare, Legea nr.175 este ca inexistentă, din cauza absenţei normelor metodologice. În acest timp, micii proprietari, care au nevoie să supravieţuiască, nu îşi pot vinde terenurile, iar alte afaceri şi investiţii sunt blocate total, o situaţie din care statul român iese păgubit.

"Am făcut credit în bancă să cumpăr un teren şi deja am plătit avans vânzătorului, dar suntem blocaţi în situaţia asta aberantă. Eu însă ratele la bancă trebuie să le plătesc, fără să dispun de teren", ne-a declarat o persoană afectată de situaţia fără precedent.

Vă mai recomandăm:

Guvernul pune „pe hold” legea privind vânzarea terenurilor agricole

Ministrul Agriculturii vrea să modifice legea prin care se percepe 80% impozit pe vânzarea terenurilor agricole

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite