Blocul turn din Focşani, unde oamenii gâfâie pe scări de 26 de ani pentru că autorităţile au uitat să monteze liftul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

32 de familii dintr-un bloc cu opt etaje  de pe strada Cuza Vodă din Focşani aşteaptă de 26 de ani să se întâmple o minune şi pentru ele. Blocul este singurul din oraş care nu are lift.

Blocul Nr. 63, scara A, de pe strada Cuza Vodă din Focşani este singurul imobil înalt din municipiu care nu a avut niciodată lift. Cei 32 de proprietari care locuiesc aici aşteaptă de 26 de ani ca cineva să se gândească şi la ei, astfel încât uşile ascensorului să se deschidă şi să le ia povara urcatului pe scări, opt etaje.

Calvarul acestor oameni a început în anul 1990, când blocul a fost dat în folosinţă, fără însă ascensor, cu toate că imobilul era prevăzut din construcţie cu încăperea pentru lift. Nişte demersuri pentru a face liftul funcţional s-au făcut după anul 2000, când au fost procurate echipamentele necesare, dar nu toate.

Din informaţiile oamenilor, s-a adus tablou de comandă, motor, cabină, cam 80 % din ce trebuia investit în acest lift, tot atunci fiind livrat un lift similar pentru scara vecină, aflată în aceeaşi situaţie. Acolo liftul funcţionează şi astăzi, la scara A au dispărut toate componentele, fără ca nimeni să dea socoteală.

image

Unde sunt componentele cumpărate

"În 1990 ne-am mutat aici cu toţii. Poate nu am fost nici uniţi, dar avem administrator, care au fi putut să facă nişte demersuri, aşa cum s-a întâmplat la scara vecină, care are ascensor pus după anul 2000. Am înţeles că şi aici s-au adus echipamente, dar cică nu mai corespund tehnicii. Dar la blocurile de 50 de ani care au lift de ce corespund? Primăria trebuia să facă ceva în sensul acesta, că este tare greu. Mergem pe scări cu pauze.  Iar când suntem la cumpărături ne luăm măsuri de precauţie, cumpărăm aproape tot, pentru că dacă am uitat ceva trebuie să refacem drumul", ne spune Ionelia Oană, locatară a blocului, în vârstă de 55 de ani.

Femeia ne-a mai spus că singurul lucru bun care ţine de acest lift este că i s-au sudat uşile, pentru că era pericol să nu cadă cineva în gol.

image

Prin urmare, vreme de 26 de ani, proprietarii celor 32 de apartamente, deci în jur de 100 de persoane, au făcut condiţie fizică din greu, unii mai mult, alţii mai puţin, în funcţie de numărul de scări pe care le aveau de urcat sau de coborât, mai ales în cazul familiilor cu copii mici.

Primăria cunoaşte problema

Petiţii au fost făcute nenumărate la autorităţile locale, dar liftul ntârzie să apară.

image

"În urmă cu doi ani am preluat şi situaţia fondului locativ din Focşani. Cunosc problema, pentru că am fost personal să văd despre ce este vorba. Blocul nu mai aparţine de fondul locativ al Primăriei, pentru că toţi oamenii sunt proprietari, iar tot ce am putut să fac când am fost acolo a fost să discut cu oamenii să-mi dea acordul să sudez uşile de la lift, pentru că oricând se putea întâmpla o nenorocire", ne-a declarat Marius Iorga, viceprimarul municipiului Focşani.

Blocul vecin şi-a rezolvat problema

Un alt bloc vecin cu cel amintit s-a afla într-o situaţie identică. Pentru oamenii de acolo, Primăria a găsit în anii 2000 resursele financiare necesare. A fost organizată o licitaţie în urma căreia a fost instalat un lift nou, care a costat 170.000 de lei.


 

image
Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite