„Braţul armat“ al Ministerului Mediului, o glumă în situaţii care reclamă urgenţă: „Comisarul-şef a fost de negăsit telefonic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul judeţului Vrancea a verificat singur duminică, 12 ianuarie, mai multe sesizări legate de poluare sesizate de cetăţenii judeţului. Prefectul a încercat în zadar să-i găsească pe inspectorii Gărzii de Mediu.

Prefectul judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece, i-a luat în vizor pe angajaţii de la Garda de Mediu Vrancea, după o deplasare în teren, în zi de weekend, în urma unor sesizări pe care le-a urmărit pe reţelele de socializare. Oamenii au semnalat într-o localitate din judeţ cazuri de poluare cu fum, dar şi faptul că sunt abandonate foarte multe gunoaie menajere în zone nepermise.

Mergând pe urma acestor sesizări, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a urcat în maşină şi s-a dus să verifice situaţia în teren. Ar fi dorit să-l aibă alături de el şi pe şeful Gărzii de Mediu Vrancea sau salariaţi de la această instituţie, dar nu au fost de găsit.

“Prima constatare făcută a fost aceea că Garda de Mediu Vrancea este funcţională exact după cum scrie în orarul de funcţionare: de luni până vineri, între orele 8 – 16, iar sâmbăta şi duminica închis. Nu există un telefon pentru urgenţe, iar comisarul-şef a fost de negăsit telefonic”, potrivit prefectului Gheorghiţă Berbece.

La Slobozia Bradului, localitate cu populaţie preponderent romă, unde localnicii trăiesc de pe urma vânzării de fier vechi, prefectul a găsit două maşini în spatele lor ardeau mai multe cauciucuri, practică des întâlnită la cei care scot metalul ce le ranforsează, fumul cauzând disconfort pe o arie foarte mare.

Imagine indisponibilă

Totodată, într-un alt sat al comunei, la Cornetu, acesta a văzut un dezastru ecologic pe malul râului, tone de gunoi fiind depozitate în zonă.

“La faţa locului a sosit şi primarul comunei, care a ridicat neputincios din umeri, aruncând vina pe locuitori, predecesori şi lipsa banilor. A promis că până în vară zona va fi curăţată şi îngrădită, fiind în plan chiar şi plantarea de gard viu şi gazon. Este curios cum vor avea acces cetăţenii la presupusa platformă din pavele puse direct pe pământ, care va găzdui pubelele de colectare selectivă din programul Vrancea Curată”, potrivit prefectului Berbece.

garda de mediu

Şeful Gărzii de Mediu Vrancea crede că a fost vorba de o sincopă de comunicare, recunoscând că are doar 5 echipe a câte doi angajaţi cu care trebuie să facă faţă avalanşei de sesizări. Garda de Mediu a fost numită pompos la momentul înfiinţării "braţul armat al Ministerului Mediului".

"Da, programul este de luni până vineri, dar avem în weekend echipă de intervenţii la sesizări. Nu cred că domnul prefect nu avea numărul acestei echipe. Ne-am întâlnit luni dimineaţă şi i-am transmis că am avut două controale la Slobozia Bradului, ultimul săptămâna trecută, soldat cu 50.000 de lei amendă pentru Primărie. Dacă ar fi ştiut, domnul prefect nu ar mai fi comentat aşa despre noi, ne-a declarat Aurel Cristian, comisarul şef al Gărzii de Mediu Vrancea. 

Comisarul şef  spune că are doar 10 pentru control, împărţiţi în 5 echipe, dar de regulă funcţionează 4 echipe şi toată lumea trage de ei, deşi pe probleme de gunoaie sunt şi alte instituţii care ar trebui să reacţioneze.

“Toată lumea s-a obişnuit ca tot ce înseamnă probele de gunoi să sesizeze garda de Mediu. Legea spune care sunt instituţiile cu competente să intervină, pe lângă noi, respectiv poliţia, garda forestieră şi primăriile. Problematica deşeurilor este exclusiv a administraţiei publice”, ne-a mai spus Aurel Cristian.

Acesta crede că prefectul este supărat că nu i-ar fi parvenit un document cu sancţiunile date anul trecut de Garda de Mediu, document pe care spune că l-a trimis dar nu s-ar fi uitat nimeni pe el.

Prefectul spune că vor urma verificări în toate domeniile, legate de instituţiile ce sunt coordonate de Instituţia Prefectului.

garda de mediu
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite