Bugetul Focşaniului, votat la a treia încercare. Salarii diminuate cu 30% pentru funcţionarii din Primărie şi cu 50% la Poliţia Locală VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali din Focşani au votat bugetul pe 2021  FOTO: Ştefan Borcea
Consilierii locali din Focşani au votat bugetul pe 2021  FOTO: Ştefan Borcea

Consilierii locali din majoritatea PNL-USR-PLUS au făcut amendamente nenumărate şi au propus tăieri de sume de la alte bugete, cum ar fi culte şi alocarea banilor la investiţii.

După mai bine de şase ore de dezbateri în şedinţa Consiliului Local Focşani, din care peste trei ore pe proiectul legii bugetului local pe anul 2021, consilierii locali municipali au votat în unanimitate bugetul municipiului pe anul în curs, după ce în prealabil au existat două tentative, fără rezultat. 

Bugetul a fost votat nu în forma propusă de primarul Cristi Valentin Misăilă, ci cu foarte multe amendamente venite din partea grupului majoritar PNL-USR-PLUS, care a propus şi o listă suplimentară de investiţii, atât cu finanţare de la bugetul local, cât şi prin PNRR.

Mai mult decât atât, aleşii majoritari au propus tăieri de sume de la mai multe capitole, cum ar fi cultele, acolo unde primarul avea în vedere alocarea a două milioane de lei pentru Catedrală. În final, unitatea de cult va trebui să se mulţumească doar cu un sfert din aceşti bani.

Şi instituţiile de cultură, dar şi sportul vor avea mai puţini bani, după ce instituţiile subordonate Primăriei şi-au umflat, nejustificat spun aleşii, bugetele pentru evenimente.

Aleşii „i-au ars” la buzunare şi pe angajaţii Primăriei Focşani, dar şi pe poliţiştii locali, în primul caz fiind diminuat fondul de salarii cu 30% iar la Poliţia Locală cu 50%.

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul Ana Maria Dimitriu (PNL) a spus că în Primăria Focşani salarii foarte mari au doar şefii de servicii, nu şi restul funcţionarilor, iar primarul tot lor le-a mărit lefurile, prin dispoziţie, începând cu 1 martie.

Viceprimăriţa a dat şi exemple de salarii mari din primărie şi instituţii subordonate, de peste 12.000 de lei/lună, amintind că inclusiv primarul are patru consilieri personali pe care îi plăteşte în medie cu 7.000 de lei pe lună, unul fiind chiar director la Administraţia Pieţelor Focşani.

Celălalt viceprimar, Alexandra Tătaru (USR-PLUS) a propus, printre alte diminuări, tăierea alocării de bani pentru maşinile electrice pe care primarul Cristi Misăilă şi şeful Poliţiei Locale, care este ginerele său, le avea în planul de achziţii în anul în curs. Motivaţia a fost că Focşaniul nu are nicio staţie de încărcare electrică realizată de municipalitate, abia anul viitor fiind ceva intenţii în sensul acesta.

Din tăierile amintite, s-a  propus suplimentarea bugetelor unităţilor de învăţământ, care vor primi peste 700.000 de lei, în loc de 200.000 de lei cum a propus primarul, pentru lucrări de reparaţii şi alte urgenţe ale şcolilor. Alţi bani au fost incluşi în fondul de rezervă, la care se va apela cu prilejul unor investiţii ale municipalităţii.

Cum am precizat la început, aleşii din majoritatea PNL-USR PLUS au venit şi cu o listă întreagă de investiţii, pe lângă cele prinse în buget. Printre amendamentele propuse de consilierii PNL-USR-PLUS, prin vocea  liderului de grup liberal Victor Dumitru, se numără reabilitări de străzi şi parcări, racordare la gaze, amenajare locuri de joacă, amenajare şi reabilitare parcuri şi spaţii verzi, realizarea unui parc zoo. La proiectele propuse pentru a fi finanţate prin PNRR se numără unificarea celor două parcuri din centrul municipiului Focşani printr-un pasaj subteran, construirea unui centru social, reabilitarea pasajului din Gara Focşani, instalarea de panouri fonoizolante, înfiinţarea unui centru social pentru copiii cu nevoi speciale, amenajarea unei grădini botanice, acoperişuri şi pereţi verzi la toate blocurile din oraş.

Supărat că i-au fost date planurile peste cap, primarul Cristi Misăilă a părăsit sala de şedinţe şi nu s-a mai întors până la final.

Focşaniul şi-a proiectat pentru anul în curs un buget record, de 370, 5 milioane de lei, bani împărţiţi aproape jumătate-jumătate pentru funcţionare şi pentru dezvoltare.

Vă mai recomandăm:

Priorităţile bugetare ale Vrancei, pe timp de pandemie: bani mulţi la biserici şi aproape deloc pentru sănătate

Cu o întârziere de două săptămâni, proiectul bugetului local al municipiului Focşani a fost lansat în dezbatere publică

Bugetul, amânat din cauza „butonul roşu”. Microfonul „trădător” al preşedintelui de şedinţă VIDEO

Topată şedinţa poate fi urmărită în video de mai jos

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite