Cât a costat COVID-19 în starea de urgenţă. În Vrancea, 1.300 de oameni au stat în carantină pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul Unirea din Focşani a fost locul de cazare al celor mai multe persoane trimise în carantină
Hotelul Unirea din Focşani a fost locul de cazare al celor mai multe persoane trimise în carantină

Datele despre cheltuielile publice din timpul stării de urgenţă 15 martie-15 mai se regăsesc într-un raport de control al Curţii de Conturi. Costul mediu pe persoană carantinată s-a ridicat la 1.077 de lei în cele 14 zile de carantină, cu mult sub costurile preconizate.

Curtea de Conturi a României, prin structurile sale teritoriale, a derulat un control cu privire la modul de gestionare a resurselor publice pe timpul stării de urgenţă în perioada pandemiei de coronavirus, care a durat 60 de zile, de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai.

 Controlul s-a desfăşurat defalcat, pe tipuri de cheltuieli, fiind urmărite modul cum s-a făcut atribuirea contractelor pentru serviciile de cazare pentru persoanele aflate în carantină, sprijinul financiar alocat de la bugetele de stat şi local pentru decontarea cheltuielilor cu carantinarea persoanelor venite din străinătate, resursele alocate de Ministerul Sănătăţii, achiziţi de medicamente, echipamente  etc.

După cum se ştie, Guvernul a stabilit prin lege că suma aferentă carantinei instituţionalizate este de 300 de lei/zi pentru fiecare persoană aflată în carantină, reprezentând: 230 de lei pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate şi 70 de lei pentru cheltuieli cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, în Vrancea, cheltuielile cu carantina pe timpul stării de urgenţă au fost în sumă de 1.404.000 lei, pentru cele 1.304 persoane carantinate, doar în cazul a 69 dintre ele fiind puse la dispoziţii spaţii gratuite. Practic, media cheltuielilor pentru fiecare persoană care s-a aflat în carantină 14 zile sau mai puţin a fost de 1.077 de lei. Din suma pomenită, s-a reuşit decontarea doar a 371.000 de lei, diferenţa fiind angajamente rămase de plată pentru perioada următoare.

În aceeaşi perioadă, s-au mai cheltuit în Vrancea 841.000 de lei pentru dezinfectare, respectiv 28.000 de lei pentru achiziţionarea şi montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante, 324.000 de lei pentru dezinfectarea zilnică a lifturilor, casei scărilor şi alte spaţii comune, 489.000 de lei pentru dezinfecţia spaţiilor din domeniul public al primăriilor din judeţ.

Alte cheltuieli finanţate de primăriile din Vrancea pentru combaterea epidemiei în timpul stării de urgenţă s-au ridicat la suma de 2.039 milioane de lei, dintre care 322.000 de lei au fost folosiţi pentru alocaţia de hrană şi indemnizaţia de cazare pentru personalul din serviciile sociale aflat în izolare preventivă la locul de muncă. Aici este cazul angajaţilor de la Căminul de Bătrâni Focşani.

În ce priveşte achiziţia de medicamente, în Vrancea s-au făcut angajamente legale de 1,360 milioane de lei, din care 778.000 de lei provin de la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, 11.000 de la bugetul local,  108.000 din donaţii şi sponsorizări. Cei mai mulţi bani, 370.000 de lei, s-au folosit pentru achiziţia de echipamente şi dispozitive medicale, 288.000 de lei pentru materiale sanitare, 222.000 de lei pentru drepturile salariale specifice acestei perioade, 18.000 de lei pentru medicamente. Alte cheltuieli au reprezentat 462.000 de lei.

Vă mai recomandăm:

Carantina la domiciliu începe să devină modă în Vrancea. Creşte şi numărul persoanelor infectate în judeţ

VIDEO Coronavirusul bagă vrajba între autorităţi. Primăria Focşani nu este de acord să pună la dispoziţie hotelul Colegiului Economic ca spaţiu de carantină

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite