Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cât de periculoşi sunt pentru vedere ochelarii cumpăraţi de pe tarabe sau din supermarketuri

7
15 Jan 2022 09:56:27
Autor: Borcea Stefan
Ochelarii de pe tarabe sunt periculoşi pentru vedere
Ochelarii de pe tarabe sunt periculoşi pentru vedere

Clienţii se aleg cu afecţiuni grave, pe care nu le depistează decât atunci când merg la un consult de specialitate.

Foarte mulţi români, unii din sărăcie, alţii din ignoranţă îşi cumpără ochelari de vedere de la tarabele din piaţă, dar şi direct de la supermarketuri, pe rafturile cărora se găsesc din abundenţă, fără să consulte mai întâi un medic.

Fabricaţi în Rusia, China sau pe vapor, comerţul cu ochelari de vedere a luat o amploare deosebită, mai ales că statisticile arată că jumătate din populaţia ţării are probleme cu vederea.

Cu 20 sau 30 de lei, poţi cumpăra din aceste locuri ochelari impropriu denumiţi de vedere, de toate dioptriile, mulţi din ei cu lentile zgâriate după ce tuturor li se permite să pună mâna pe ei şi să-i probeze.

Mai mult decât atât, vânzătorii dau şi sfaturi în ceea ce priveşte alegerea dioptriei, chiar dacă nu au nici cursuri, nici nu au luat vreodată contact cu un oftalmolog.

Clienţii recunosc că nu fac bine atunci când îşi procură astfel de ochelari înainte să treacă pe la un specialist, fapt pentru care unii din ei se aleg cu afecţiuni grave, pe care nu le depistează decât atunci când merg la un consult de specialitate.

Medicul oftalmolog Mariana Sprînceană spune că ochelarii care se găsesc pe tarabe sunt de duzină, care nu au o calitate optică şi nu pot fi purtaţi zi de zi.

Fac mai mult rău decât bine

„O pereche de ochelari de vedere se confecţionează pentru fiecare persoană în parte, pentru că fiecare are o problemă de vedre distinctă. La ochelarii din pieţe şi magazine nu corespund dioptriile. La lentile ar trebui calculate unghiul şi distanţa focală, lucru care nu se regăseşte la aceşti ochelari care fac mai mult rău”, spune mediul oftalmolog.

Specialistul îi consideră ochelari de unică folosinţă, pentru că te pot ajuta pe moment, dacă cineva şi-a uitat acasă ochelarii recomandaţi de medic, dar sub nicio formă ei nu trebuie purtaţi zilnic. Asta pentru că vederea este afectată, provoacă stări de ameţeală şi multe alte complicaţii majore.

Mai mult decât atât, specialiştii atrag atenţia că ochelarii care se vând la tarabe încalcă cel puţin două aspecte, legal şi medical, întrucât ochelarii, ca dispozitive medicale, ajută la corectarea vederii şi ei nu pot fi vânduţi fără avizul Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale. Cei mai afectaţi de purtarea acestor ochelari neautorizaţi sunt copiii, care se pot alege cu probleme pe viaţă.

Din acest motiv, oftalmologii fac apel şi la medicii de familie să prevină pacienţii asupra pericolului la care se expun prin purtarea de ochelari cumpăraţi de-a gata, fără o consultaţie oftalmologică anterioară şi fără o prescriere a lor de către specialist.

Vă mai recomandăm:

Tot ce trebuie să ştii despre ochelarii de vedere: când ai nevoie de ei, cum îi alegi şi care sunt pericolele ochelarilor ieftini, cumpăraţi din piaţă sau supermarket

Ochelari de vedere Muunel: Cel mai bun mod de a-ţi proteja vederea


   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Preput Yohanis
15.01.2022, 11:06:22

Cea mai mare problema a acestor ochelari e ca pe taeabe costa 10-15lei. Cei de la oftalmolog cateva sute de lei. Daca ii cumparati de pe tarabe oftalmologii pierd averi impresionante. Motiv pentru care oftalmologii recomanda sa nu cumparati de pe tarabe. Tehnologia de fabricare a lentilelor de diverse dioptrii e asa banala incat nu e nevoie sa trisezi ca sa faci o lentila la 3 lei.

0 (2 voturi)
Ludwig
15.01.2022, 12:06:28

Eu am luat pentru cineva din familie, pensionar...M-am dus la opticia si i-au determinat dioptriile, a avut nevoie de doua perechi: una de distanta si alta de aproape. Cost total 1100 lei, fara rame de fitze. Ce sa faca cineva ce are 1-1500 lei pensie? Multi isi cumpara de pe tarabe si in catva a ni nu mai vad deloc.

+2 (2 voturi)
Ludwig
15.01.2022, 12:08:00

preput...nu numai dioptria e problema ci si distanta pupilara, axul in cazul astigmatismului....sunt milioane de combinatii ce binenteles nu o sa le gasesti la tarabe.

+3 (3 voturi)
iordan iordan
15.01.2022, 16:34:51

Cine a fost la puzderia de asa zisele cabinete oftamologice cu ochelari de 1000 de lei pentru a i se stabili dioptria face ca la taraba, cu lentila aceasta vedeti? daca nu punem alta si tot asa pana vezi bine si gata este stabilita dioptria.

laur laur
15.01.2022, 18:14:54

Tratamentele oftamologice si ochelarii, ca si cele stomatologice nu sunt acoperite de prin asigurarile de sanatate de sta ,astfel incat piata acestor doua specialitati sa- dezvoltat haotic cu preturi care nu au nici o legatura cu puterea de cumparare a oamenilor. Ochelarii de la taraba se vand, pentru ca sunt ieftini si si-i poate permite oricinde , fara sa mai mearga la oftamolog. Pretul unei perechi de ochelari. la un magazin de specialitate este prohibitiv, pentru majoritatea pensionarilor, astfel incat acestia sunt OBLIGATI sa cumpere ochelari de pe taraba, ca sa poata citi facturile umflate la lumina si gaze din accizele carora se imbogatesc politicienii si acolitii lor. Stat esuat care nu are grija de cetatenii lui. Numai de cei speciali. Rusine, Rusine Rusine.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările