Focşani

articolul anterior articolul urmator

"Catedralele Vrancei", bisericile de lemn, slabe şanse să ajungă în patrimoniul UNESCO. Promovarea lor însă ar putea creşte potenţialul turistic al judeţului

0
14 May 2015 14:50:17
Autor: Borcea Stefan
Biserica de Lemn de la L[rg[;eni, Corbi'a
Biserica de Lemn de la L[rg[;eni, Corbi'a

Vrancea are un potenţial ridicat din punct de vedere spiritual, prin lăcaşele de cult vechi aflate pe teritoriul său.

În judeţ sunt aproximativ 50 de biserici din lemn, unele dintre ele vechi de sute de ani, dar zece dintre ele sunt de o deosebită frumuseţe.

“Sf. Ioan Botezatorul” din Chiţcani – Moviliţa, “Adormirea Maicii Domnului” din Lărgăşeni – Corbiţa, “Cuvioasa Paraschiva” din Rugineşti, “Cuvioasa Paraschiva” din Mătăcina -Valea Sării au fost restaurate prin Programul Naţional de Restaurare, iar altele, precum “Sf. Nicolae” din Străoane, “Adormirea Maicii Domnului” din Mănăstioara – Fitioneşti, “Sf. Nicolae” din Angheleşti – Rugineşti, biserica din satul Poiana, comuna Vrâncioaia şi biserica de lemn a Mănăstirii Buluc îşi aşteaptă rândul. 

Deşi acestea figurează pe lista monumentelor de importanţă naţională, statul nu are încă bani pentru expertizarea lor, astfel încât să ajungă să fie propuse la UNESCO. O expertiză la o biserică din lemn costă şi 50.000 de euro şi este greu de crezut că se va găsi cineva atât de darnic să plătească un astfel de cost.

„În Vrancea sunt cam 50 de biserici de lemn, însă marea lor majoritate au fost schilodite de preoţi, care le-au vopsit, le-au placat cu materiale de construcţii.. Sunt însă zece biserici excepţionale, copii ale unor case ţărăneşti ceva mai elaborate. Spre exemplu, biserica de lemn de la Lărgăşeni-Corbiţa este o bijuterie, fiind cea mai mare biserică de lemn din zona Moldovei. Cerinţele sunt mari pentru ca acestea să intre în UNESCO, pentru că aici avem deja bisericile de lemn din Maramureş, dar ele merită o promovare pentru că sunt valoroase”, ne-a declarat Valentin Muscă, autor al unei cărţi despre bisericile din lemn din Vrancea.

Deşi traseul pentru ca un obiectiv să ajungă în lista patrimoniului UNESCO este unul lung, merită orice efort, mai cu seamă că va aduce o serie întreagă de beneficii zonei, gândindu-ne aici la dezvoltarea potenţialului turistic al Vrancei.

Deja, în anii din urmă, au fost editate seturi de vederi cu biserici din lemn din Vrancea, care au fost distribuite în lumea largă.

Vă mai recomandăm:

FOTO Maramureşul dă lumii cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Povestea unei biserici unicat

Cea mai înaltă biserică de lemn din lume se găseşte pe pământ maramureşean. Şi nu oriunde, ci în singurul loc din lume unde moartea are haz, Săpânţa, cu al ei Cimitir Vesel. Este vorba despre Mănăstirea Săpânţa Peri, care are o înălţime de 75 m.

FOTO Bisericile UNESCO ale Maramureşului. Tainele bisericilor unicat în lume

În Patrimoniul Mondial UNESCO sunt incluse opt biserici de lemn din Maramureş, care de care mai frumoase şi mai valoroase. Unele dintre ele, precum cele de la Deseşti şi de la Şurdeşti, sunt mai cunoscute decât celelalte datorită în special unor reprezentanţii care se găsesc pe pereţii bisericilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările