Cea mai mare podgorie din România va avea un impresionant muzeu al vinului. Vizitatorii, invitaţi la degustări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta clădire a Tribunalului va fi transformată în muzeu FOTO: Consiliul Judeţean Vrancea
Fosta clădire a Tribunalului va fi transformată în muzeu FOTO: Consiliul Judeţean Vrancea

Fosta clădire a Tribunalului Vrancea, transferată la Consiliul Judeţean, este reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Clădirea ar urma să fie restaurată până în toamna anului 2022. Amenajarea muzeului costă circa 4,5 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Vrancea reabilitează cu bani europeni clădirea fostului Tribunal Vrancea, pentru a realiza la Focşani un Muzeu al Vinului, o mai veche dorinţă bazată pe faptul că Vrancea este cea mai importantă zonă viticolă a României.

Suprafaţa viticolă a ţării este de aproximativ 180.000 de hectare, iar din acest punct de vedere Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie, dar şi cu cei mai mulţi oameni ocupaţi în acest domeniu.

Aici sunt cultivate 22.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 13% din suprafaţa viticolă a ţării, aproape 80.000 de vrânceni fiind ocupaţi în acest sector.

Fosta clădire a Tribunalului a fost încadrată în gradul I seismic, cu grave probleme de structură, astfel că intervenţiile vor fi pe măsură. Per ansamblu sunt vizate următoarele lucrări de reparaţii structurale, lucrări de consolidare propriu zise, intervenţii la şarpantă prin înlocuirea elementelor structurale degradate.

Cu această ocazie se vor reface, printre altele, şi elementele decorative ale faţadelor prin operaţiuni de curăţire, reîntregire, consolidare şi aplicarea de tratamente de protecţie şi conservare. Se vor elimina elementele structurale realizate în mod neprofesionist şi se vor asigura echipamentele tehnologice/dotările necesare pentru funcţionarea clădirii

Valoarea proiectului este de 21,4 milioane de lei  (aproximativ 4,5 milioane de euro), iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului deăşeşte cu puţin 400.000 de lei. De execuţie se ocupă Asocierea PIF&LMS Company SRL, SC NS Consart’ 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL, care au la dispoziţie 30 de luni să ducă proiectul la bun sfârşit.

FOTO: Ştefan Borcea

fostul tribunal vrancea

Potrivit oficialilor Consiliului Judeţean Vrancea, în clădirea care va reveni după resturare Muzeului Vrancea ar urma să se desfăşoare activităţi culturale locale, regionale şi internaţionale şi va iniţializa şi desfăşura proiecte şi programe culturale în domeniul educaţiei permanente şi a culturii tradiţionale.

"Stadiul lucrărilor a ajuns la 30%, prin urmare ne încadrăm în timp. Avem o problemă pe care o vom rezolva printr-o şedinţă a Consiliului Judeţean, în sensul că atunci când s-a făcut predarea-primirea între Ministerul Justiţiei, care a deţinut clădirea şi Consiliul Judeţean s-a uitat să se transfere şi garajele. În aceste garaje va fi amplasă centrala termică a clădirii", ne-a declarat Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

În ce priveşte Muzeul Vinului, acesta va fi amplasat la demisolul imobilului. În acest sens, se propune ca circuitul de vizitare să cuprindă descrierea activităţilor privind lucrul la vie, culesul strugurilor, procesarea lor şi până la depozitarea şi păstrarea vinului.

Spaţiile de expunere ar urma să aibă instrumente şi instalaţii specifice, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele  noastre.

Un loc aparte va fi rezervat pentru medaliile şi diplomele câştigate de vinurile din Vrancea la saloanele interne şi internaţionale, iar circuitul de vizitare se va încheia cu o sală de degustări, unde oamenii vor primi informaţii despre producătorii de vin din Vrancea.

FOTO: Ştefan Borcea

fostul tribunal vrancea

Imobilul a fost construit între 1909 şi 1912 la iniţiativa prefectului din acea perioadă, P. Panaitescu, fiind inaugurat pe 12 aprilie 1912. De atunci şi până în anul 2011 clădirea a găzduit atât Tribunalul Vrancea, cât şi Judecătoria Focşani. Cele două instituţii au fost mutate, întrucât clădirea a fost încadrată în gradul I de risc seismic, imobilul intrând în patrimoniul Consiliului Judeţean Vrancea.

Vă mai recomandăm:

Secţia de istorie şi arheologie a Muzeului Vrancei "Casa Alaci" va fi restaurată cu bani europeni. Cât costă şi când va fi finalizată investiţia

Casa şi terenul scriitorului Duiliu Zamfirescu, donate de moştenitori Consiliului Judeţean Vrancea

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite