Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cea mai veche şcoală din ţinutul Putnei devine Muzeul Ţării Vrancei

0
18 Sep 2021 10:03:53
Autor: Borcea Stefan
Muzeul Ţării Vrancei
Muzeul Ţării Vrancei

Muzeul Vrancei va găzdui elemente de specific local din cele aproape 20 de sate ale Vrancei arhaice, de la Vidra în sus.

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Judeţean Vrancea, deschide duminică, 19 septembrie, Muzeul Ţării Vrancei, instituţie care pune în valoare istoria, cultura, tradiţia şi universul spiritual din regiunea istorică.

Muzeul Ţării Vrancei cuprinde cinci săli, în care vizitatorul va descoperi caracteristicile prin care acest spaţiu geografic se individualizează în cadrul istoriei României.

De la covoarele tradiţionale specifice satelor de pe Văile Putnei, Zăbalei sau Nărujii şi costumele populare care au dus faima artei cămăşilor vrâncene, până la ceramica de Ireşti, pe care Muzeul Vrancei intenţionează să o revigoreze, organizând la Vidra, din 2022, o Şcoală de vară, pentru cei care doresc să se iniţieze în arta olăritului. 

Gândit în spiritul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, instituţia muzeală din Vidra este şi o iniţiere în istoria Vrancei arhaice şi epoca în care aceasta a fost descoperită de Dimitrie Gusti, în 1927.

„Graţie imaginilor primite de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, 25 din cele mai reprezentative fotografii realizate de Iosif Berman in 1927 înnobilează pereţii Muzeului, aducând în actualitate Vrancea istorică de acum un secol. Nu lipseşte din muzeu o incursiune în istoria luptei pentru apărarea Moşiei Vrancei şi celebrul proces al dezrobirii, numit de Constantin Constantinescu-Mirceşti, „Marele proces al Vrancei”. Însă, un Muzeu al Ţării Vrancei nu putea omite elementul identitar şi anume biserica de lemn. Ultima etapă a excursului prin muzeu o constituie o biserică de lemn stilizată, în care vizitatorul se va întâlni cu arta lemnului şi istoricul Schiturilor Obştilor Vrancei: Valea Neagră şi Lepşa”, potrivit Muzeului Vrancea.

Festivităţile vor începe la ora 13.00. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Vidra.

Vă mai recomandăm:

Superbul muzeu al satului, cu atelier de sculptură tradiţională, dintr-o comună de munte din Vrancea FOTO

Intrarea la muzeele din Vrancea se face de acum şi prin plata online. Puteţi achita cu lei, euro sau dolari


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările