Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cele mai friguroase primăveri din istoria României. Când a fost cea mai călduroasă lună mai

1
8 May 2021 11:40:46
Autor: Borcea Stefan
Vreme neobişnuită în această primăvară FOTO Shutterstock
Vreme neobişnuită în această primăvară FOTO Shutterstock

Deşi această primăvară, cel puţin în partea ei de mijloc, s-a manifestat prin temperaturi scăzute, în România au fost vremuri când zilele de primăvară au căpătat aspect siberian.

Primăvara anului 2021 s-a dovedit a fi una destul de capricioasă, cel puţin în partea a doua a sa. Aşa se face că în această primăvară a nins puţin, au fost zile cu temperaturi foarte scăzute, care au afectat în special livezile, lucru care nu se mai întâmplase de foarte multă vreme.

Din cauza frigului, oamenii au pornit din nou centralele de căldură şi s-au îmbrăcat pentru câteva zile la fel cum într-o zi de iarnă.

Istoria meteorologiei consemnează însă primăveri cu mult mai friguroase decât aceasta, când românii s-au confruntat cu un val de frig extrem.

Minime de primăvară

Cea mai friguroasă lună martie din istoria României s-a înregistrat în anul 1932, când la Bucureşti s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius.

Minima lunii aprilie s-a înregistrat în anul 1935, minus 5 grade Celsius la şes, în condiţiile în care la munte, la staţia de pe Vârful Omu, s-au înregistrat în aprilie 1940 minus 26 de grade Celsius.

Pentru luna mai, în acelaşi an 1935 s-a înregistrat o minimă de minus 5 grade Celsius, iar la staţia Vf. Omu, în anul 1940 temperatura a scăzut până la -16 grade.

Maxime istorice  de primăvară

Cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna martie s-a produs în anul 1952, când la staţia Odobeşti au fost înregistrate 32.8 grade. Cea mai călduroasă lună aprilie a avut loc însă în anul 1985, la staţia Bechet înregistrându-se o temperatură maximă absolută de  35.5 grade.

În fine, cea mai călduroasă lună mai a fost înregistrată în anul 1950, respectiv 40,8 grade Celsius la Staţia Mărculeşti, în restul ţării maxima medie fiind de 34,5 grade Celsius.

Primăveri ploioase

Din istoricul precipitaţiilor în România, se constată că cea mai ploioasă lună de primăvară este mai, cu o medie multianuală a precipitaţiilor de 66,5 litri-mp.

În luna martie, media multianuale de precipitaţii este de 34 litri/mp, în timp ce în luna aprilie această medie este de 51,3 litri/mp.

O primăvară cu ploi multe a avut loc în anul 1932, iar judeţul Arad a fost extrem de afectat atunci de inundaţii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prognoza meteo: Vremea o ia razna. Unde se anunţă brumă şi lapoviţă, cât de frig se face

Frigul afectează livezile. Pomii fructiferi sunt rezistenţi iarna, dar primăvara sunt sensibili la temperaturi scăzute 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

LAMURITORU'
8.05.2021, 11:57:38

Un articol bun, scurt si la obiect.

-10 (10 voturi)
Modifică Setările