Cele mai frumoase sate din România. Cîrligele, locul unde şi uliţele au asfalt pe ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Cîrligele din Vrancea, localitate cu peste 3000 de locuitori,  poate face parte cu succes din categoria comunităţilor cu adevărat europene din ţara noastră şi un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte accesarea şi derularea fondurilor europene precum şi a beneficiilor obţinute din implementarea acestor proiecte.

Comuna Cîrligele cuprinde patru sate, respectiv Cîrligele (reşedinţă), Blidari, Bonţeşti şi Dălhăuţi.

Aşezată într-o zonă de podgorie, comuna este renumită prin oamenii harnici, a căror activitate principală este cultura viţei de vie.

La nivelul judeţului Vrancea, comuna Cîrligele a accesat cei mai mulţi bani pentru dezvoltare, respectiv peste 2,5 milioane de euro, bani europeni obţinuţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar acest lucru se vede.

Toate străzile şi uliţele comunei sunt astăzi asfaltate, există alimentare cu apă şi canalizare peste tot în comună.

image

Primarul localităţii, Ştefan Moscu, spune că prin acest proiect au fost modernizate şi reabilitate aproape 9,8 kilometri de drumuri de interes local, sar a fost reabilitat şi DC146, pe o lungime de 3,6 kilometri.
De asemenea, elevii beneficiază de cele mai bune condiţii în şcoli şi grădiniţe, iar Căminul Cultural din Cîrligele rivalizează cu orice altă instituţie de profil de la ora.

image

În ultimii ani s-a construit şi s-a dotat grădiniţa cu două săli de clasă din satul Bonţeşti, a fost înfiinţat şi dotat centrul de asistenţă după program şcolar din Cîrligele şi s-a făcut modernizarea Căminului Cultural „Mihail Sâmbotin”, care a inclus şi dotarea cu sistem de sonorizare, sistem audio-video, costume populare.

image

„Vă spun sincer, cu banii de la bugetul local aş fi făcut aceste investiţii abia în 35 de ani. Este adevărat, ne-am implicat foarte mult, am muncit dacă a fost nevoie şi până la miezul nopţii, a fost şi mult consum nervos, dar am avut şi un consultant extrem de serios şi aşa am reuşit să convingem că merităm aceşti bani”, a precizat primarul Ştefan Moscu.

image

Patru obiective din comuna Cârligele sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Vrancea ca monumente de interes local.

Unul este un sit arheologic, aflat pe malul stâng al râului Mera, lângă Bonţeşti, în punctul „La Fântâni”, sit ce cuprinde o aşezare eneolitică aparţinând culturii Cucuteni şi o alta din secolele al II-lea–al III-lea (perioada La Tène) aparţinând culturii carpice.

image

Alte două obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură — biserica „Sfinţii Voievozi” din Bonţeşti, datând de la sfârşitul secolului al XVII-lea–începutul secolului al XVIII-lea; şi schitul Dălhăuţi aflată la 1 km nord de satul Dălhăuţi, complex ce cuprinde biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” (1810), biserica „Izvorul Tămăduirii” (1828) şi biserica „Sfinţii Împăraţi” (1840–1850).

image

Mănăstirea Dălhăuţi este cunoscută în ţară datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, dar şi prin faptul că aici a trăit vreme de două decenii Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.

La Mănăstirea Dalhauti, din judeţul Vrancea, pelerinii sunt cazaţi în odăi simple, dotate doar cu strictul necesar: pat, masă şi un mic dulap. Cazarea este gratis, însă locurile sunt limitate.

image

Un al patrulea obiectiv, clasificat ca monument memorial sau funerar este Troiţa Eroilor din Primul Război Mondial, aflată la intrarea în sat şi ridicată în 1933.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite