Focşani

articolul anterior articolul urmator

Cine au fost promotorii mişcării ateiste din România. Cel mai de seamă „necredincios“ era fiu de preot

2
2 Jul 2018 06:04:58
Autor: Borcea Stefan
Vasile Conta se autodefinea ateu
Vasile Conta se autodefinea ateu

România a avut şi are în continuare destui adepţi ai ateismului, ultimul recensământ al populaţiei indicând faptul că peste 20.000 de cetăţeni din ţara noastră s-au declarat atei. Cu toate acestea, suntem statul care are cel mai mic procentaj de populaţie atee din UE, doar 1% dintre români declarându-se complet non-spirituali.

Adepţii mişcării ateiste din România au apărut încă din timpuri vechi, iar unul dintre cei mai cunoscuţi români atei a fost filozoful Vasile Conta, în ciuda faptului că acesta provenea dintr-o familie de preoţi, tatăl său fiind protoiereu în Târgu Neamţ. 

Deşi a trăit doar 37 de ani, Conta a fost adeptul unei filozofii materialiste, dar cu idei ateiste, care au avut ecou în rândurile intelectualilor români de la sfârşitul secolului XIX. Pentru unii dintre aceştia filozofia materialistă a constituit o punte de trecere spre concepţia marxistă.

De altfel, acesta se autodefinea într-o lucrare în care înfiera evreii: „Eu sunt filosof, ateu şi antisemit”. Fost ministru al învăţământului, Vasile Conta a cerut la un moment dat scoaterea învăţământului religios din şcoală, dar s-a lovit de oponenţa colegilor săi.

Şi savantul Victor Babeş s-a exprimat în legătură cu scoaterea religiei din şcoli, pe fondul apariţiei Asociaţiei Naţionale a Liber Cugetărilor (Asociaţia Ştiinţifică de Educaţie Pozitivă) la 1909 şi a revistei Raţiunea la 1911, administrată de Constantin Thiron.

Acesta din urmă era un medic din Iaşi, care considera donaţiile pe care le făceau credincioşii bisericilor „o calamitate, o adevărată epidemie“, regretând în acelaşi timp că românii nu se mobilizau la fel şi când era vorba de şcoală.

Un alt mare ateu a fost medicul Panait Zosin, fost primar al Iaşilor în anii 1920, adept al ideilor lui Vasile Conta. În mişcările intelectuale pe care le frecventa pleda pentru necesitatea liberei cugetări, a emancipării spirituale a maselor, dar şi a luptei împotriva religiei.

„Popii ne spun că undeva ar fi un Dumnezeu căruia nu-i place ca o fiinţă omenească să cugete şi să-şi facă cunoscute gândurile sale. Înroşeşte-ţi mâinile în sângele tinerimei şi al nevinovăţiei, fură pâinea din gura orfanilor, în această vitregă societate, înşeală, ruinează, lasă în părăsire fecioara care s-a încrezut în tine şi care te-a iubit, adorat. Pentru toate acestea, de curtea frauduloasă a bisericei te vei fi achitat. Dar îndrăznşte a nega existenţa lui Dumnezeu: smerita faţă bisericească se face vânătă de vecinică ură“, spunea acesta într-un articol publicat la începutul secolului trecut.

Şi omul politic A. C. Cuza a fost un ateu convins, el respingând Vechiul Testament, despre care spunea că este o lucrare a unui Dumnezeu Răzbunător, ce nu avea nimic în comun cu divinitatea creştină. Mai târziu, acesta a îmbrăţişat antisemitismul.

Domnitorul Al. I. Cuza a secularizat averilor mănăstireşti

Şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost prezentat de multe ori ca fiind un promotor al ateismului, plecând de la momentul secularizării averilor mănăstireşti. Prin această măsură, proprietăţile bisericii şi mănăstirile din ţară au fost trecute în proprietatea statului.

De asemenea, prin Codul Civil, din 1865, actele de stare civilă au fost trecute, din grija Bisericii, în cea a statului, iar naşterea, căsătoria, divorţul şi moartea au fost scoase atunci de sub jurisdicţia ecleziastică.

Istoricii spun însă că acest lucru nu are nicio legătură cu ateismul, ci momentele respective au reprezentat lucruri fundamentale pentru modernizarea statului, ştiu fiind faptul că la vremea respectivă un sfert din suprafaţa arabilă a ţării era în proprietatea mănăstirilor aflate sub influenţă grecească, iar veniturile generate de aceste terenuri luau calea străinătăţii.

Cât de ateu a fost Eminescu?

De-a lungul timpului, mai mulţi critici literari au enunţat teoria că poetul neamului românesc, Mihai Eminescu, ar fi fost ateu, pornind de la opera sa. Jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu susţine că „Împărat şi proletar” este „o creaţie artistică fără Dumnezeu”.

“Eminescu nu credea în viaţa de apoi. Eminescu a fost ateu. Ceea ce nu înseamnă că nu a acordat din punct de vedere moral, cultural, Bisericii Ortodoxe Române, un rol foarte important, pe care îl aprecia corect: acela de a ţine naţia la un loc, de a conserva nişte valori, tradiţii ale românilor esenţiale pentru supravieţuirii acestui popor. Dar era ateu, nu credea în Dumnezeu”, preciza Cristian Tudor Popescu într-un interviu video care a făcut vâlvă la acea vreme şi prin faptul că a spus despre Eminescu că nu a fost român.

Ideea că Eminescu a fost ateu e contrazisă de scriitorul Arthur Suciu. „În nici un caz nu cred că se poate afirma despre Eminescu că este ateu (şi cu atât mai puţin creştin-ortodox). Aceasta este o interpretare ideologică, pe când opera lui Eminescu are un caracter ironic".

După Al Doilea Război Mondial, odată cu venirea comuniştilor la putere, educaţia religioasă a intrat sub controlul autorităţilor, iar mesajul transmis de Karl Marx, care spunea că pentru el comunismul nu poate începe decât cu ateismul, a fost preluat de conducătorii comunişti, care doreau oprimarea bisericii.

În perioada comunistă, religia nu a fost interzisă oficial, dar credincioşilor li se sugera, discret, că e bine să treacă cât mai rar pe la biserică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Cristescu
2.07.2018, 14:31:36

Comunistii bolsevici care ne-au invadat tara in 1944 si care n-au plecat nici pana in ziua de astazi, desi se proclamau atei nu au fost anti crestini. Ba mai mult, chiar au sustinut ortodoxia, pentru ca in 1948 au confiscat toate bunurile bisericii greco-catolice si le-au trecut in patrimoniul bisericii ortodoxe romane iar preotii si calugarii acelui rit care nu au facut apostazie trecand la ortodoxie au fost exterminati in inchisorile bolsevice dejiste. Mai mult, si cripto-bolsevicii care au organizat "revolutia" din 1989 la indemnul lui Gorbaciov, l-au executat pe Ceausescu si sub motivul ca ar fi distrus niste biserici ortodoxe (care fusesera totusi deteriorate la cutremurul din 1977 si nu au mai putut fi restaurate, cum ar fi biserica Sft. Vineri din cartierul evreiesc al capitalei). Deci intre ortodoxie si bolsevism este o legatura intrinseca, indestructibila si eterna. Omul este creatia lui Dumnezeu, cu toate cele pe care le are, inclusiv cu apendice si preputz pe care unii le considera inutile sau daunatoare. Si creierul tot de la Dumnezeu este. Si daca mintea a nascocit ateismul, acest lucru nu-l va deranja pe Dumnezeu pentru ca si Dansul poate este de acord cu democratia, alta nascocire omeneasca tot din creierul pe care ni l-a dat Dumnezeu. Singurul lucru odios mi se pare sinistra legatura facuta de unii (ne)oameni dintre ateism si antisemitism. Aceasta legatura care baga zazanie este probabil coditza diavolului (scris fara majuscula pentru ca nu merita). De exemplu, Hitler, bestia in(umana) care a sintetizat apoteoza antisemitismului, nu numai ca nu era ateu, dar chiar ii dusmanea de moarte pe bolsevicii atei sovietici. Ateii nostri, declarandu-se unii dintre ei ca antisemiti, chiar imi par odiosi, dintre care prof. A. C. Cuza, care a generat odioasa Miscare Legionara, imi pare a fi chiar mai detestabil decat cei pacaliti de dansul si anume legionarii (imi pare rau de ei ca s-au lasat pacaliti) lui Zelea si ai lui Sima. Norocul nostru, al romanilor, ca regele Carol al II-lea, Antonescu si Dej i-au exterminat aproape total, altfel ne-ar fi adus probabil la dezastrul pe care l-au facut germanilor, nazistii gestapoului cu trupele SS de trista amintire si cu gardienii lagarelor de exterminare.

-1 (1 vot)
Oroban Andrei
3.07.2018, 13:30:56

Aia cu Eminescu m-a impresioant pana la lacrimi. Nu stiam ca C(T)P este un mare psihanalist al personajelor istorice. Cata minte iti trebuie ca sa iei in serios intr-o astfel de chestiune afirmatiile unuia ca C(T)P? Uite, atata!

Modifică Setările