Concluzii halucinante după un control la un spital judeţean: personalul „acţionează haotic”, fără mască, lipsesc dezinfectanţii. Reacţia conducerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Urgenţă Focşani
Spitalul de Urgenţă Focşani

Concluziile vin în urma unui control neaşteptat făcut de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) la Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani. Actuala conducere a unităţii medicale spune că problemele au fost înlăturate în mare parte.

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a descoperit o serie de nereguli la Spitalul Judeţean Focşani, în urma unui control derulat în luna martie.

Controlul a avut loc în ziua de 23 martie, când la conducerea unităţii se afla încă din primăvara anului trecut Codruţa Neagu, managerul liberal instalat de fostul ministru Nelu Tătaru, după ce l-a demis pe directorul pesedist Constantin Mândrilă, care se infectase cu COVID-19. Înainta controlului, ANMCS a avut o şedinţă online, cu managerii mai multor spitale din ţară, unde aceştia au spus că au de toate în spital şi respectă toate procedurile.

„Urmare a acelei şedinţe online, managerul aflat la vremea respectivă în funcţie  şi-a asumat sub semnătură prin declaraţie pe propria răspundere că menţiunile din fişa se evaluare tematică sunt în conformitate cu realitatea, că la nivelul spitalului sunt circuite funcţionale separate pentru pacienţii COVID-19 şi nonCOVID, că există soluţii dezinfectante în fiecare salon, coridoare, săli de aşteptare, vestiare”, potrivit lui Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului de Urgenţă din Focşani, care a revenit în funcţie cu ajutorul instanţei. El spune cdin ceea ce a declarat fostul maneger nu este adevărat, punându-ne la dispoziţie raportul de control.

Potrivit raportului de monitorizare, situaţia este gravă la Spitalul de Urgenţă. Cei care au verificat cea mai mare unitate spitalicească din Vrancea spun că nu sunt respectaţii paşii echipării şi dezechipării, personalul expus riscului  de contaminare nu respectă periodicitatea schimbării echipamentului de protecţie (masca), în conformitate cu reglementările impuse. De asemenea, unele persoane angajate ale spitalului, întâlnite pe holuri, nu poartă mască de protecţie.

Cadrele medicale îţi permit măsuri de ralaxare

„Personalul unităţii sanitare, în general, dovedeşte o relaxare faţă de purtarea echipamentului de protecţie, chiar şi în zonele cu pacienţi COVID. La secţia ATI COVID, personalul se dezbracă la ieşirea din zona roşie în holul comun al celor două saloane COVID, intrând astfel în contact cu personalul echipat de serviciu care îngrijeşte bolnavii celor două saloane. Nu sunt stabilite zone de spitalizare dedicate, cu circuite separate, pentru pacienţii COVID-19 şi non-COVID-19”, se arată în raport.

Mai departe, cei de la  Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate spun că personalul unităţii acţionează haotic, pacienţii nu sunt îndrumaţi corespunzător, accesul pe la poarta unităţii este foarte facil, fără a se întreba persoanele despre scopul intrării în zona unităţii spitaliceşti, fapt pentru care oricine poate intra în sala de aşteptare de la UPU. În plus, spitalul nu are dezinfectanţi, lucru foarte grav.

„În holul UPU, soluţia dezinfectantă pentru mâine era pe bază de clor, iar în restul întregii unităţi sanitare, pe toate zonele parcurse pe timpul vizitei, în afară de saloanele în care s-a intrat, nu există nici un fel de dezinfectant în recipientele expuse. Nici pacienţii, nici personalul nu se pot dezinfecta. În vestiarul personalului, insalubru, murdar şi total inadecvat pentru o unitate sanitară, nu există nici săpun şi nici dezinfectant puse la dispoziţia personalului. În camera de gardă s-a observat faptul că o îngrijitoare care dezinfecta folosind un vermorel cu o soluţie în el, întrebată fiind ce soluţie foloseşte nu a ştiut să răspundă”, mai arată raportul.


Şi la capitolul conformării la riscul de incendiu şi cel referitor la utilizarea oxigenului spitalul din Focşani a înregistrat deficienţe.

„Nu se realizează monitorizarea concentraţiei de O2 în spaţiile în care se utilizează oxigenoterapie continuă. În secţia Ortopedie nu există detector pentru concentraţia de O2, iar în secţia ATI există un singur detector al concentraţiei de O2, însă nefuncţional, iar personalul intervievat nu cunoaşte în totalitate măsurile care trebuie luate în cazul declanşării alarmei. În unele secţii, instalaţiile electrice nu sunt utilizate fără depăşirea capacităţii nominale de funcţionare a acestora, unitatea sanitară nu verifică respectarea interdicţiei de utilizare în spaţiile în care se utilizează oxigen la o concentraţie mai mare decât concentraţia atmosferică, a altor echipamente electrice decât cele prevăzute în spaţiile spitaliceşti. Încăperile ATI nu sunt prevăzute cu senzori de fum/monoxid de carbon/flacară, conectate la un sistem de alarmare în caz de incendiu. Uşile dedicate evacuării în caz de urgenţă nu sunt prevăzute cu mânere antipanică şi se deschid spre exterior. Uşile dedicate evacuării în caz de urgenţă nu au sistem de declanşare a alarmei la incendiu”, se precizează în informarea transmisă de către reprezentanţii SJU Focşani.

Pentru neconformităţile ce provin din modul de organizare a activităţii şi a căror  implementare depinde  exclusiv de unitatea sanitară, termenul maxim de remediere nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice de la prezentul raport.

În replică la cele menţionate în raport, fostul manager Codruţa Neagu dă vina pe actualul manager, care a condus timp de şapte ani spitalul înainte să vină ea la conducere, în aprilie 2020.

„În perioada mandatului lui Constantin Mîndrilă nu a existat nici măcar un senzor de monitorizare a concentraţiei de oxigen în spital. Reţeaua de gaze de la nivelul spitalului a fost extinsă ”după ureche”, cu oameni neautorizaţi, fără alte aprobări prealabile. Niciodată, în mandatul numitului Mîndrilă, nu s-a făcut un studiu asupra capacităţii electrice a spitalului, drept urmare nu există o dimensionare corectă, iar starea instalaţiei electrice preluată de mine anul trecut se poate vedea în fotografiile pe care le-am realizat la vremea respectiva.  Circuitele COVID-19 au fost făcute de dr. epidemiolog Diana Stoica şi sunt incluse în planul alb depus la Prefectura Vrancea de către Mîndrilă. Din lipsa materialelor sanitare la nivel de spital s-au îmbolnăvit foarte multe cadre medicale în perioada cât a fost Constantin Mîndrilă manager, anul trecut. Valoarea achiziţiilor efectuate la capitolul materiale sanitare spune totul: în perioada mandatului meu au fost mult mai numeroase, pentru că mi-a păsat de cadrele medicale”, răspunde acuzaţiilor Codruţa Neagu, managerul din perioada controlului.

Vă mai recomandăm:

Mîndrilă a revenit la conducerea Spitalului de Urgenţă din Focşani, după aproape un an de suspendări

Se amplifică scandalul la Spitalul judeţean din Focşani. Directorul pus de minister i-a făcut plângere penală managerului stabilit de instanţă

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite