Conflict stins între armată şi proprietarii de pe Calea Munteniei. Cum a rezolvat Guvernul disputa teritorială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, despre schimbul de terenuri de pe Calea Munteniei.


După dispute grele între o unitate militară din Focşani, pe de o parte şi proprietarii unor case de pe strada Calea Munteniei, cu privire la calea de acces în zonă, fiecare parte revendicându-şi terenul, Guvernul a rezolvat astăzi conflictul.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc a anunţat pe pagina sa de Facebook cum s-a rezolvat problema.

"Am dialogat în ultimele luni, prin intermediul mesageriei asociate acestei pagini, cu mai mulţi focşăneni, locuitori ai ansamblului rezidenţial învecinat cu perimetrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. Problema pe care o semnalau era legată de nevoia asigurării unui drum de acces către ansamblul locativ. Nu mai are importanţă cum s-a ajuns aici, acum mă bucur că Guvernul a aprobat astăzi să fie transferată o parte din imobilul 338 Focşani, în suprafaţă de 2604 mp, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Focşani, judeţul Vrancea, în scopul edificării acestui drum. Dialogul cu autorităţile municipiului au făcut posibil ca o parcelă de teren cu aceeaşi suprafaţă să fi fost transferată recent în administrarea MApN de către Primăria Focşani. Parcela este dispusă în cimitirul sud Focşani şi va fi amenajată ca cimitir militar de garnizoană", a menţionat ministrul Apărării Naţionale.

Primarul Cristi Misăilă a reacţionat la această veste.

"Ca urmare a acestei propuneri aduse în faţa Executivului, este acum posibilă realizarea unui drum de acces către ansamblul rezidenţial din zona învecinată cu perimetrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. De asemenea, primarul îi încredinţează pe toţi cei din zonă că în viitorul apropiat calea de acces va fi reabilitată, aceasta fiind o condiţie impusă şi de Executiv în adoptarea hotărârii: „drumul trebuie realizat într-un termen de 3 ani de la data preluării părţii de imobil, cu fonduri de la bugetul local sau alte surse de finanţare, în condiţiile legii”.

Reamintim că în zona Calea Moldovei din Focşani, arie având deschidere la E85, s-au ridicat de câţiva ani cel puţin 15 case, cu autorizaţiile necesare de la Primăria Focşani, iar singura cale de intrare-ieşire a locatarilor din curţile lor este un drumeag cu suprafaţa totală de 3.900 de metri pătraţi, lung de 238 de metri, pe care Armata îl revendică în baza unui schimb de terenuri făcut înainte de 1989.

Când şi-au construit casele, oamenii au ştiut doar că au ca vecini o unitatea militară, nu şi despre situaţia că nu vor avea acces la drumul pe care Primăria Focşani i-a asigurat că-i public. Ulterior, armata a găsit în documente că este terenul ei şi a încercat să-şi impună punctul de vedere. Iniţial, în 2014, locatarii au avut câştig de cauză în instanţă, printr-o ordonanţă preşedinţială, fiind lăsaţi să utilizeze calea de acces până la soluţionarea definitivă a litigiului dintre Armată şi Primăria Focşani.

Litigiu încheiat cu o hotărâre care a dat câştig de cauză Ministerului Apărării. În primăvara anului trecut, Armata a încercat să-şi recupereze terenul, blocând accesul celor din zonă, dar numai pentru o zi, până când pe fir a intrat iar Primăria Focşani, care a cerut o negociere pentru un schimb de terenuri.

Anul acesta, armata a închis calea de acces şi a scos din pământ şi conducta de gaze care trecea pe acest teren, conductă plătită de proprietari.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite