Consilier local, cercetat pentru fals în declaraţii. Cum a vrut să-şi treacă în proprietate o locuinţă ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Şelaru este consilier local PSD la Focşani  FOTO: Ştefan Borcea
Aurel Şelaru este consilier local PSD la Focşani  FOTO: Ştefan Borcea

Aurel Şelaru are de dat explicaţii în faţa oamenilor legii cu privire la declaraţiile date, anul trecut, pe propria răspundere, când încă nu era ales local.

Profesorul de sport Aurel Şelaru este consilier local PSD la Focşani şi până anul trecut a fost inspector general şcolar la Inspectoratul Şcolar Vrancea.

Acesta s-a ales cu o plângere penală, fiind acuzat de fals în declaraţii, pentru că a încercat să-şi cumpere locuinţa primită de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). În anul 2015, acestuia i s-a repartizat de la ANL o garsonieră, pe care a schimbat-o cu un apartament atunci când s-a căsătorit. 

Anul trecut, în vară, pe când profesorul nu era încă ales local, s-a adresat legislativului din Focşani cu o solicitare prin care îşi exprima dorinţa de a cumpăra locuinţa primită cu chirie de la stat. 

Şelaru a depus la dosarul pentru cumpărarea locuinţei şi o declaraţie autentificată la notar,  prin care a declarat pe propria răspundere că nu a deţinut şi nu deţine nici o altă casă pe teritoriul României.

La vremea respectivă, aleşii locali din opoziţia liberală au avut suspiciuni cu privire la proiectul privind cumpărarea casei, iniţiat de primar, şi nu au aprobat cererea viitorului lor coleg de Consiliu Local, proiectul picând la vot. Aurel Şelaru a spus în şedinţă atunci că se va adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

„Vă rog să luaţi act de plângerea aceasta prealabilă şi ne rezervăm dreptul de a acţiona în instanţă pentru că este un drept prevăzut, drepturile omului şi prin urmare nu dorim altceva decât respectarea legii şi nu o discriminare pe faţă aşa cum se poate vedea. De asemeni, îmi rezerv dreptul de a acţiona şi de a face o plângere şi la Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru că nu vorbim aici de culori politice, nu vorbim de parti-pris-uri, ci vorbim de oameni”, spunea Şelaru în iulie 2020.

Prima casă era de fapt a doua


S-a dovedit ulterior, când a fost obligat de lege să-şi publice declaraţia de avere pe site-ul Primăriei, că Şelaru deţinea o casă de 169 mp în comuna Bordeşti, acolo unde s-a născut.

FOTO: Declaraţia de avere a alesului, care certifică locuinţa pe care o deţine în proprietate

aurel selaru

„Declaraţiile şi documentele depuse la dosar nu atestau faptul că la cel moment domnul consilier ar fi obţinut o altă locuinţă pe teritoriul României. Vom face cercetările de rigoare pentru a stabili calea de urmat. Legea spune foarte clar că în momentul solicitării, persoana respectivă nu poate să deţină o locuinţă pe teritoriul României, inclusiv casă de vacanţă”, potrivit primarului Focşaniului, Cristi Misăilă.

Edilul a declanşat procedura de verificare a colegului său de partid, iar între timp aleşii majoritari din Consiliul Local i-au făcut plângere penală lui Aurel Şelaru, cerând totodată autorităţilor statului să se sesizeze în acest caz.

„Sunt foarte mulţi tineri care aşteaptă pe ani de zile pe liste să obţină o astfel de locuinţă, iar domnul consilier ocupă locuinţa ilegal. O să-i cerem şi demisia din consiliul local”, a declarat viceprimarul liberal Ana Maria Dimitriu.

Aurel Şelaru nu a dorit să comenteze în niciun fel situaţia în care se află.

Chiar dacă dorinţa alesului local nu s-a concretizat, fapta acestuia rămâne. Pentru fals în declaraţii, Şelaru riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

FOTO: Blocul ANL din Focşani unde alesul are o garsonieră

aurel selaru

Ce spune Legea

Agenţia Naţională pentru Locuinţe precizează care sunt condiţiile pentru ca o persoană să oată achiziţiona o locuinţă din fondul locativ al acestei instituţii.

„Titularul contractului de închiriere şi membrii familiei acestuia – soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia – să nu deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă, cu excepţia cotelor-părţi dintr-o locuinţă, dobândite în condiţiile legii, dacă acestea nu depăşesc suprafaţa utilă de 37 m2, suprafaţă utilă minimală/persoană, prevăzută de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit ANL.

Vă mai recomandăm

Zeci de chiriaşi ANL din Focşani au rămas fără locuinţe. Cum motivează Primăria acest lucru

Peste 100 de familii au aşteptat 15 ani să obţină o locuinţă ANL pentru care aveau repartiţie. Când se va întâmpla minunea

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite