Consiliul Judeţean Vrancea, obligat de instanţă să dea banii pentru transportul gratuit al elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorii de transport au de încasat mulţi bani pentru sriciile pestate către elevi
Operatorii de transport au de încasat mulţi bani pentru sriciile pestate către elevi

Mai mulţi operatori de transport au dat în judecată, în cursul anului 2021, Consiliul Judeţean Vrancea cerând plata sumelor datorate pentru transportul elevilor la şcoală. Principala vină o poartă însă guvernul, care a emis abia în august 2021 normele metodologice de aplicare a unei legi în vigoare din noiembrie 2020.

În octombrie 2020 a intrat în vigoare Legea 226 care prevedea că elevii din învăţământul preuniversitar acreditat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, dar şi alt tip de transport, pe tot parcursul anului calendaristic.

Actul normativ prevedea că decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, iar gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport. Autoritatea competentă în aplicarea legii, în speţă Ministerul Transporturilor, trebuia să stabilească normele de aplicare ale actului normativ, însă a făcut acest lucru abia după zece luni de la intrarea legii în aplicare.

Transportatorii s-au adresat justiţiei

Recent, judecătorii de la Tribunalul Vrancea au dat o sentinţă, în primă instanţă, care obligă instituţia judeţeană să achite societăţii de transport suma de 40.515 lei, reprezentând  serviciile prestate în beneficiul elevilor în luna februarie 2021. Beneficiarii abonamentelor emise de societatea de transport sunt elevi ai unor unităţi de învăţământ din municipiul Focşani.

„Avem o sentinţă nefavorabilă în urma căreia Consiliul Judeţean este obligat să plătească o anumită sumă unui transportator, dar pe aceeaşi speţă CJ a câştigat la Panciu un astfel de proces, Întreaga poveste a pornit de la lipsa metodologiei, legea fiind votată la sfârşitului anului 2020, iar normele de aplicare au apărut abia în august 2021”, spune Adrian Creţu, administratorul public al judeţului.

Reprezentanţii companiilor care transportă gratuit elevii pe rutele din judeţ susţin că tergiversarea acestor plăţi afectează funcţionarea companiilor de transport.

„Prestăm un serviciu, pentru că suntem obligaţi prin lege să transportăm elevii gratuit. În cazul în care nu-i transportăm ni se retrage licenţa. Avem de recuperat bani din noiembrie 2020 şi februarie 2021. Ne afectează că nu avem cu ce plătim salariaţii, cu ce plăti datoriile la finanţe. Personal am de recuperat peste 63.000 de lei şi nu am speranţa că îi voi primi prea repede”, spune Neculai Nemuţ, proprietarul unei societăţi de transport persoane.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Consiliul Judeţean este obligat să asigure transportul gratuit al elevilor. Iată motivarea instanţei

Transportul gratuit al elevilor, doar pe hârtie. Unde duce indolenţa guvernanţilor

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite