Constructorul care a realizat clădirile simbol ale României, omagiat la Odobeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Cultură ”Constantin C. Giurescu” din Odobeşti organizează duminică, 21 mai 2017, începând cu orele 13.00, un simpozion dedicat inginerului constructor Panaite C. Mazilu (1915-2015), fondator de şcoală în domeniul construcţiilor şi structurilor de rezistenţă.

Din 1940 şi până în ultimii ani de viaţă a făcut parte dintre constructorii care au clădit, la propriu, România pe care o vedem astăzi.

De la Casa Scânteii şi Aerogara Bucureşti-Băneasa, la imobile de gări, teatre, hangare pentru avioane şi Podul de la Giurgeni-Vadul Oii, clădirile simbol ale României din a doua parte a veacului XX poartă semnătura inginerului constructor Panaite C. Mazilu.

Pentru profesionalismul său a fost consultat şi la 95 de ani de echipa care a realizat proiectul Catedralei Mânturii Neamului. La acestea se adaugă salba de clădiri de patrimoniu consolidate după seisme în marile oraşe ale ţării, printre care amintim catedralele din Galaţi şi Iaşi, dar şi Teatrul ”Maior Gh. Pastia” din Focşani.

În acelaşi timp a fost profesor universitar şi teoretician, publicând studii care au devenit repere în bibliografia de specialitate. În martie 2015 a fost omagiat la Academia Română cu ocazia împlinirii centenarului.
Născut într-o familie de podgoreni şi preoţi, a primit la botez numele bunicului său, preotul Panaite Mazilu, unul dintre slujitorii Bisericii care a luptat cu penelul în presa râmniceană pentru drepturile muncitorilor şi ţăranilor.

După 1989 a susţinut construcţia bisericii din satul natal, motiv pentru care, duminică la ora 12.00 va fi dezvelită o efigie la intrarea în curtea Bisericii şi numele său va fi atribuit, oficial, Şcolii din Pituluşa.
La simpozionul de la Odobeşti vor susţine prelegeri Prof. Ing. Dr. Dan Creţu, de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Ing. Dr. Mircea Mironescu, membru fondator AICR şi AICPS, Ing. Alexandru Nicola, Ing Anca Biţă şi Pr. Gabriel Macovei.

Manifestarea este realizată în parteneriat cu Parohia ”Sf. Dimitrie” din Broşteni şi face parte din proiectul ”Personalităţi academice vrâncene”, iniţiat de Asociaţia ”Simion Mehedinţi” pentru a cinsti anul aniversar 2018. Simpozionul se va desfăşura la Sala de lectură ”Dumitru Pricop” a Bibliotecii Publice, din strada Libertăţii nr. 124.  
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite